Zo maak je je smartphone sneller (Android tips)

0 Comments
smartphone sneller android tips

Is je Android-smartphone allesbehalve snel en wil je je smartphone graag sneller maken? Dan kun je een aantal handige tips lezen in dit artikel. Met behulp van deze tips laden de apps (bijna) weer zo snel als je dat eerst gewend was!

Waarom worden smartphone minder snel?

Als je net een nieuw toestel hebt gekocht zal je merken dat de apps erg snel laden. Naar verloop van tijd gaat je telefoon echter langzamer reageren. De apps starten minder snel op en ook de batterij gaat misschien wel minder lang mee. Waarom wordt je smartphone nu eigenlijk minder snel? Dan heeft onder andere te maken met nieuwe updates. Nieuwe updates zorgen voor extra features, waardoor je telefoon meer rekenkracht nodig heeft. Als je telefoon over weinig vrij geheugen beschikt heeft het besturingssysteem meer tijd nodig om alles te lezen. Bovendien kan een verouderde accu er ook voor zorgen dat de CPU niet langer op zijn maximum werkt. Je kunt je smartphone dus sneller maken door deze oorzaken te ‘tackelen’.

Smartphone sneller maken? Maak geheugen vrij

Als je nog maar weinig geheugen vrij hebt op je telefoon zal dat er niet voor zorgen dat je smartphone sneller werkt. Daarom is het ook belangrijk om geheugen vrij te maken. Dat zorgt niet alleen voor een snellere smartphone, maar ook heb je altijd ruimte vrij voor nieuwe updates van het besturingssysteem.

Je kunt natuurlijk geheugen vrijmaken op meerdere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld games verwijderen die je niet meer speelt. Ook kun je bijvoorbeeld foto’s verwijderen of verplaatsen naar Google Foto’s in een cloud. Bekijk sowieso even welke apps je niet meer gebruikt. Ongebruikte apps kun je namelijk snel verwijderen voor extra vrije ruimte.

Beschik je over een Android-smartphone? Dan kun je ook ruimte vrijmaken via de instellingen van je telefoon. Navigeer daarvoor naar Instellingen > Opslag > Ruimte vrijmaken.

Je kunt tot slot ook nog je cache legen. Dit is een map waar je telefoon allerlei gegevens in bewaart. Apps en webpagina’s starten hierdoor vlotter op, maar als je deze map nooit leegmaakt zal deze ook erg vol raken. Leeg deze daarom met enige regelmaat.

Kies voor Lite-apps

Heb je een vrij goedkoop Android-toestel? Dan is dit een handige tip voor jou om je smartphone sneller te maken. In de goedkopere toestellen wordt onder andere bespaard op rekenkracht en design. Omdat er ingeleverd is op rekenkracht kun je dus niet de grootste apps downloaden. Wel kun je kiezen voor Lite-apps. Dit zijn geoptimaliseerde apps voor je telefoon. Die nemen dus minder rekenkracht in gebruik en kunnen daardoor ook sneller laden.

Niet alleen Google heeft een Lite-versie van haar eigen apps gemaakt, ook verscheidene andere organisaties hebben dit ontwikkeld. Hierbij kun je onder andere denken aan Facebook, Twitter, Shazam en YouTube. De Lite-apps hebben kleinere installatiebestanden, laden sneller en het dataverbruik ligt bovendien ook lager. Je mist wel een aantal features, maar waarschijnlijk merk je dat niet eens.

Hogere animatiesnelheid

Voor veel acties heeft je toestel animaties. Je ziet bijvoorbeeld een animatie als je van scherm wisselt of wanneer je een nieuwe app downloadt. Het ziet er natuurlijk leuk uit, maar het kost ook weer rekenkracht van je telefoon. Wil je je smartphone graag sneller maken? Dan kun je deze instellingen ook wijzigingen. Daarvoor kun je navigeren naar Instellingen > Systeem > Over de telefoon. Tik vervolgens zevenmaal op het beeld en je krijgt dan de melding ‘Je bent nu ontwikkelaar’. Je kunt nu de ontwikkelaarsopties veranderen. Hier kun je de vensteranimatieschaal, overgangsanimatieschaal en duur van animatieschaal inzien. Als je deze opties instelt op 0,5x zal je al direct een verschil merken. Dit werkt alleen voor Android-telefoons.

Smartphone sneller maken? Vermijd wallpapers en widgets

Heb je momenteel allerlei wallpapers en widgets op je telefoon? Als je je smartphone sneller wilt maken is het raadzaam om wallpapers en widgets zoveel mogelijk te vermijden. Dat vraagt namelijk om heel veel resources en dat neemt dus rekenkracht in. Je kunt deze rekenkracht beter gebruiken voor het openen van apps of webpagina’s. Widgets bieden bovendien niet altijd meerwaarde, dus probeer hier daarom een goede keuze in te maken.

Nieuwe batterij

Indien je beschikt over een Android-telefoon kun je vaak een nieuwe batterij kopen. Batterijen zullen langzaam maar zeker capaciteit verliezen. Daarom kan het lonen om een nieuwe batterij te kopen. Indien je een zwakke batterij hebt kan je smartphone minder goed werken. De CPU wordt niet langer optimaal gebruikt.

Teruglopende prestaties vanwege een slechte batterij is in ieder geval gemakkelijk te verhelpen. Je kunt immers een batterij vervangen. Bij sommige smartphones wordt echter gewerkt met een vaste batterij, dus in dat geval is het vervangen niet zo eenvoudig. In dat geval kun je je batterij natuurlijk wel laten vervangen. Echter kost dat ook geld, dus kan een nieuwe smartphone misschien dan wel een betere keuze zijn. Daarvoor kun je uiteraard gebruikmaken van onze telecomvergelijker. Hier vind je talloze smartphones: van budgettelefoons tot high end smartphones.

Terug naar fabrieksinstellingen

Is je smartphone, ondanks de bovenstaande tips, vooralsnog niet sneller? Dan kun je eventueel nog kiezen voor de fabrieksinstellingen. Op die manier wis je alle data van je telefoon. Je telefoon is weer zo leeg als toen wanneer je je telefoon gekocht had. Er zijn dus geen apps meer, geen foto’s en video’s meer, geen muziek meer en alle andere bestanden zijn eveneens gewist. Je begint dus weer helemaal opnieuw.

Wil je niet alle data kwijtraken? Dan kun je eventueel een back-up maken. Hiervoor kun je diverse clouddiensten gebruiken, waaronder Google Drive (Android) of iCloud (iOS). Uiteraard kun je ook gebruikmaken van bijvoorbeeld Dropbox of STACK.

Hoe je je telefoon kunt terugzetten naar de fabrieksinstellingen verschilt per smartphone. Bij de meeste Android-telefoons kun je daarvoor navigeren naar Instellingen > Systeem > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen. Tik vervolgens op de knop Telefoon resetten. Als je deze stappen correct doorloopt zal je telefoon zich helemaal wissen.

Toch liever een nieuwe telefoon?

Is je toestel simpelweg oud en beschikt ‘ie over een oud besturingssysteem? Dan kun je natuurlijk ook gewoonweg kiezen voor een nieuw toestel. Daarvoor kun je hier een abonnement GSM vergelijken. In het overzicht kun je talloze verschillende smartphones vinden: van budgetmodellen tot high end smartphones. Je kunt uiteraard verschillende providers vergelijken voor de beste deal. Wil je liever een los toestel kopen in combinatie met een sim only abonnement? Dan behoort dat uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.