Gas, water en licht kosten

Gas, water en licht zijn belangrijke eerste levensbehoeften. Zonder gas kunnen we niet koken, zonder water kunnen we douchen en zonder licht kunnen we geen elektronica opladen of een lamp aanzetten. Maar wat zijn nu precies de gas, water en licht kosten en hoe kunt u daar op besparen?

Besparen op gas, water en licht kosten

Gas, water en licht kosten zijn altijd een flinke kostenpost in het huishouden. Naast de hypotheek of de huur is dit een hoge kostenpost. Gelukkig kunt u besparen op deze lasten. Als u energie vergelijken gaat, kunt u namelijk profiteren van aanbiedingen en welkomstkortingen bij een andere energiemaatschappij. Als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, zijn de gas, water en licht kosten in uw geval vaak veel te hoog. Bestaande klanten betalen namelijk na afloop van de contractduur een hoger tarief. Het vaste energietarief dat in eerste instantie werd vastgelegd tijdens de contractperiode wordt vaak omgezet tot een doorgaans hoger variabel energietarief. Daar kunt vanaf door uw contract te verlengen of door energie te vergelijken. Met laatstgenoemde bespaart u altijd het meeste op uw gas, water en licht kosten. Dat heeft ermee te maken dat u kunt profiteren van welkomstcadeaus en aanbiedingen.

Welkomstcadeaus en aanbiedingen

Als u wilt besparen op uw gas, water en licht kosten kunt u overstappen naar een nieuwe energiemaatschappij. Het grote voordeel daarvan is, is dat u kunt profiteren van welkomstcadeaus en aanbiedingen. Zo biedt de ene energiemaatschappij een gratis tablet als cadeau aan en biedt de andere aanbieder een flinke cashback korting. Dat betekent dat u dus geld voor een gedeelte terugkrijgt op uw energierekening. Andere energiemaatschappijen kiezen ervoor om een korting te bieden voor de eerste maanden. In sommige gevallen betaalt u helemaal niets, terwijl u bij andere bedrijven een flinke korting krijgt.

Maak direct gebruik van de onderstaande vergelijkingstool en bespaar direct op uw gas, water en licht kosten.

Contract verlengen?

Als alternatief kunt u er ook voor kiezen om uw contract te verlengen bij uw huidige energiemaatschappij. In dat geval kunt u vaak profiteren van een kleine ‘verlengingsbonus’. Dat wil zeggen dat u een korting krijgt op het volgende contract. Echter is het wel zo, dat de verlengingsbonus vaak veel minder is dan een nieuw contract bij een andere energiemaatschappij. Veel klanten kiezen echter voor verlengen, omdat het minder werk zou kosten. Echter is overstappen helemaal niet moeilijk en is dit binnen slechts enkele minuten geregeld. Het is namelijk alleen maar een administratieve overstap. U zult dus nooit zonder gas, water en licht komen te zitten.

Wanneer kan ik overstappen?

Als u graag wilt besparen op gas, water en licht kosten kunt u overstappen naar een andere maatschappij. Als uw huidige contract bijna is afgelopen, kunt u al beginnen met vergelijken. Pak hiervoor altijd uw huidige energiecontract erbij. Hierop kunt u de afloopdatum vinden. In principe kunt u zes weken van te voren starten met het vergelijken van energieleveranciers. U heeft namelijk nog 14 dagen herroepingsrecht (de mogelijkheid om de aankoop te annuleren) en een opzegtermijn van 30 dagen. Samen komt dat uit op zes weken. Als uw contract al is omgezet naar een contract van onbepaalde tijd, kunt u direct overstap. Je kunt op ieder moment overstappen, zonder daarvoor een overstapvergoeding te betalen.

Wat als ik nog een lopend contract heb?

Als u nog een lopend contract heeft, kunt u in principe ook energie vergelijken. Echter dient u bij de nieuwe energiemaatschappij aan te geven dat u het contract later wilt laten ingaan. Als u dat niet doet, moet u een overstapvergoeding betalen bij de energiemaatschappij. Houd de einddatum daarom altijd goed in de gaten en stap nooit te vroeg over. Het voordeel is dan namelijk snel weer weg. Uw nieuwe leverancier kan eventueel ook de afloopdatum voor u checken in het Contract Einde Register (CER). Hier staan alle data in genoteerd.

gas, water en licht kosten

Hoeveel kan ik besparen op gas, water en licht kosten?

U kunt ontzettend veel geld besparen op uw gas, water en licht kosten indien u een contract heeft voor onbepaalde duur. Zoals gezegd is het vaste energietarief vaak al omgezet tot een doorgaans hoger variabel energietarief. Bovendien profiteert u niet van welkomstaanbiedingen en cadeaus bij uw huidige energiemaatschappij. Gemiddeld zien gezinnen een besparing op gas, water en licht kosten van maar liefst 285 euro per jaar. Grotere gezinnen zien zelfs een nog hogere besparing op gas, water en licht kosten. Het bedrag loopt namelijk op tot wel 450 euro op jaarbasis. Dat is ontzettend veel geld en daar kunt u weer veel andere leuke dingen van doen.

Uw waterbedrijf staat vast

In Nederland heeft u de mogelijkheid om over te stappen van gas- en lichtleverancier. Echter kunt u niet overstappen naar een andere watermaatschappij. Wisselen van waterbedrijf is dus ook alleen mogelijk als u verhuist naar een ander gebied. Het aan- en afmelden per waterbedrijf verschilt per maatschappij. De overstap wordt echter vaak voor u geregeld.

Onafhankelijk vergelijken

Met behulp van onze handige vergelijkingstool kunt u ontzettend gemakkelijk vergelijken. Dat proces werkt ook nog eens 100% onafhankelijk. De rekentool is namelijk onafhankelijk tot stand gekomen door een derde partij. Zij updaten de vergelijkingstool ook iedere dag. Voor ons maakt het dus ook niet uit of u kiest voor aanbieder A of aanbieder B: het gaat ons er juist om dat u kiest voor de voordeligste keuze! Daarmee bespaart u veel geld.

Hulp nodig bij besparing op gas, water en licht kosten?

Wilt u graag besparen op uw gas, water en licht kosten, maar heeft u nog enige vragen over het vergelijken van de verschillende maatschappijen? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur uw vraag of vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we u een uitgebreid antwoord kunnen sturen. Uiteraard horen we graag van u.