Wanneer betaal ik een opzegvergoeding voor mijn energiecontract?

0 Comments
opzegvergoeding

In Nederland heeft u keuze uit talloze energieleveranciers. Deze energieleveranciers zorgen continu voor nieuwe aanbiedingen. U kunt vaak kiezen uit een eenjarig, driejarig of zelfs vijfjarig energiecontract. Het is natuurlijk fijn als u kunt kiezen voor een energiecontract waar u een hoge korting bij ontvangt. Wat als u nog een lopend contract heeft bij een andere energieleverancier? Moet ik dan een opzegvergoeding betalen voor mijn energiecontract? En wanneer hoef ik geen opzegvergoeding te betalen? U leest het in dit artikel.

Opzegvergoeding: energiecontract tussentijds beëindigen

Een energiecontract tussentijds beëindigen behoort tot de mogelijkheden, maar toch is dat niet gangbaar. Wilt u het contract graag voor de looptijd ontbinden? Dan kunt u rekenen op een opzegvergoeding. Dat is een boete die u betaalt omdat u zich niet aan het contract houdt. Bovendien loopt u het risico dat uw welkomstkorting wordt ingetrokken. Had u eerder een fysiek cadeau ontvangen, zoals bijvoorbeeld een iPad? Dan moet u de nieuwwaarde mogelijk (deels) terugbetalen.

Toch kan het in sommige gevallen vooralsnog voordeliger zijn om de overstap te maken. Beschikt u over een contract met extreem hoge energietarieven? Dan kunt u de opzegvergoeding vaak beter maar betalen en vooralsnog de overstap maken.

Wanneer loont een overstap?

Een overstap loont wanneer u meer bespaart door de overstap te maken. Dus: de boete om weg te gaan bij uw huidige leverancier is lager dan de besparing via uw nieuwe leverancier. Is het bedrag dat u betaalt hoger dan de besparing? Dan kunt u uw huidige energiecontract nog even behouden. Zodra uw contract het toelaat kunt u dan vooralsnog overstappen en profiteren van leuke energie acties.

Opzegvergoeding per product

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft bedragen vastgesteld die leveranciers mogen rekenen in het geval van vroegtijdige contractbeëindiging. De hoogte van dit bedrag hangt af van de resterende looptijd van uw contract. Loopt uw contract nog langer dan 2,5 jaar door? Dan betaalt u 125 euro per product (stroom of gas) als opzegvergoeding. Loopt uw contract korter dan anderhalf jaar door? Dan betaalt u 50 euro per product (stroom of gas). Voor 1,5 tot 2 jaar betaalt u 75 euro per product en voor 2 tot 2,5 jaar betaalt u 100 euro per product.

Welkomstkorting komt te vervallen

Bovendien moet u er rekening mee houden dat u welkomstkorting mogelijk komt te vervallen als u de overstap maakt. Bij een welkomstcadeau mag een energieleverancier ook geld terugvragen indien u uw contract vroegtijdig openbreekt. Daarvoor geldt een maximumbedrag van 100 euro. Uw eindafrekening zal daardoor een stuk hoger uitvallen. Daarom is het ook belangrijk om de voorwaarden na te gaan. Bereken of het zinvol is om de overstap te maken.

Exacte verbruiksgegevens

Als u wilt weten hoeveel u kunt besparen is het belangrijk dat u weet hoeveel energie u verbruikt. Zorg ervoor dat u uw jaarafrekening van het afgelopen jaar erbij pakt. Ook kunt u de resterende looptijd van uw contract meenemen en rekening houden met de welkomstkorting.

Besparen

Als u overstapt van energieleverancier kunt u flink besparen op uw energierekening. Houd er rekening mee dat de besparing op jaarbasis is. Uw huidige leverancier zal uw binnen zes weken een eindafrekening sturen als u overstapt. Ook een eventuele opzegvergoeding wordt dan in rekening gebracht. Loopt uw huidige contract nog maar drie maanden door? Dan kunt u altijd beter wachten met de overstap. Stap over indien uw contract binnen twee maanden afloopt. U kunt hier energie vergelijken voor de beste deal.