Overstappen energie

Wilt u graag maandelijks geld overhouden? Overstappen energie is dan een raadzame optie. Daarmee kunt u gemakkelijk enkele honderden euro’s per jaar besparen. Het betreft slechts een administratieve wijziging en met slechts enkele klikken op de knop bespaart u veel geld. Maak direct gebruik van de onderstaande vergelijkingstool en bespaar direct.

Waarom overstappen energie?

Overstappen energie is aanbevolen op het moment dat u al jarenlang bijdezelfde aanbieder zit. Waarschijnlijk betaalt u namelijk veel te veel als u een contract heeft voor onbepaalde tijd. Nieuwe klanten kunnen namelijk profiteren van een actietarief en kunnen tevens profiteren van welkomstcadeaus. Zo geven diverse energiemaatschappijen een gratis tablet cadeau of geven zij een flinke cashback korting. Daarmee kunt u flink besparen op uw maandelijkse lasten en op jaarbasis levert dat al gauw enkele honderden euro’s op.

Hoeveel kan ik besparen?

Als u overstapt van energiemaatschappij, kunt u ontzettend veel geld besparen. Een gemiddeld gezin bespaart circa 285 euro per jaar. Grote gezinnen zien echter een nóg grotere besparing: het bedrag kan wel oplopen tot zo’n 450 euro. Dat is ontzettend veel geld! Overstappen energie is bovendien ook nog maar een administratieve wijziging en met slechts een paar klikken op de knop bespaart u ontzettend veel geld.

Profiteren van welkomstcadeaus

Als u overstapt van energiemaatschappij kunt u vaak profiteren van leuke welkomstcadeaus en energie aanbiedingen. Diverse maatschappijen geven bijvoorbeeld een hoge cashback korting, maar ook een gratis tablet behoort vaak tot de mogelijkheden. Enkele energiemaatschappijen geven ook wel eens een kleine ‘verlengingsbonus’ bij het verlengen van een contract, maar in vergelijking tot overstappen is dat erg weinig. Overstappen energie loont daarom ook altijd.

Doe de postcodecheck

Niet iedere energieleverancier is beschikbaar op iedere locatie. Daarom is het raadzaam om uw postcode in te voeren in de vergelijkingstool. Zo krijgt u een gepersonaliseerd overzicht met aanbieders uit uw regio. U kunt tevens ook het verbruik en uw huidige energiemaatschappij invoeren. Door deze gegevens in te voeren, kan de vergelijkingstool diverse maatschappijen met elkaar vergelijken op basis van uw persoonlijke situatie. Weet u uw verbruik niet precies? Geen probleem, want op basis van uw gezinssamenstelling kan de handige vergelijkingstool een goede schatting maken.

overstappen energie

Kiest u voor duurzaam?

Energie komt allemaal uit het stopcontact. In feite merkt u er dus ook helemaal niets van of het wel of niet duurzaam is. Tijdens de productie gaat het echter wel anders. Duurzame, groene energie wordt op een natuurvriendelijke manier verwerkt. Tijdens het proces wordt er geen schade aangebracht aan het milieu. Dat is wel het geval bij niet-duurzame, grijze energie. Hier wordt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. De productie gaat onder ander middels kerncentrales, wat schadelijk is voor het milieu.

Gelukkig zijn er ook voldoende groene alternatieven. Het alternatief is soms niet eens veel duurder, omdat fossiele brandstoffen ook steeds schaarser worden. De vergelijkingstool geeft precies aan welke variant duurzaam is en welke niet. Daar kunt u rekening mee houden als u overstapt van energiemaatschappij.

Vast of variabel tarief?

Als u energie vergelijken gaat, kunt ook kiezen voor een bepaalde tarief: vast of variabel. Zoals de naam al doet vermoeden, staat het vaste tarief vast. Dat betekent dat u geen wijzigingen ziet in het tarief. Als de tarieven dalen, profiteert u daar niet van. Echter, als de tarieven stijgen, merkt u daar ook niets van. Het biedt dus veel zekerheid. Bij een variabel tarief is dat niet zo: op het moment dat het tarief stijgt of daalt, zult u dat nieuwe tarief betalen. Vastzetten kan dus gunstig zijn, maar dat hoeft niet altijd.

De energietarieven veranderen in de regel halfjaarlijks: op 1 juli en 1 januari. Als uw contract afloopt, zal het vaste energietarief wijzigen in een – doorgaans hoger – variabel tarief. Daarom is overstappen energie ook raadzaam: op het moment dat uw contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, betaalt u doorgaans veel meer. Energiemaatschappijen mogen het tarief echter niet stilzwijgend verhogen. U wordt daarvan altijd op de hoogte gebracht.

Kies een eenjarig contract

Als u overstapt van energiemaatschappij, is het raadzaam om te kiezen voor een eenjarig contract. Dan kunt u het jaar erop wederom overstappen naar een goedkopere energiemaatschappij. Ieder jaar kunt u dan ook weer profiteren van cashback acties of welkomstcadeaus. Wees geen dief van uw eigen portemonnee en stap jaarlijks over!

Overstappen energie: wanneer is het beste moment?

Als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, heeft u hoogstwaarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. In dat geval kunt u direct overstappen. U hoeft alleen nog maar rekening te houden met de opzegtermijn van 30 dagen. Mocht u recent nog zijn overgestapt, is het raadzaam om uw contract erbij te pakken. Hier staat de afloopdatum op. U kunt circa zes weken van te voren starten met het vergelijken van energieleveranciers.

Als de afloopdatum nog niet op korte termijn in zicht is, is het vaak raadzaam om bij uw huidige energiemaatschappij te blijven. U dient namelijk een overstapboete te betalen, indien u te vroeg overstapt naar een nieuwe maatschappij. Door zo’n boete is uw voordeel direct weer weg, dus dan kunt u beter nog even wachten met overstappen. In enkele gevallen betaalt uw nieuwe energiemaatschappij deze overstapboete, maar dat is niet altijd zo. Daarvoor kunt u natuurlijk altijd informeren bij de maatschappij in kwestie.

Hulp nodig?

Wilt u graag overstappen van energiemaatschappij, maar heeft u hier nog enige hulp bij nodig? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur en dan helpen wij u graag. Stuur uw vraag of vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we een uitgebreid antwoord kunnen sturen. We horen uiteraard graag van u.