Wonen zonder aardgas

0 Comments
Wonen zonder aardgas

Steeds meer Nederlanders gaan bewust om met energie. Ook steeds meer Nederlanders willen graag een alternatief voor aardgas. Hoe kunt u wonen zonder aardgas? U leest het in dit artikel.

Aardgas in woningen

Momenteel maakt nog zo’n 95 procent van alle woningen gebruik van aardgas. In 2050 moeten alle huizen aardgasvrij zijn. Deze energietransitie zorgt er nog steeds voor dat u een warm huis heeft en van een warme douche kunt genieten. Echter zullen er wel forse wijzigingen moeten plaatsvinden in uw woning.

Wat is het alternatief voor aardgas?

Duurzame energie is het alternatieve voor aardgas. Hierbij kunt u denken aan enorme windparken, zonnepanelen of geothermie. Het overschot van windenergie kan omgezet worden tot groen gas. Helaas is de technologie nog niet zo ver dat dit op grote schaal geproduceerd kan worden.

Kunnen we elektrisch verwarmen?

Elektrisch verwarmen is geen nieuwe technologie. Dat gebeurt namelijk al lang, bijvoorbeeld met behulp van een zonneboiler. Elektrisch verwarmen kost echter ontzettend veel stroom op dit moment. In Nederland is de energieproductie daarvoor niet hoog genoeg. Om die reden is het belangrijk om gebruik te maken van zuinige elektrische warmtepompen. Ook moeten er wellicht andere methodes worden toegepast, waaronder geothermie en restwarmte.

Hoe kan ik wonen zonder aardgas?

Wilt u graag wonen zonder aardgas? Dan zult u de nodig wijzigingen aan uw woning moeten toebrengen. Zo zult u niet meer moeten koken op gas, is goede isolatie belangrijk en dient u goed te ventileren. Wonen zonder aardgas? Hieronder volgen enkele tips.

Koken op een inductiekookplaat

Er is al enkele jaren een goede oplossing gevonden voor het koken. U kunt namelijk koken op een inductiekookplaat. Dit noemt men ook wel elektrisch koken. Het is een zuinige manier van koken én bovendien is deze plaat erg gemakkelijk schoon te houden.

Isoleren

Goed isoleren is ontzettend belangrijk. Een bijzonder goed geïsoleerde woning verbruikt namelijk veel minder energie in huis. De verwarming hoeft simpelweg niet zoveel aan. Nieuwbouwwoningen zijn hier al van voorzien.

Ventileren

Ventileren is ook erg belangrijk. Er zijn tegenwoordig ventilatiesystemen met warmteterugwinning. De schone lucht wordt al warm gemaakt, voordat het uw woning intrekt. Zo hoeft u maar weinig energie te besteden aan schone lucht. Ventileren is erg belangrijk voor uw gezondheid.

Alternatieven manieren om te verwarmen

Er zijn verschillende manieren hoe u uw woning kunt verwarmen. Wilt u wonen zonder aardgas? Kies dan niet voor de hr-ketel op aardgas, maar uit een van de volgende mogelijkheden:

  1. Een volledig elektrische warmtepomp (eventueel gedeeld met andere woningen);
  2. Een hybride warmtepomp (dit betreft een kleien warmtepomp die samenwerkt een hr-ketel, die eventueel op groen gas kan werken);
  3. Infraroodpanelen;
  4. Stadsverwarming;
  5. Cv-ketel of resthout.

Daarnaast kunt u de radiatoren in uw woning doorgaans ook veranderen. Vloerverwarming behoeft namelijk de voorkeur. Dit hoeft namelijk niet zo warm te worden.

Hoe zit het met nieuwbouwwoningen?

Veel nieuwbouwwoningen zijn al energieneutraal. Veel van deze woningen worden namelijk opgeleverd met zonnepanelen. Verder zijn deze woningen voorzien van goede isolatie en een inductiekookplaat. Vloerverwarming is de regel. Wonen zonder aardgas is zo gemakkelijker. Voor bestaande woningen kan echter veel moeilijker zijn. Het kan namelijk erg lastig en duur zijn om dit te realiseren. De beste isolatie is niet altijd mogelijk. Veel energie kan worden opgewekt met behulp van zonnepanelen, maar vaak niet alle benodigde energie.

Lagere energierekening

Als u uw woning verduurzaamt, en kan wonen zonder aardgas, heeft u ook een beduidend lagere energierekening. U kunt daarmee tot wel 800 euro op jaarbasis besparen. Echter zal dat hier wel een flinke investering voor nodig zijn. De investering verschilt per huis, omdat geen enkele woning hetzelfde is. Oudere woningen zullen veel meer verbouwingen moeten doorstaan. Relatief nieuwe woningen veel minder.

Wonen zonder aardgas: wanneer verdien ik mijn investering terug?

Het is moeilijk om te zeggen of u uw investering weer terugverdiend. Gelukkig kunt u dat zelf berekenen. U zult de kosten in een overzicht moeten plaatsen. Verder is het belangrijk om de besparing in kaart te brengen. U deelt de kosten door de jaarlijks besparing. Zodoende weet u in hoeveel jaren u het terugverdiend heeft. Wonen zonder aardgas is niet alleen goed voor het milieu en voor uw portemonnee, maar ook verhoogt dit het leefcomfort.

Voor verschillende duurzame maatregelen zijn ook subsidies beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld subsidie krijgen voor een zonneboiler. Voor zonnepanelen is ook een subsidie beschikbaar. U kunt de btw namelijk terugkrijgen. Daarnaast zijn er verschillende leningen beschikbaar of kunt u een extra hypotheek afsluiten.

Alvast besparen op uw energierekening?

Wilt u alvast besparen op uw energierekening? Vergeet dan niet om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Start direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Met behulp van het handige vergelijkingssysteem kunt u ontzettend gemakkelijk alle energieleveranciers vergelijken. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de energievergelijker precies berekenen welke energieleverancier in uw geval het voordeligste is.

Door een overstap kunt u op jaarbasis zo’n 400 euro besparen. Dat is enorm veel! Een overstap is geregeld binnen slechts enkele minuten. Bekijk direct onze energie aanbiedingen.