Winterbanden en de zomerhitte is geen goede combinatie

0 Comments
Winterbanden en de zomerhitte is geen goede combinatie

Tijdens de zomerhitte is het belangrijk dat u ook echt rijdt met zomerbanden. Winterbanden en het warme weer is namelijk geen goede combinatie. Bij een temperatuur boven de zeven graden bieden zomerbanden namelijk meer grip op de weg. Ook is de remweg korter en is het brandstofverbruik lager. Desondanks rijden er zo’n half miljoen Nederlandse auto’s op winterbanden in de warme zomermaanden. Zo bleek uit een steekproef van BOVAG. Welke banden heeft u nu onder uw auto?

Bijna 500.000 auto’s op winterbanden

Circa 500.000 auto’s rijden het gehele jaar door op winterbanden: ook tijdens de zomerhitte dus. Circa 35 procent van de autobezitters vervangt de zomerbanden door winterbanden in de winterperiode. 5,73 procent rijdt het gehele jaar op winterbanden. Dat komt uit op 487.050 personenauto’s. Dit kwam voort uit onderzoek van BOVAG in combinatie met de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Geen verplichtingen in Nederland

In Nederland geldt er geen verplichting voor zomer- of winterbanden. In veel omringende landen, waaronder Duitsland, geldt dat wel. Winterbanden tijdens de koude maanden zorgen voor een betere remweg en voor meer grip op de weg. Rijdt u echter in de zomerhitte op winterbanden? Dan werkt dit juist andersom. Ook uw autoverzekering zal minder snel schade dekken in dat geval. Uw winterbanden slijten ook nog eens veel sneller gedurende de zomerhitte. Er is dus geen verplichting, maar het is dus wel raadzaam om uw banden tijdig te wisselen. Niet alleen voor uw veiligheid en dat van anderen, maar ook voor de kwaliteit van uw banden.

Verplichting over de grens

Gedurende de koudere periode zijn winterbanden verplicht in veel landen. Hoe zit het dan met de verplichting voor zomerbanden? Dat geldt in onder andere België en Italië, maar veel landen hebben hier geen regels voor. Er zijn echter wel strikte regels voor winterbanden in de wintermaanden.

Conclusie

Conclusie: het is dus raadzaam om uw banden tijdig te vervangen. Dat is goed voor uw portemonnee, uw veiligheid en de veiligheid van anderen. Een ongeluk zit natuurlijk altijd in een klein hoekje en daarom is het natuurlijk wel belangrijk om goed verzekerd te zijn. U kunt hier alle autoverzekeringen vergelijken voor de beste deal. Hier kunt u profiteren van diverse leuke aanbiedingen voor nieuwe klanten.