Wat zijn de maandelijkse kosten van een auto?

0 Comments
Wat zijn de maandelijkse kosten van een auto

Een auto geeft u enerzijds veel vrijheid, maar anderzijds brengt het ook veel kosten met zich mee. Wat zijn de maandelijkse kosten van een auto? U leest het in dit blogbericht. In dit artikel is een verdeling gemaakt tussen de vaste kosten, zoals uw verzekering en de wegenbelasting, en de variabele kosten waaronder onderhoud en brandstof.

De vaste lasten van uw auto

U weet in ieder geval dat de auto een bepaald bedrag per maand kost. Zo zult u rekening moeten houden met de premie van de autoverzekering, de wegenbelasting, onderhoudskosten en de waardevermindering van uw auto. Laatstgenoemde wordt toch vaak vergeten, maar is ook zeker erg belangrijk om te nemen in dit rijtje.

Premie van de autoverzekering

Iedere maand schrijft de autoverzekeraar weer een bedrag af van uw rekening. In Nederland zult u minimaal WA verzekerd moeten zijn. Optioneel kunt u nog kiezen voor een aanvullende verzekering, eventueel met een uitgebreidere dekking. Het is belangrijk om goed te peilen of uw huidige autoverzekering nog bij uw auto past. U kunt hier eventueel autoverzekeringen vergelijken en zodoende overstappen naar een nieuwe verzekeraar.

Lees ook: Vijf misverstanden over de autoverzekering

Wegenbelasting

Ook de overheid wil wat geld tegemoetzien. U betaalt namelijk wegenbelasting om te kunnen rijden op de Nederlandse wegen. Hoeveel wegenbelasting u betaalt, hangt af van uw type auto. Het gewicht van de auto is een belangrijke factor. Daarnaast wordt ook de CO2-uitstoot en het type brandstof meegenomen in de berekening. U kunt de wegenbelasting gemakkelijk berekenen op de website van de Belastingdienst. Elektrische auto’s zijn overigens voordeliger als het gaat om de wegenbelasting.

Lees ook: Volledig elektrische auto: de voor- en nadelen

Onderhoudskosten (APK-check)

Onderhoudskosten kunnen gedeeltelijk worden gerekend onder de vaste kosten. Immers moet u ieder jaar een APK-check doen met uw auto.

Waardevermindering van uw auto

We sluiten de vaste lasten van uw auto af met de waardevermindering. Als uw auto ouder wordt, zal de waarde van de auto ook afnemen. Men noemt dit ook wel afschrijvingskosten. Als u uw auto wilt verkopen, zult u de auto dus voor een lager bedrag verkopen dan de oorspronkelijke aanschafprijs. Gelukkig zijn dit geen ‘directe’ kosten die u betaalt, maar wel dient u daar rekening mee te houden. Het valt namelijk zeker wel onder de maandelijkse kosten van een auto.

Variabele kosten van uw auto

Naast de vaste kosten dient u ook nog rekening te houden met de variabele kosten. Hoe meer in uw auto rijdt, hoe hoger deze variabele kosten ook zullen zijn.

Brandstofkosten

De brandstofkosten zijn natuurlijk een inkoppertje: hoe meer u rijdt, hoe meer u betaalt aan brandstofkosten. De brandstofkosten zijn in de regel ook de grootste variabele kostenpost. Deze kosten verschillen per auto en per type brandstof. Bovendien speelt u rijstijl ook een belangrijke rol.

Lees ook: Zo kunt u besparen op uw brandstofverbruik

Onderhoud- en reparatiekosten

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met onderhoud- en reparatiekosten. U zult op den duur uw banden eens moeten vervangen. Ook de remschijven zullen op den duur vervangen moeten worden. Uiteraard zijn er ook nog andere onderdelen die defect kunnen gaan. Van tevoren weet u dat nooit helemaal. De maandelijkse kosten van een auto kunnen daardoor soms erg oplopen, maar soms heeft ook geluk en staat u nooit stil met uw auto.

Lees ook: Besparen op onderhoud van uw auto

Loop alle kosten goed na

De maandelijkse kosten van een auto kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. U zult dus voor uzelf moeten nagaan of de kosten in contrast staan met de baten van een auto. Uiteraard is de keuze aan u. Overweeg u om een nieuwe auto te kopen? Lees dan dit artikel: Nieuwe auto kopen? Let op deze actiepunten!