De veranderingen voor de zorgverzekering 2019

0 Comments
De veranderingen voor de zorgverzekering 2019

Tijdens Prinsjesdag werd weer bekend wat de veranderingen voor de zorgverzekering 2019 zijn. Enkele punten van het kabinet waren zeker interessant, maar sommigen waren ook zeker nadelig. Zo wordt onder andere de zorgpremie verhoogd. Wat er verder nog allemaal wijzigt in de zorgverzekering 2019, leest u in dit artikel.

1. Een hogere zorgpremie

We zullen maar direct met slecht nieuws in huis vallen: de zorgpremie gaat omhoog. Volgens berekeningen van het kabinet zou men zo’n tien euro per maand meer gaan betalen. Dat is een forse stijging. Sommige zorgverzekeraars hebben echter al een andere stijging aangegeven. Bij verscheidene aanbieders gaat het bedrag zo’n vijf euro per maand omhoog.

Om die reden is het ook bijzonder aantrekkelijk om ook dit jaar weer te vergelijken. U kunt uw zorgverzekering vergelijken via onze handige zorgvergelijker. Op basis daarvan kunt u berekenen wat u het aankomende jaar kwijt bent voor de zorgverzekering 2019. U kunt vergelijken en overstappen vanaf halverwege november 2018.

2. Geen veranderingen voor de zorgverzekering 2019 voor het eigen risico

Gelukkig blijft de hoogte van het eigen risico gelijk aan 2018. In 2017 had men al plannen om het bedrag te verhogen voor het jaar daarop, 2018. Dat ging uiteindelijk toch niet door. Velen hadden daarom verwacht dat het bedrag dit jaar omhoog zou gaan. Gelukkig is dat dus wederom niet het geval. Het blijft dus 385 euro. Dat blijft een aanzienlijk bedrag en waarschijnlijk zal het ook nooit lager worden. Daar zullen wij het dus maar mee moeten doen.

Fijn om te weten: het bedrag blijft ook 385 euro, zolang dit kabinet blijft zitten. In 2021 worden de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen georganiseerd, dus dat biedt in ieder geval al een beetje zekerheid.

3. Dit verdwijnt uit het basispakket

Zowel voedingssupplementen als paracetamol verdwijnen uit het basispakket. Wellicht zult u nu denken: dat koop ik nu toch ook al bij de Kruidvat? Zat dat in het basispakket? Het betreft hier vooral medicijnen voor reumapatiënten. Zij gebruiken dit namelijk om de pijn te bestrijden. Naar verluidt zal deze doelgroep dus zo’n 100 tot 200 euro meer zorgkosten maken op jaarbasis. Het levert het kabinet een besparing op van maar liefst 20 miljoen.

4. Oefentherapie COPD

Patiënten die rondlopen bij de COPD, krijgen vanuit de zorgverzekering 2019 wel een vergoeding voor de behandelingen. In dit jaar moeten patiënten de eerste 20 behandelingen namelijk zelf betalen. In het aankomende jaar geldt nog wel steeds het eigen risico. Die is men dus sowieso kwijt.

5. Bijdrage voor medicijnen

Tot 2019 was er nog geen maximum ingesteld als bijdrage voor medicijnen. Voor de zorgverzekering 2019 is dat nu wel het geval. Dit pakt voornamelijk positief uit voor eenieder met ADHD. Deze medicijnen zijn namelijk aardig aan de prijs en daarmee wordt voorkomen dat zij een bijzonder hoog bedrag aan medicijnen moeten betalen op jaarbasis. Ook ouderen die veel medicijnen nodig zijn, zullen profiteren van deze maatregel.

6. Hulp bij overgewicht wordt vergoed

We sluiten de veranderen voor de zorgverzekering 2019 af met hulp bij overgewicht. Dit wordt vanaf het aankomende jaar vergoed, indien de huisarts heeft vastgesteld dat er een zichtbaar gezondheidsrisico is. Zij kunnen zich in dat geval aanmelden bij het GLI. Zij zullen deze mensen onder andere helpen met bewegen, minder eten en met hun mindset.

Besparen op uw zorgverzekering?

Vanaf halverwege november 2018 tot en met 31 december heeft u weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. U kunt uw zorgverzekering vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Vul hierbij altijd uw geboortedatum in en maak eventueel gebruik van de handige filters. Zo kunt u gemakkelijk en snel op zoek naar de juiste zorgverzekeraar!