Vaste of variabele energietarieven: wat moet ik kiezen?

0 Comments
Vaste of variabele energietarieven

Als u een nieuw energiecontract afsluit, kunt u altijd kiezen voor vaste of variabele energietarieven. Ook bestaat er een bepaalde en een onbepaalde looptijd. Vaak is een bepaalde looptijd het voordeligste. Hierbij krijgt u vaste energietarieven. In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Vaste tarieven

Vaste tarieven veranderen niet gedurende de looptijd van uw contract. Deze liggen simpelweg vast, maar toch zijn er iedere maand ook weer nieuwe energie aanbiedingen. Zo’n twaalf keer per jaar worden de energietarieven gewijzigd, dus het moment van afsluiten is erg belangrijk.

Variabele tarieven

Bij variabele tarieven heeft u niet zoveel zekerheid als bij vaste tarieven. Variabele tarieven kunnen namelijk tweemaal per jaar veranderen: per 1 januari en per 1 juli. Zoals gezegd blijven vaste tarieven gedurende de looptijd gelijk. De tarieven kunnen natuurlijk dalen, maar vaak is dat niet het geval. Als vaste klant profiteert u van meer korting en daarom is dit vaak ook voordeliger.

Vaste of variabele energietarieven: wat moet ik kiezen?

Vaste of variabele energietarieven: zoals gezegd is een vast energiecontract vaak het voordeligste. Bovendien ontvangt u meestal ook een aantrekkelijke welkomstkorting bij een nieuw contract. Dit is geheel afhankelijk van uw contractduur en energieleverancier. In de regel is een jaarcontract het voordeligste. Zo profiteert u maximaal van een welkomstkorting.

Mijn jaarlijkse kosten berekenen

U kunt uw jaarlijkse kosten eenvoudig berekenen met behulp van onze energievergelijker. Hierbij kunt u vaste of variabele energietarieven vergelijken. Op basis van uw persoonlijke verbruik kunt u eenvoudig berekenen welke aanbieder het voordeligste is. In het vergelijkingssysteem zult u ook al gauw merken welke aanbieder nu eigenlijk het voordeligste is. Er zijn geen verborgen kosten als u vergelijkt via onze website.

Welkomstkorting is alleen geldig bij vaste contracten

Wilt u graag profiteren van een welkomstkorting? Dan kunt u hier alleen maar van profiteren bij vaste energiecontracten. Soms kan een welkomstkorting een cashback actie betreffen, maar ook krijgt u weleens een gratis cadeau. Onder andere Nuon en Essent geven gratis cadeaus bij energiecontracten. Dat kan natuurlijk erg aantrekkelijk zijn indien u wilt overstappen van energieleverancier. Echter: zegt u uw contract voortijdig op? Dan krijgt u uw welkomstcadeau niet. Een eventuele cashback vervalt of het cadeau dient u terug te betalen.

Contractperiode

Zoals gezegd is een jaarcontract in de regel het voordeligste. Als u vaste of variabele energietarieven kiest, zult u merken dat u alleen bij vaste tarieven een jaarcontract kunt afsluiten. Immers is een variabel contract iedere maand opzegbaar. Bij een jaarcontract profiteert u van de meeste korting. Bovendien zit u ook niet zolang aan een contract vast en dat geeft natuurlijk ook wel wat rust. Na een jaar kunt u uiteraard weer profiteren van onze aanbiedingen.

Wanneer kan ik overstappen?

Overstappen van energieleverancier kan helaas niet op ieder moment. Dat kan namelijk alleen wanneer u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Ook wanneer uw contract binnen zes weken afloopt, heeft u de mogelijkheid om over te stappen. Immers kunt u nog rekening houden met een afkoelperiode en uw opzegtermijn.

En na een jaar?

Na een jaar kunt u wederom overstappen van energieleverancier. Uiteraard kunt u dan nogmaals terugkeren naar onze website en wederom profiteren van de scherpste deal. Na een jaar worden de vaste tarieven namelijk omgezet naar variabele tarieven. Dat is niet voordeliger. Bovendien profiteert u niet langer van een welkomstkorting. Overstappen is besparen!

Vergelijken en profiteren

Wilt u graag vergelijken en profiteren? Uiteraard kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Met behulp van de handige energievergelijker berekent u eenvoudig welke aanbieder het voordeligste is. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik staat de goedkoopste energieleverancier bovenaan. Overstappen van energieleverancier kost slechts enkele minuten van uw tijd, maar het kan u wel ontzettend veel voordeel opleveren. Besparingen lopen uiteen tot wel 400 euro. Wacht daarom niet langer en stap ook over.