Welke energiebronnen zijn er?

0 Comments
energiebronnen

Als u een lamp aanzet zal dat stroom verbruiken. De stroom haalt u simpelweg uit het stopcontact en daarvoor betaalt u geld aan uw energieleverancier. Stroom kan echter op verschillende manieren worden opgewekt. Welke energiebronnen zijn er allemaal en welke komen als meeste voor? Daarover leest u meer in dit artikel.

De duurzame energiebronnen

Er zijn verschillende duurzame energiebronnen, waaronder zon, wind en waterkracht. Deze energiebronnen kunnen niet opraken en zijn niet schadelijk voor het milieu. Veel duurzame energie wordt in het buitenland opgewekt, maar ook in Nederland zijn windmolenparken en zonneparken.

Windenergie

Windmolens zijn er veel in Nederland. Deze staan op speciale parken, maar ook met enige regelmaat langs snelwegen of op grote weilanden. Er zijn zelfs een aantal windparken op zee. Ook zijn er plannen voor het maken van nieuwe parken op zee. Veel energieleveranciers bieden windenergie aan, omdat er relatief veel energie kan worden opgewekt door een windmolen.

Zonne-energie

Zonne-energie is ook bijzonder interessant. Heel veel huishoudens beschikken over zonnepanelen op de daken. Ook zijn er steeds meer weilanden die volstaan met zonnepanelen. Als u thuis zonnepanelen heeft kunt u deze eventueel combineren met een zonneboiler. Daarmee kunt u uw energierekening flink verlagen en kunt u zelfs de stap maken naar een gasvrije woning.

Waterkracht

Waterkrachtenergie is ook een vorm van duurzame energie. Dat wordt niet veel toegepast in Nederland, maar in de Scandinavische landen is deze duurzame energievorm erg populair. Er zijn ook verscheidene Nederlandse energiebedrijven die deze energie importeren. In onder andere Noorwegen heeft men namelijk een overschot aan deze duurzame energie.

Biomassa

Biomassa is organisch materiaal dat kan bestaan uit gft-afval of hout. Energie dat wordt opgewekt uit biomassa wordt gezien als duurzame energie omdat er sprake is van een gesloten CO2-kring.

Groen gas kan worden gemaakt door mest en andere reststromen te vergisten. Er komt methaangas vrij en daarmee kan er gas worden opgewekt. Deze vorm van energie gaat door hetzelfde gasnet als gewoon aardgas.

Grijze energiebronnen

Traditioneel werd er geen gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Grijze energiebronnen hadden de overhand en dat is nog steeds het geval in Nederland. Zo zijn er onder andere kolencentrales, kerncentrales en wordt er aardgas geboord in Nederland. Ook wordt er aardolie geïmporteerd.

Steenkool

Steenkool is een belangrijke elektriciteitsbron in Nederland. Ondanks de duurzame plannen van de overheid zijn er reeds wel drie nieuwe steenkolencentrales gebouwd in Nederland. Er kan goedkoop stroom wordt opgewekt, maar deze energievorm is wel slecht voor het milieu. Er komen namelijk veel rookgassen vrij. Voor 2030 moeten daarom alle steenkolencentrales gesloten zijn.

Aardgas

Aardgas is in Nederland een belangrijke energievorm voor het verwarmen van woningen en bedrijfspanden. Deze energievorm heeft lagere CO2-emmissies dan kolen, maar toch wordt er een hogere prijs gerekend voor deze energievorm. In 2050 moeten alle Nederlandse woningen en bedrijfspanden van het gas af.

Kernenergie

Kernenergie is een bijzondere vorm van energieopwekking. Er wordt uranium gebruikt als brandstof en er komt geen CO2 vrij bij het proces. Wel ontstaat er radioactief afval dat moet worden opgeborgen op een speciale plek. Er bestaat veel discussie over kernenergie en niet iedereen vindt dit grijze energie. De uraniumvoorraad is wereldwijd beschikbaar en zal niet zomaar opgaan.

Aardolie

Tot slot bestaat er ook nog aardolie. Dat wordt gebruikt als energiebron voor transport. Hierbij kunt u onder andere denken aan benzine en diesel. Echter wordt het ook gebruikt voor het maken van kunststoffen. Helaas ontstaat er veel CO2-uitstoot vanwege aardolie en daarom is men ook flink op zoek naar nieuwe alternatieven. Zo komen er steeds meer elektrische auto’s. De overheid biedt gunstige subsidies voor mensen die elektrisch willen gaan rijden. Beschikt u over een elektrische auto of overweegt u eentje? U kunt hier een autoverzekering afsluiten.

Zelf kiezen voor duurzaam?

Wilt u graag kiezen voor een van de duurzame energiebronnen? Als u wilt kunt u zich gemakkelijk en snel aanmelden voor een duurzame leverancier. Daarvoor kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan en overstappen is erg eenvoudig. U kunt profiteren van diverse scherpe aanbiedingen en energie acties via onze website.