De voor- en nadelen van zonnepanelen

0 Comments
voordelen nadelen zonnepanelen

Zonnepanelen bieden ontzettend veel voordelen, maar er zijn uiteraard ook een aantal nadelen. Overweegt u om te kiezen voor zonne-energie? Dan is het belangrijk dat u zowel de voordelen als de nadelen kent. Daarover leest u meer in dit artikel.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen kennen natuurlijk ontzettend veel voordelen. Zo geeft het niet alleen een financieel voordeel, maar ook draagt u uw steentje bij aan een beter milieu. Hieronder volgt een overzicht van alle voordelen.

Geld besparen

Geld besparen is natuurlijk een groot voordeel waar u van kunt genieten. De zon biedt immers gratis energie en dat betekent dat uw energiekosten flink worden verlaagd. De investering kunt u doorgaans terugverdienen in zeven tot tien jaar. Aangezien zonnepanelen circa 25 jaar meegaan, kunt u dus zo’n 15 tot 18 jaar genieten van gratis energie. Dat maakt het een goede investering met een prima rendement.

Milieuvriendelijk

Zonne-energie is een duurzame vorm van energieopwekking. Men noemt dit ook wel groene stroom en met behulp van zonnepanelen haalt u uiteraard uw eigen groene stroom binnen.

Hogere woningwaarde

Wist u dat uw woning ook een hogere waarde krijgt indien uw woning beschikt over zonnepanelen? Het energielabel van uw woning stijgt namelijk en dat doet de woningwaarde ten goede. Eventuele kopers zal dat ook aanspreken en op die manier kunt u uw woning gemakkelijker verkopen als dat nodig blijkt.

Energie terug leveren

Als u zonnepanelen te veel opwekken wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Daar krijgt u een vergoeding per kWh stroom voor. De vergoeding verschilt per leverancier en daarom kunt u daar ook op vergelijken. U kunt hier energie vergelijken en dit nagaan.

Subsidies

Er zijn ook nog verscheidene subsidies beschikbaar via regionale overheden. Mogelijk kunt u dus profiteren van een subsidie via uw gemeente. Zo kunt u zonnepanelen extra voordelig laten installeren.

De nadelen van zonnepanelen

Elk voordeel kent natuurlijk ook nadelen. Daarom is het ook belangrijk dat u op de hoogte bent van de nadelen van zonnepanelen. Hieronder volgt een overzicht.

Investering

Als u wilt kiezen voor zonnepanelen zult u daar wel flink in moeten investeren. Het kost dus simpelweg geld om dit te laten installeren op uw woning. Gelukkig verdient u uw investering altijd terug en dat maakt het zeker geen groot nadeel. Het is wel even geld dat u van tevoren nodig heeft.

Zichtbaar op uw woning

Niet iedereen vindt zonnepanelen erg mooi. Dat kan dus als een nadeel worden ervaren. De nieuwste zonnepanelen zien er echter erg modern uit. Er zijn zwarte modellen die nauwelijks opvallen op het dak. Toch blijft dat natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Onderhoud

Het laatste nadeel is dat u ook rekening moet houden met onderhoud. Zo moeten uw zonnepanelen weleens worden gereinigd, zodat deze optimaal blijven werken. Ook zult u mogelijk een onderdeel moeten vervangen, zoals bijvoorbeeld de omvormer na 15 jaar.

Voordelen wegen op tegen de nadelen

De voordelen wegen natuurlijk wel op tegen de nadelen. U verdient uw investering immers terug en het geld dat u kwijt bent aan onderhoud is minimaal. Elke maand heeft u immers een lagere energierekening en dat is natuurlijk erg interessant.

Bespaar nog meer op uw energierekening

Wilt u maximaal profiteren van een lage energierekening? Bekijk dan onze energie acties en scherpe aanbiedingen. Er zijn meer dan 40 energieleveranciers in Nederland en daarmee heeft u meer dan voldoende keuzemogelijkheden.