Gas en licht vergelijken

Heeft u al jarenlang dezelfde gas- en lichtaanbieder? Dan betaalt u waarschijnlijk veel te veel! Start daarom vandaag nog met gas en licht vergelijken en bespaar flink op uw maandelijkse lasten. Met behulp van onderstaande vergelijkingstool kunt u gemakkelijk en snel diverse gas- en lichtleveranciers met elkaar vergelijken. Besparen op uw lasten was nog nooit zo gemakkelijk met onze actuele rekentool.

Gas en licht vergelijken: de voordelen

Op het moment dat u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, is de kans aanzienlijk groot dat u veel te veel betaalt voor uw gas- en lichtlasten. Diverse energiemaatschappijen bieden namelijk allerlei leuke welkomstacties en energie aanbiedingen. Dat geldt helaas niet voor bestaande klanten. Als bestaande klant krijg je hooguit, bij sommige maatschappijen, een kleine ‘verlengingsbonus’. In vergelijking tot échte welkomstacties is dat bedrag bijzonder laag. Overstappen is erg gemakkelijk en in feite alleen een administratieve wijziging. Start daarom direct met gas en licht vergelijken en bespaar!

Hoeveel kan ik besparen?

Overstappers besparen gemiddeld maar liefst 285 euro per jaar. Dat is ruim 20 euro per maand en dat geld is altijd leuk meegenomen. Grote gezinnen zien zelfs nog een grotere besparing: het bedrag loopt soms wel op tot 450 euro per jaar. Dat is ontzettend veel geld en vooral voor een groot gezin. Met dat geld kunt u veel andere leuke dingen doen, waaronder een dagje weg met het gezin of een korte vakantie. Overstappen loont daarom echt.

Profiteren van welkomstacties en aanbiedingen

Er zijn ontzettend veel gas- en lichtaanbieders en dat heeft ook zo zijn voordelen. Verschillende aanbieders willen namelijk de goedkoopste zijn en daardoor is concurrentie ook erg fel. Er wordt daarom regelmatig met de prijs gestunt, maar het komt ook regelmatig voor dat men leuke welkomstacties aanbiedt. In dat geval krijgt u bijvoorbeeld een gratis tablet cadeau.

Groen of grijs?

Als u gas en licht vergelijken gaat, kunt u in feite kiezen uit de groene of grijze variant. Alhoewel dit allemaal uit hetzelfde stroomnet komt, is de productie wel verschillend van elkaar. De grijze variant wordt namelijk verwekt uit fossiele brandstoffen, terwijl de groene variant uit natuurlijke bronnen wordt opgewekt. In de vergelijkingstool kunt u gemakkelijk aangeven of u wilt kiezen voor de duurzame variant. Men denkt vaak dat dit veel duurder is, maar dat hoeft in principe niet. De fossiele brandstoffen raken steeds schaarser en daardoor ook duurder. Het aantal duurzame alternatieven wordt steeds groter, waardoor het ook voordeliger wordt. Draag een steentje bij aan het milieu en kies voor duurzaam!

gas en licht vergelijken

Vast of variabel contract?

In de vergelijkingstool kunt u aangeven of u wilt kiezen voor een vast of variabel contract. Zoals de termen al doen vermoeden, heeft het vaste energiecontract een vast energietarief. Bij een variabel contract werkt dat niet zo: de tarieven kunnen dalen of stijgen. Wilt u voor zekerheid kiezen? Kies dan voor een vast contract. Dan weet u precies waar u aan toe bent. Een variabel contract kan ook zo zijn voordelen hebben: u profiteert namelijk als de prijs lager wordt. Echter kan de prijs ook stijgen, waardoor u juist meer betaalt. Vastzetten kan dus gunstig zijn, maar dat hoeft daarmee niet altijd.

De energietarieven veranderen halfjaarlijks: op 1 januari en 1 juli. De vaste tarieven liggen doorgaans net iets hoger dan de variabel tarieven, maar op het moment dat uw contract afloopt zal het vaste tarief veranderen naar een variabel tarief. Deze ligt dan vaak ook hoger. Gas en licht vergelijken is daarom ook erg verstandig. Gelukkig zijn gas- en lichtleveranciers verplicht om aan te geven wanneer zij hun tarief verhogen. U zult dus nooit voor verrassingen komen te staan.

Kies de juiste contractduur

Als u gas en licht vergelijken gaat, kunt u ook een contractduur selecteren. In negen van de tien gevallen is het raadzaam om te kiezen voor een jaarcontract. U kunt dan namelijk ieder jaar weer overstappen naar een nieuwe gas- en lichtleverancier. Ieder jaar kunt u dan ook weer profiteren van leuke welkomstacties en aanbiedingen. Als u niet van plan bent om over een jaar direct weer over te stappen, kunt u echter ook kiezen voor een tweejarig contract. Langer is niet aanbevolen.

Wanneer kan ik dan overstappen?

Overstappen kan niet op ieder moment en daarom is het altijd belangrijk dat u uw huidige contract erbij pakt. Hier staat uw start- en einddatum op. Indien u al voor een flinke periode geen nieuw contract hebt afgesloten, is uw contract hoogstwaarschijnlijk gewijzigd naar een contract voor onbepaalde duur. In dat geval kunt u direct starten met gas en licht vergelijken. Als u nog een lopend contract heeft, is het raadzaam om nog niet direct te gaan vergelijken. U kunt in principe pas gas en licht vergelijken zes weken voordat uw huidige contract afloopt. Als u dan uw aanvraag voltooid, lopen de contracten naadloos in elkaar over. Als u gas en licht vergelijken gaat, terwijl u nog een lopend contract heeft riskeert u een overstapboete. Uw voordeel is in dat geval vaak direct alweer weg. Pak daarom altijd uw huidige contract erbij.

Onafhankelijk gas en licht vergelijken

Met behulp van onze handige vergelijkingstool kunt u onafhankelijk gas en licht vergelijken. De handige rekentool werkt volledig op uw persoonlijke situatie. U kunt uw gegevens invoeren aan de linkerkant van de vergelijkingstool. Hier kunt u aangeven wat uw postcode en huisnummer is, wat de meterstand is en wat uw gas- en lichtverbruik is. Op basis van uw invoer komt er direct een helder overzicht met de verschillende gas- en lichttarieven. Uw gegevens worden allemaal veilig verstuurd via een beveiligde verbinding en worden alleen gebruikt voor de invoer van onze rekentool.

Hulp nodig?

Wilt u graag overstappen naar een nieuwe gas- en lichtleverancier, maar heeft u toch nog enige vragen? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar en dan helpen wij u uiteraard graag met al uw vragen. Stuur uw vraag of vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we een uitgebreid antwoord kunnen sturen. We horen graag van u.