Volledig elektrische auto: de voor- en nadelen

0 Comments
Volledig elektrische auto

Steeds meer Nederlanders stappen over op elektrisch rijden. Toch zijn er ook nog voldoende Nederlanders die toch nog erg twijfelen. Er zijn namelijk ook de nodige nadelen aan een elektrische auto. Overweegt u een volledig elektrische auto? Dit zijn de voor- en nadelen.

De voordelen van een volledig elektrische auto

Een volledig elektrische auto kent meerdere voordelen. Hieronder bespreken we de meest belangrijke voordelen.

1. Minder onderhoud

Een volledig elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig. Er zitten namelijk veel minder bewegende onderdelen in de auto verwerkt. Dat zorgt er ook voor dat deze minder sneller slijten. Alleen de banden zijn echter een uitzondering: deze slijten juist sneller. Dat heeft ermee te maken dat een volledig elektrische auto veel zwaarder is dan een brandstofauto.

2. Fiscaal aantrekkelijk

Tot 2021 zijn er verscheidene belastingvoordelen ingesteld. Daarmee wil de overheid de aanschaf van een volledig elektrische auto stimuleren. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen aanschafbelasting te betalen. Tevens profiteert u van slechts vier procent bijtelling per jaar. Volledig elektrische auto’s hoeven tot slot ook nog geen wegenbelasting te betalen. Plug-in hybrides, met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2, betalen de helft van het tarief.

3. Voordelig rijden

Als u uw auto thuis of op het werk kunt opladen, is het ontzettend voordelig om te rijden in een volledig elektrische auto. De kosten voor het tanken zijn vele malen hoger.

4. Beter voor het milieu

Tot slot draagt u ook uw steentje bij aan het milieu. Immers komt er geen CO2 vrij, wanneer u in uw auto rijdt. Met behulp van een eigen laadpaal aan huis kunt u bovendien ook nog eens kiezen voor groene stroom.

De nadelen van een volledig elektrische auto

Natuurlijk kent een volledig elektrische auto ook zo haar nadelen. Die zijn als volgt.

1. Duur in aanschaf

Het is simpelweg ontzettend prijzig om een volledig elektrische auto te kopen. Het prijsverschil met een brandstofauto is nog steeds erg fors.

2. Beperkt aantal laadpalen

Er zijn nog steeds een beperkt aantal laadpalen in Nederland. Naar verwachting zal dit wel meer worden. Het is daarom altijd fijn om thuis of op het werk een laadpaal te hebben.

3. Laden duurt relatief lang

Als u bij het tankstation staat met uw brandstofauto, weet u dat u erg snel uw auto kunt bijtanken. Dat geldt echter niet voor een volledig elektrische auto. Als u thuis bent, is dat natuurlijk niet echt een probleem. Indien u echter onderweg bent, kan het toch al knap vervelend worden. Immers zult u een tijdje bij een laadpaal moeten wachten, totdat uw auto weer is opgeladen. Gelukkig zijn er wel een aantal snelladers. Deze laden uw auto binnen een half uur op.

4. Beperkte rijafstand

De meeste elektrische auto’s hebben nog een beperkte rijafstand. Gelukkig zijn autofabrikanten hard bezig met het verbeteren van de accu. Er komen op korte termijn dan ook auto’s die meer dan 500 kilometer kunnen rijden op een volle accu. Voor lange afstanden is een volledig elektrische auto tot dusver dus niet ideaal.

Rijdt u lange afstanden én wilt u toch een elektrische auto? Dan kunt u ook een plug-in hybridemodel kiezen. Hiermee rijdt u zowel op brandstof als elektriciteit.

Autoverzekering vergelijken

Wilt u er ook zeker zijn dat u nooit teveel betaald voor uw autoverzekering? Vergelijk dan alle verzekeraars via ons handige vergelijkingssysteem. U kunt gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken met slechts enkele klikken op de knop.