De voor- en nadelen van kernenergie

0 Comments
kernenergie voordelen nadelen

De meningen over kernenergie zijn in Nederland erg verdeeld. Verscheidene politieke partijen vinden dat hier nu op ingezet moet worden. Anderen kiezen toch liever voor de groene opties. Een voordeel is in ieder geval dat deze energievorm CO2-vrij is, maar wat zijn dan precies de nadelen? In dit artikel leest u over de voor- en nadelen van kernenergie.

Wat is kernenergie?

Kernenergie is energie die vrijkomt wanneer atomen samensmelten of juist uiteenvallen. Men spreekt over kernfusie indien de atomen samensmelten. Men spreekt over kernsplijting indien de atomen uiteenvallen.

De voordelen

Kernenergie kent meerdere voordelen, namelijk:

  • In een kerncentrale komt geen CO2 vrij. CO2 is de belangrijkste oorzaak voor de huidige klimaatverandering;
  • Er kan veel elektriciteit geproduceerd worden. Er zijn bijzonder veel windmolens of zonnepanelen nodig voor eenzelfde effect;
  • De benodigde grond, bestaande uit uranium, is erg goedkoop. Wereldwijd is de grondstof beschikbaar en dat raakt ook niet zomaar op.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen waar men rekening mee moet houden. Dat zijn de volgende nadelen:

  • Er ontstaat radioactief materiaal bij de productie van kernenergie. Dit radioactief afval is schadelijk en moet daarom op een veilige plek worden opgeborgen. Dat kan ondergronds worden opgeslagen. Eerder werd dit ook wel in de zee gedumpt, maar daar is men gelukkig mee gestopt;
  • Er is uranium nodig voor de productie. Dit kan gezondheidsrisico’s opleveren voor de arbeiders die dit werk verrichten;
  • In het verleden zijn er twee bekende kernrampen voorgekomen: de kernramp van Tsjernobyl (Oekraïne) en Fukushima (Japan). In het geval van een kernramp komt er radioactiviteit vrij en dat is schadelijk.

Heeft kernenergie toekomst?

Er zijn zowel voor- als tegenstanders voor kernenergie. In Nederland is er een kernenergie in Borssele (Zeeland). De elektriciteitsmix van Nederland bestaat voor vijf procent uit dit type energie. Ook wordt er kernenergie geïmporteerd naar Nederland. De Nederlandse kerncentrale zal in 2033 worden gesloten. Momenteel zijn er geen plannen voor nieuwe centrales. Heeft deze energievorm dan nog wel toekomst? Momenteel zijn er onderzoeken naar een nieuwe generatie kernreactoren. Deze produceren minder afval en zijn minder gevaarlijk. Wellicht zullen politieke partijen er dan wel anders over denken. Wie weet.

Besparen op uw energierekening?

Als consument kunt u gelukkig zelf aangeven wat voor voorkeur u heeft. Zo kunt u kiezen voor grijze stroom, maar ook kunt u kiezen voor groene stroom. Hier kunt u energie vergelijken voor de beste deal. Er zijn diverse leuke aanbiedingen beschikbaar voor nieuwe klanten. Vrijwel alle energieleveranciers bieden leuke energie acties waardoor u veel geld kunt besparen.