Waar moet ik op letten bij een aanbieding voor een mobiel abonnement?

0 Comments

Aanbieders van mobiele abonnementen maken op vele manieren reclame. Ze bieden hun diensten aan via advertenties op het internet, telefonisch, en sommige bedrijven doen zelfs aan colportage. Vaak gaat de informatie snel aan een nieuwe klant voorbij. Daarom zetten wij een paar tips op een rijtje.

De voorwaarden

Het belangrijkste advies: let op de voorwaarden en de tarieven. In de voorwaarden staat de loopduur van het contract, en of het contract stilzwijgend verlengd wordt. In het geval van korting geldt vaak dat de korting een beperkte duur heeft. Denk bijvoorbeeld aan advertenties met: ‘Geen abonnement voor 19 euro, maar voor 16 euro per maand!’. Dat houdt meestal in dat de klant het eerste jaar 16 euro per maand betaalt. Na het eerste jaar betaalt de klant dan het normale tarief van 19 euro per maand betaalt.

Vaak sluiten consumenten een abonnement af met een bel-, sms-, of internetbundel. Voor het verbruik buiten deze bundels geldt een ander tarief dan voor het gebruik binnen de bundel. Daardoor kunnen de kosten aardig oplopen. In de voorwaarden staat ook of de provider belminuten afrondt op de seconde, of op de minuut.

Sim only of niet?

Bekijk alvorens akkoord te gaan met de aanbieding of het gaat om een sim only abonnement, of een abonnement met toestel. Een sim only abonnement bevat alleen een simkaart, belminute, sms’jes en MB’s. Het is bij een dergelijk abonnement belangrijk in het bezit te zijn van een simlockvrije telefoon. Anders kan de simkaart niet gebruikt worden.

Bij een abonnement met toestel betaalt de afnemer ook een toestelprijs. Deze prijs kan eenmalige zijn, maar het kan ook onderdeel zijn van de maandelijkse kosten. Deze aanbiedingen zijn vaak te herkennen aan teksten als: ‘iPhone voor 0 euro per maand!’ In dat geval zitten de kosten voor de iPhone al bij de maandelijkse kosten inbegrepen. In veel gevallen is de afnemer voordeliger uit door zelf een toestel te kopen en daar een goedkoop sim only abonnement bij te zoeken.

Daadwerkelijk verbruik

Een aanbieding kan erg aantrekkelijk zijn, maar past de aanbieding wel bij het persoonlijke verbruik? Bekijk oude specificaties van de huidige aanbieder. Op deze specificaties staat precies hoeveel belminuten, sms’jes en dataverkeer er is verbruikt. Op die manier valt te achterhalen of de nieuwe aanbieding daadwerkelijk aantrekkelijk is. Schat het verbruik voor de komende tijd liever te ruim dan te krap in.

Aanbieding van de huidige provider

Sommige aanbieders van mobiele abonnementen doen hun huidige klanten een telefonisch aanbod. Vraag in dat geval of het mogelijk is er nog even over na te denken. Een nieuw aanbod kan soms behoorlijk tegenvallen, doordat de afnemer ongemerkt aan nieuwe voorwaarden vast kan zitten. Denk bijvoorbeeld aan een datalimiet op de internetbundel.

Aansluitkosten

De meeste aanbieders vertellen bij hun aanbieding niets over de aansluitkosten. Toch zijn deze kosten er wel degelijk. De afnemer komt deze kosten tegen op het moment dat hij of zij het nieuwe abonnement afsluit. Deze eenmalige kosten kunnen variëren van 20 tot 50 euro.