Autoverzekering

Een autoverzekering afsluiten is verplicht als u een auto in het bezit heeft. Veel mensen betalen veel te veel voor hun verzekering en daarom kunt u een autoverzekering vergelijken. Op die manier kunt u flink besparen op uw maandelijkse lasten en dat kan jaarlijks aardig wat geld opleveren. Met de onderstaande rekentool kunt u uw premie gemakkelijk berekenen op basis van uw woonplaats, uw leeftijd, type auto en aantal schadejaren.

Welke dekking heb ik nodig?

Er zijn verschillende autoverzekeringen waar u uit kunt kiezen. In feite kunt u kiezen uit drie verschillende dekkingen: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), WA+ (beperkte casco) of Allrisk (volledige casco). Afhankelijk van uw auto en uw rijgedrag kunt u een goede verzekering uitkiezen. Als u al een relatief oude auto heeft, is het raadzaam om slechts een WA-autoverzekering te kiezen. Mocht u een splinternieuwe auto hebben, wordt een Allriskverzekering aanbevolen. Hieronder beschrijven we de verschillende dekkingen.

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Een autoverzekering is verplicht, indien u in het bezit bent van een auto. De WA-verzekering is de minimale verzekering die u dient af sluiten. Bij deze variant bent u alleen verzekerd tegen schade die u veroorzaakt bij andere bestuurders. Indien u een relatief oude auto heeft, is dit een goede optie. Een Allriskverzekering is doorgaans te duur voor uw auto. Voor deze vorm kiest u in principe als uw auto al ouder is dan tien jaar.

WA+ (beperkte casco)

De WA+, ook wel bekend als ‘beperkte casco’, dekt net iets meer dan de bovenstaande basisverzekering. Het dekt namelijk ook eventuele ruit- en stormschade aan uw auto. Doorgaans kiest men voor deze variant indien een auto tussen de vier en acht jaar oud is. Ook kan de dagwaarde van de auto meespelen in de beslissing. Indien deze nog vrij hoog is, en uw auto is bijvoorbeeld zes jaar oud, kan het toch verstandiger zijn om een Allriskverzekering af te sluiten.

Allriskverzekering vergelijken

Een Allriskverzekering is de duurste variant waar u uit kunt kiezen. U kunt deze autoverzekering vergelijken, indien uw auto nog vrij nieuw is. Auto’s tot maximaal zes jaar oud wordt deze verzekering aanbevolen. Deze verzekering dekt zowel de schade die u veroorzaakt aan andere auto’s als de schade aan uw eigen auto. Dat is wel een fijn idee als u veel geld betaald heeft voor uw nieuwe auto.

Verschil in premies in regio en leeftijd

Autoverzekeraars berekenen verschillende premies in verschillende regio’s. Bovendien speelt ook leeftijd een rol en het aantal schadejaren wordt meegewogen in de premie. Het is logisch dat de verzekeraar hier onderscheid in maakt. In bepaalde regio’s is de kans namelijk aanzienlijk groter dat er een ongeluk ontstaat. Rondom de drukke wegen in Amsterdam is de kans op een ongeval groter dan in een rustig straatje in het noorden van Friesland. Ook leeftijd is een belangrijke factor. Zo dienen beginnende bestuurders meer premie te betalen. Zij hebben nog relatief weinig ervaring in het verkeer en dat maakt hun een grotere risicogroep. Bestuurders tot 24 jaar krijgen dan ook een hogere premie toegewezen. Ook het eigen risicobedrag is doorgaans hoger.

Autoverzekering vergelijken? Bekijk de voorwaarden

Diverse autoverzekeraars hebben uiteraard verschillende premiebedragen. Het is raadzaam om te bekijken hoe deze premie is opgebouwd. Zo kent de ene autoverzekeraar een hoger eigen risicobedrag dan de andere. Als u een autoverzekering vergelijken gaat, is het dan ook raadzaam om deze voorwaarden door te nemen. Ook als u uw auto total loss rijdt, zult u een bepaald bedrag ontvangen van uw verzekeraar. Ook dit verschilt per verzekeraar, dus het doorlezen van de voorwaarden of een polis is altijd raadzaam. Houd er ook rekening mee dat u bij enkele verzekeraars een hoger risicobedrag betaalt. Bij anderen betaalt u juist geen eigen risicobedrag.

Aanvullende autoverzekeringen

Daarnaast kunt u ook nog kijken naar verschillende aanvullende verzekering voor uw auto. Zo kunt u bijvoorbeeld als extra nog een inzittendenverzekering (aanrader), rechtsbijstandsverzekering, pechhulpdekker of een no-claimbeschermer afsluiten. Al deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen wel erg handig zijn. Als u een ongeluk veroorzaakt, is het altijd handig om deze verzekering afgesloten te hebben.

Ongevallen inzittendenverzekering

Aanvullend verzekeren kan soms verstandig zijn. Als u autoverzekering vergelijken gaat, kunt u tijdens het afsluiten ook aanvinken of u deze verzekering wilt afsluiten. De ongevallen inzittendenverzekering zorgt ervoor dat schade vergoed krijgt, ook als u de bestuurder bent. Ook als er geen schuldige partij is, krijgt u een geldbedrag uitgekeerd. U krijgt het bovendien direct uitbetaald. Uiteraard betaalt u wel meer premie voor deze variant.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan handig zijn in het verkeer. U kunt dan aanspraak maken op juridische, professionele hulp als u betrokken bent bij een ongeval waarbij het niet direct duidelijk is wie de schuldige is. U kunt uw onschuld verdedigen en de tegenpartij aansprakelijk stellen, met behulp van professionals.

Pechhulpdekker

Met pechhulpdekker heeft u altijd direct hulp, indien u pech heeft. Zeven dagen per week kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Dat is handig als u bijvoorbeeld een ietwat oudere auto heeft. Met eventuele pech kunt u dan snel weer verder rijden.

No-claimbeschermer

Indien u een no-claimbeschermer afsluit, kunt u ieder jaar een jaar schade claimen. Zo behoudt u de premie van uw huidige autoverzekering. Echter, als u overstapt naar een andere autoverzekeraar verliest u het aantal schadevrije jaren. U betaalt bij een eventueel overstap dus doorgaans meer premie.

autoverzekering vergelijken

Flink besparen op uw maandelijkse lasten

Als u al jarenlang bij dezelfde autoverzekeraar zit, betaalt u waarschijnlijk veel te veel. Een autoverzekering vergelijken is dan ook erg verstandig. Bij voorkeur kunt u ieder jaar uw autoverzekering vergelijken, zodat u ieder jaar weer kunt profiteren van extra voordeel. Vooral het het eerste jaar is uw autoverzekering doorgaans goedkoper. U kunt flink besparen op uw maandelijkse kosten door te vergelijken. Bovendien kunt u ook geld besparen door uw premie van te voren alvast te betalen. Daarmee bespaart u ook enkele tientallen euro’s per jaar. Tot slot kunt u nog besparen door verschillende verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Ook daarmee kunt u flink besparen op uw maandelijkse lasten.

Autolease?

Als een auto wilt leasen, hoeft u geen autoverzekering af te sluiten. Dit zit namelijk bij het pakket in. Het nadeel hiervan is echter dat u geen schadevrije jaren opbouwt. Tevens heeft u een eigen risicobedrag bij een leaseauto. De hoogte hiervan verschilt per leasemaatschappij. Klik hier voor meer informatie over autolease/huur aanbiedingen.

Nieuwe autoverzekering afsluiten?

Wilt u een autoverzekering vergelijken, omdat u graag een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten? Ook dat kan in onze handige vergelijkingstool. U kunt uw verzekering gemakkelijk afsluiten door te klikken op de oranje knop bij één van de verzekeraars. Het is raadzaam om uw schadevrije jaren bij de hand te houden. Weet u het aantal schadevrije jaren niet? Neem dan contact op met uw vorige verzekeraar. Als deze gegevens niet kloppen, kan dit gevolgen hebben op uw premie. Het is daarom uiterst verstandig om het juiste aantal schadejaren door te geven. Bent u beginnend bestuurder en is dit uw eerste autoverzekering? Vul dan 0 schadevrije jaren in.

100% onafhankelijk een autoverzekering vergelijken

Onze vergelijkingstool wordt iedere dag ge-update door een onafhankelijke partij. U kunt dus 100% onafhankelijk uw autoverzekering vergelijken. Voor ons maakt het dan ook niet uit of u kiest voor partij A of partij B. Het gaat ons erom dat u de beste deal afsluit. Wij staan niet in direct contact met de verschillende autoverzekeraars: kies dus wat bij u past!

Hulp nodig?

Wilt u een autoverzekering vergelijken, maar heeft u hier nog enige hulp bij nodig? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Onze klantenservice is doordeweeks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur en helpt u graag met al uw vragen. Stuur uw vraag of vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we een uitgebreid antwoord kunnen sturen. Wij staan niet in direct contact met de autoverzekeraars en daarmee geven wij altijd betrouwbaar en onafhankelijk advies.