Met een VPN kunt u anoniem internetten op uw smartphone

Telefonie

Reacties uitgeschakeld voor Met een VPN kunt u anoniem internetten op uw smartphone

U heeft vast weleens van de term VPN gehoord. Daarmee kunt u anoniem internetten. In eerste instantie kon dat alleen op een computer, maar inmiddels kan dit ook op een smartphone. Hoe werkt dit precies en in welke gevallen is dit handig? U leest het in dit artikel.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. U surft dus op een virtueel privénetwerk tussen twee of meerdere apparaten zonder dat deze fysiek met elkaar verbonden zijn. In plaats van een directe kabel of een Wi-Fi netwerk zit hier een internetverbinding tussen. Dit is het virtuele netwerk. Kortgezegd voegt u een extra schakel toe tussen uw smartphone en het internet.

Er zijn verscheidene technieken die toegepast worden. De ene techniek is stabieler en gebruiksvriendelijker dan de andere techniek. Zo zijn er speciale technieken die gericht zijn op sterke versleuteling, terwijl andere protocollen veel eenvoudiger zijn opgezet om snelheid te kunnen garanderen.

Waarom een VPN gebruiken?

U weet nu wat een VPN is, maar maar waarom zou u er eigenlijk eentje gebruiken? Zo’n virtuele server kan om meerdere redenen worden gebruikt. Niet alleen bedrijven kiezen voor een VPN, maar ook consumenten maken er weleens gebruik van. Voor bedrijven kan het handig zijn, omdat werknemers op een andere locatie dan ook op hun net werk kan surfen. Zo kan die medewerker bij de belangrijke data die alleen vanaf dat IP-adres beschikbaar is.

Consumenten gebruiken deze technologie doorgaans om geografische beperkingen te omzeilen. Zo kunt u Ziggo GO alleen in Europa gebruiken. Als u dan op reis bent in de Verenigde Staten kunt u dus niets zien. Met behulp van een virtuele server kunt u dit dan omzeilen. Bepaalde series staan ook niet op de Europese Netflix, terwijl die wel op de Amerikaanse variant zijn. Zodoende kiezen consumenten er ook voor om te ‘spoofen’ als Amerikaan op een Amerikaans netwerk.

Een VPN kan ook een belangrijke rol bieden in gebieden waar censuur plaatsvindt. Zo kunt u in bepaalde Aziatische landen, waaronder China, niet alle websites bekijken. Hier kunt u bijvoorbeeld niets op Facebook plaatsen.

Een VPN kan bovendien ook zorgen voor extra veiligheid. Een hacker moet immers extra veel moeite data om bij uw data te komen. Wel is het dan belangrijk dat u kiest voor een kwalitatieve aanbieder.

VPN-apps voor uw smartphone

Als u graag gebruik wilt maken van een VPN op uw smartphone kunt u daarvoor een app downloaden. Het is echter wel belangrijk om te weten wat er met uw data gebeurt. Wordt dit opgeslagen? Dat is vaak wel het geval bij een gratis variant. Er zijn verschillende apps waar u uit kunt kiezen:

  • Private Internet Access – meer dan 20 landen op iOS, Android, Mac OSX en Windows. Voor 40 euro per jaar kunt u vijf apparaten gebruiken;
  • Cloak – ideaal voor Apple-apparaten. Biedt nog geen ondersteuning voor Android;
  • TunnelBear – toegang tot verschillende VPN-servers in verschillende landen. Geschikt voor iOS en Android.

Een geschikt smartphone voor de dienst

Als u van deze dienst gebruik wilt maken is het natuurlijk belangrijk dat u beschikt over een goede smartphone. Er zijn talloze leuke smartphones waar u uit kunt kiezen. Daarvoor kunt u een los toestel kopen in combinatie met een sim only abonnement, maar u kunt ook kiezen voor een telefoon met abonnement. Indien u kiest voor de laatste optie kunt u gebruikmaken van onze telecomvergelijker. Daarmee kunt u gemakkelijk alle smartphones en providers vergelijken voor de beste deal.