Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

0 Comments
Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis is een belangrijke factor als het gaat om het binnenklimaat. Als het té vochtig is, kan dat zorgen voor onprettig gevoel. Een te lage luchtvochtigheid is echter ook weer niet goed. Hoe kunt u nu zorgen voor de ideale luchtvochtigheid in huis? U leest het in dit artikel.

Wat is luchtvochtigheid?

Voordat we gaan uitleggen wat de ideale luchtvochtigheid in huis is, is het belangrijk om te weten wat dit precies betekent. In feite zijn er twee stromingen: absolute en relatieve luchtvochtigheid. Hierbij wordt er een verhouding gemaakt tussen de hoeveelheid lucht en de hoeveelheid waterdamp. Onder andere de temperatuur en de luchtdruk hebben hier invloed op. De ideale situatie ligt tussen de 40 en 55 procent.

De ideale luchtvochtigheid in huis

Iedereen wil natuurlijk de ideale luchtvochtigheid in huis. Toch zijn niet veel mensen hier echt mee bezig, omdat het voor veel mensen onbekend terrein is. Gelukkig kunt u eenvoudig merken of dit juist te laag of te hoog is.

Indien de luchtvochtigheid in huis te laag is, merkt u dat sneller last krijgt van geïrriteerde luchtwegen. Ook droge ogen, barstjes in uw lippen en in sommige gevallen huidklachten kunnen te maken hebben met een te lage luchtvochtigheid. Niet alleen uzelf kunt klachten krijgen. Ook uw woning kan er onder lijden. Zo kan het hout in uw woning barstjes krijgen, waardoor het uiteindelijk kan scheuren. Dat heeft te maken met uitdroging. Dat geldt ook voor houten meubels, de vloer of uw kozijnen.

Een te hoge luchtvochtigheid kan echter schimmels veroorzaken. Bovendien is het doorgaans warm in uw woning en is er geen prettig leefklimaat. Ook dient u vaak meer te stoken om de vochtige lucht te kunnen opwarmen. Dat heeft ook weer een negatief effect op uw energierekening.

Schaf een hygrometer aan

Wilt u graag een ideale luchtvochtigheid in huis? Dan kunt u ervoor kiezen om een zogeheten hygrometer aan te schaffen. Dit handige apparaatje geeft namelijk niet alleen de temperatuur aan, maar geeft ook de luchtvochtigheid in huis aan. Staat de waarde tussen 40 en 55 procent? Dan is dat prima. Zit het boven of beneden deze waarden? Dan is het belangrijk dat u actie onderneemt.

Wat als de lucht te vochtig is?

Is de lucht te vochtig in uw woning? Dan is het belangrijk dat u dat vocht zo snel mogelijk vermindert. Dit kan namelijk schimmels en bacteriën veroorzaken en dat wilt u zo uiteraard vermijden. Iedere dag komt er weer flink wat vocht in uw woning. Dat komt onder andere door het koken, doordat we douchen en doordat we simpelweg ademen. Slecht ventileren in combinatie met vocht is erg slecht voor zowel uw woning als uw gezondheid. Zorg er daarom voor dat u regelmatig doorlucht. Zet een raam open of zet de deuren eens open. Ook kunt u zorgen voor ventilatieroosters, zodat uw woning continu ventileert.

Wat als de lucht te droog is?

Is de lucht daarentegen te droog in uw woning? Dan kan dat ook nadelige effecten hebben. Er zijn echter speciale luchtbevochtigers te koop. Daarmee kunt u op korte termijn de lucht weer vochtiger maken. Een te droge lucht komt echter veel minder vaak voor dan een te vochtige lucht.

Hoe zorg ik continu voor de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wilt u graag continu de ideale luchtvochtigheid in huis? Het is ontzettend belangrijk om daarvoor te zorgen. Houd rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Lucht uw woning iedere dag: zet de ramen met enige regelmaat open;
  • Beschikt u over mechanische ventilatie? Laat dit dan altijd aan staan;
  • Zorg ervoor dat u de afzuigkap gebruikt tijdens het koken;
  • Lucht extra tijdens en na het koken;
  • Lucht extra tijdens en na het douchen;
  • Zorg ervoor dat de stoom tijdens het douchen weg kan (naar buiten);
  • Maak de natte muren droog met behulp van een raamtrekker;
  • Zorg ervoor dat u de natte vloer droog maakt na het douchen;
  • Droog uw was bij voorkeur buiten, indien dat mogelijk is. Kan dit niet? Zet dan altijd een raam open in de ruimte waar u uw was laat drogen;
  • Zorg ervoor dat uw woning continu ventileert. Dat kan met behulp van ventilatieroosters onder uw ramen.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Profiteer dan direct van onze energie aanbiedingen. U kunt gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt bijzonder eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. U kunt vervolgens overstappen binnen slechts enkele minuten. Daarmee bespaart u al gauw enkele honderden euro’s op jaarbasis.