Verhoogt u het eigen risico van uw zorgverzekering?

0 Comments
Verhoogt u het eigen risico van uw zorgverzekering

Inmiddels kunt u weer overstappen van zorgverzekeraar. Volgens verschillende schattingen stappen circa een op de zes Nederlanders dit jaar over. Als u overstapt, heeft u keuze uit verschillende opties. Zo kunt u onder andere aanvullende verzekeringen afsluiten, kunt u jaarlijks betalen of kunt u het eigen risico verhogen van 385 euro naar maximaal 885 euro. Verhoogt u het eigen risico van uw zorgverzekering? In dit artikel vertellen we u meer over de voor- en nadelen.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Voordat we u over de voor- en nadelen vertellen, laten we u eerst de verschillen weten tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico voor 2019 is 385 euro. Maakt u gebruik van zorg vanuit de basisverzekering? Dan betekent dit dat u de eerste 385 euro zelf dient te betalen. Alle kosten die hierna komen, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Gelukkig wordt zorg vanuit de huisarts of voor verloskundige zorg niet meegenomen in de berekening van het eigen risico.

U kunt het eigen risico van uw zorgverzekering echter verhogen. Dit gedeelte noemt men het vrijwillig eigen risico. In ruil daarvoor betaalt u een lagere premie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico is, hoe meer korting u krijgt. Daardoor betaalt u dus simpelweg iedere maand (of per jaar) een lager bedrag.

Flinke korting op de premie

Verhoogt u het eigen risico van uw zorgverzekering? Dan kunt u rekenen op een flinke korting op de premie. De besparing loopt flink uiteen, maar soms krijgt u wel 300 euro korting als u het vrijwillig eigen risico helemaal verhoogt naar 885 euro.

Verhoogt u het eigen risico van uw zorgverzekering?

Als u het eigen risico van uw zorgverzekering verhoogt, zorgt dat ervoor dat u een lager premiebedrag betaalt. Als u in de afgelopen jaren niet naar het ziekenhuis bent geweest kan het natuurlijk handig zijn om dit te verhogen. Het scheelt namelijk aanzienlijk. Als u echter wel heen moet, dient u er rekening mee te houden dat u een hoog bedrag eigen risico moet betalen.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met twee factoren:

  1. Denk ik het aankomende jaar zorgkosten te gaan maken? Of zal dat net als voorgaande jaren niets zijn?
  2. Wat is mijn financiële situatie? Kan ik 885 euro betalen als ik toch zorg nodig blijk te zijn?

Betalen in termijnen is soms mogelijk

Soms is het mogelijk om te betalen in termijnen indien u uw eigen risico hebt verbruikt. Dat is echter niet mogelijk bij iedere zorgaanbieder en daarom is het belangrijk om dit goed na te gaan in de polisvoorwaarden van de aanbieder naar keuze.

Vergelijken en overstappen?

Wilt u graag overstappen van verzekeraar? Dan kunt u zorgverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Stap bij voorkeur over voor 31 december. Eventueel kunt u ook nog overstappen tot en met 31 januari, indien u uw huidige verzekering opzegt vóór 31 december. De voorkeur behoeft echter dat u tijdig overstapt. Dan hoeft u uw oude verzekering namelijk ook niet op te zeggen. Dat wordt voor u gedaan.