Wat is oranje energie?

0 Comments
oranje energie

In Nederland zet men steeds meer in op duurzame energie. Het kabinet is er hard mee bezig, maar ook steeds consumenten kiezen voor groene mogelijkheden. Zo kiezen bijvoorbeeld mensen voor groene energie. Ook oranje energie is populair onder Nederlanders. Niet iedereen weet echter wat dit is. Daarom vertellen we jou daar graag meer over in dit artikel.

Wat is oranje energie?

Oranje energie is in feite niets meer dan groene energie dat is opgewekt in Nederlandse bodem. Het betreffen dus Nederlandse duurzame bronnen. Hierbij kun je onder andere denken aan zonneparken of windmolenparken uit Nederland. Deze bronnen zijn onuitputtelijk en daarmee niet schadelijk voor het milieu. Olie, gas en kolen raken langzamerhand op en dus moest men ook wel op zoek naar duurzame alternatieven. Verschillende Nederlandse boeren hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op hun daken. Ook zijn er al veel windparken in Nederland.

Nederlandse wind is oranje energie

Oranje energie wordt voornamelijk opgewekt middels windmolens in Nederland. Er zijn immers veel windmolenparken en met een windmolen kan er veel energie opgewekt worden. Het grootste aandeel hiervan staat in de Noordzee. Circa 5 procent van de Nederlandse huishoudens worden voorzien van windenergie. Ook zonne-energie is een belangrijke bron. Er zijn niet alleen zonneparken, maar ook hebben veel huishoudens inmiddels zonnepanelen op hun daken.

Eind 2023 wil de Nederlandse overheid dat aandeel verhogen. Men wil dat dan 16 procent van het energieverbruik wordt opgewekt middels duurzame energiebronnen.

Grijze energie

Het aandeel oranje energie is nog steeds niet erg groot. Er wordt nog steeds veel grijze energie verbruikt in Nederland. Soms is er ook grijze energie verpakt als groene energie. Zo kunnen energieleveranciers groencertificaten kopen (Garantie van Oorsprong). Een Nederlandse energieleverancier kan daardoor vooralsnog duurzame energie leveren als er te weinig oranje energie wordt opgewekt. Deze groencertificaten worden ingekocht bij andere landen met een overschot. In de Scandinavische landen is er een overschot aan duurzame energie. Veel van deze certificaten worden daarom ingekocht in Zweden en Noorwegen.

Nederlandse energieleveranciers

Gezien er steeds mee oranje energie wordt geproduceerd zijn er dus ook steeds meer Nederlanders energieleveranciers die leveren uit eigen ‘voorraad’. Het is daarmee dus ook echt een nationaal product geworden. De Nederlandse overheid wil nu ook steeds meer investeren in duurzame alternatieven. De productie van oranje energie zal daardoor ook steeds goedkoper gaan worden. Ook het aantal huishoudens dat kiest voor duurzaam neemt meer toe. Onder andere Powerpeers, Vandebron en Noord Energie leveren duurzame energie van Nederlandse bodem.

Profiteer van onze energie aanbiedingen

Wil je ook graag kiezen voor een duurzame optie? Dan kun je hier energie vergelijken en overstappen van energieleverancier. Op basis van je postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Als je wilt kun je ook filteren op duurzaamheid in het overzicht. Zo kan je alleen filteren op duurzame aanbieders. Je kiest dan niet langer voor een grijze leverancier en daarmee draag je je steentje bij aan een beter klimaat.

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.