Waaruit bestaat de elektriciteitsprijs?

0 Comments
elektriciteitsprijs

De elektriciteitsprijs bestaat uit talloze onderdelen. Zo worden er niet alleen kosten in rekening gebracht voor de productie van elektriciteit, maar ook moet het getransporteerd worden. Dat netwerk moet onderhouden worden en bovendien heft de overheid ook nog verschillende belastingen. De elektriciteitsprijs is in Nederland helaas vrij hoog. Alleen in Italië en Denemarken betaalt men een nog hogere prijs. Waarom is dit zo duur in Nederland? Je leest het in dit artikel.

De elektriciteitsprijs in Nederland

Nederland staat in de top 3 landen binnen Europa waar huishoudens het meeste betalen voor elektriciteit. Zoals gezegd is de elektriciteitsprijs alleen hoger in Denemarken en Italië. In Denemarken betaalt men maar liefst 3,5 keer zoveel voor een kWh stroom als in Griekenland. De prijs in Nederland is zo hoog vanwege de verschillende belastingen die de overheid heft. Zo betaal je niet alleen btw, maar ook geldt er een energiebelasting. Daarnaast betaal je ook nog eens voor de ODE (Opslag Duurzame Energie). In Nederland is wel een betrouwbaar en veilige energienet, dus dat kan je dan wel weer in je zak stoppen!

Waar bestaat uit de elektriciteitsprijs?

De elektriciteitsprijs bestaat uit diverse onderdelen. Je betaalt namelijk per stroom kWh, maar je betaalt ook vaste kosten voor je energierekening. Ook de overheid heft nog belastingen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende kosten waar je rekening mee kunt houden.

Elektriciteitslevering en de elektriciteitsprijs

Je betaalt in eerste instantie voor de elektriciteitslevering. Dat betekent dus dat je betaalt voor je verbruik. Hoeveel stroom heb je nodig voor je koelkast, televisie, lampen of misschien wel je waterbed? De energieprijzen kunnen flink verschillen per energieleverancier en daarom loont het ook om daarvoor een goede vergelijking te maken. Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan daardoor erg aantrekkelijk zijn.

Netbeheer en transportkosten

Je betaalt ook een bedrag voor de aansluiting op het energienet. Dat bedrag betaal je aan je energieleverancier, maar zij dragen dit weer af aan de netbeheerder. Op je energierekening staat dit ook gespecificeerd. De kosten zijn voor iedereen gelijk en de ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt de hoogte van het bedrag.

De netbeheerkosten zijn verschillende kosten en zijn daarom te verdelen in vier categorieën:

  • Vast bedrag voor de aansluiting;
  • Leveringskosten en capaciteitstarief;
  • Meettarief;
  • Huur van de elektriciteitsmeter.

Overheidsheffingen en btw

Zoals gezegd heft de overheid ook flink wat belastingen. Je betaalt namelijk energiebelasting en btw. Omdat de overheid energie wel als een basisbehoefte ziet krijg je wel een belastingkorting. Dit noemt men ‘vermindering energiebelasting’ (en stond eerder bekend als heffingskorting).

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Je betaalt bovendien ook nog een bedrag voor ODE (Opslag Duurzame Energie). Met dat geld worden onder andere nieuwe windmolenparken aangelegd. Ook dit wordt apart op de energierekening vermeld.

Bekijk energie acties en deals

Als je kiest voor een energieleverancier met een lage elektriciteitsprijs per kWh kun je flink besparen. Daarom loont het ook om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Je kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van je postcode + huisnummer en energieverbruik bereken je gemakkelijk en snel welke deal het beste bij jou past. Via onze website kun je profiteren van scherpe aanbiedingen en exclusieve energie acties. Wacht daarom niet langer en profiteer vandaag nog. Met een overstap kun je tot wel 500 euro op jaarbasis besparen.

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.