Uw smartphone opschonen? Zes handige tips!

0 Comments
smartphone opschonen

Merkt u dat uw smartphone trager werkt dan in het begin? Dan kan dat weleens te maken hebben met de hoeveel data op uw smartphone. Heeft u simpelweg geen ruimte meer op uw telefoon voor nieuwe apps en foto’s? Ook dan is het wel fijn als u uw smartphone kunt opschonen. Hoe kunt u dit doen? Daarover leest u meer in dit artikel.

Smartphone opschonen door onnodige apps te verwijderen

Er zijn voldoende mensen die talloze apps op hun smartphone hebben staan. Toch blijken veel apps ongebruikt. Daarom is het ook raadzaam om alle apps te verwijderen die u niet gebruikt. Deze niet-gebruikte apps verbruiken immers wel ruimte, maar bieden u geen opties die u daadwerkelijk gebruikt.

Hoe kunt u nu bepalen welke apps overbodig zijn en welke u kunt behouden? Dat is erg simpel: u kunt uw app simpelweg sorteren op belangrijkheid. Bekijk wat u momenteel voor apps heeft en categoriseer deze. Heeft u bepaalde apps al maanden niet gebruikt? Dan kunt u de app simpelweg verwijderen. Kijk kritisch naar de verschillende apps zodat u niet blijft zitten met apps die u nooit gebruikt. U kunt uw smartphone op een erg effectieve manier opschonen met behulp van deze methode.

Verwijder dubbele applicaties

Er zijn ontzettend veel apps die u kunt downloaden in de App Store en Play Store. Verscheidene apps kunt u echter ook zien als dubbele apps. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere apps om foto’s mee te bewerken of er zijn meerdere apps om notities in te zetten. Ook zijn verschillende clouddiensten en daarmee ook verschillende apps. Is het echter nodig om meerdere te hebben? U kunt dubbele applicaties gemakkelijk verwijderen om ruimte te besparen.

Kijk daarom nogmaals kritisch naar uw verschillende apps: welke app biedt de meeste functionaliteit in een bepaalde categorie? Bewaar deze app en verwijder de andere dubbele apps. Uw smartphone opschonen is gemakkelijker dan u denkt.

Installeer updates

Als u uw smartphone wilt opschonen is het niet alleen belangrijk dat u bestanden verwijdert. Het is ook belangrijk dat u uw smartphone up-to-date houdt. De meeste smartphonebezitters zorgen ervoor dat zij dit met enige regelmaat doen. Sommige mensen hebben zelfs automatische updates aan staan. Dat kan ook erg handig zijn, want daarmee kunt u namelijk ook ruimte besparen. Updates kunnen namelijk zorgen voor systeemverbeteringen en nieuwe toepassingen. Ook de algehele stabiliteit van uw smartphone wordt verbeterd. Het kan dus zeker lonen om dit met enige regelmaat te doen, omdat u er mogelijk ook vrije ruimte door krijgt. Genoeg redenen dus!

Smartphone opschonen: verwijder overbodige bestanden

Op een smartphone kunt u allerlei bestanden kwijt: van notities tot foto’s en video’s en apps. Deze bestanden worden ook geplaatst in een back-up. Zo heeft Apple de iCloud en worden bestanden op Android-smartphones opgeslagen in de Google-cloud. Dat is natuurlijk handig, maar alles wordt ook dubbel opgeslagen. Foto’s en video’s op uw smartphone kunt u daarom ook verwijderen. U houdt dan weer meer ruimte over op uw telefoon. Wilt u de foto en/of video weer bekijken? Dan kunt u naar uw cloud surfen. Google Foto’s (geschikt voor Android én iOS) is bijvoorbeeld ook een handige app waarmee u back-ups kunt maken. Daarmee kunt u uw smartphone opschonen en u heeft de foto’s altijd bijdehand.

Ook op WhatsApp wordt ontzettend veel data opgeslagen. Bekijk maar eens een van uw groepsgesprekken. Alle verstuurde foto’s en video’s worden bewaard in een mediafolder. U kunt daarom eens het gehele gesprek wissen zodat u deze onnodige bestanden ook direct wist. Dat bespaart ook weer ruimte op uw smartphone.

Ook de downloadfolder van uw smartphone kan vol zitten met allerlei onnodige bestanden. Het kan dus ook lonen om deze map eens te legen. Naast de downloadfolder kunt u ook de cachefolder legen. Deze map wordt vaak vergeten, maar in deze map worden cookies opgeslagen. U kunt websites hierdoor weer vlotter laden, maar de keerzijde is dat dit ook ruimte op uw smartphone vereist. U kunt uw smartphone dus opschonen door deze folders te legen.

Maak back-ups van uw bestanden

De camera’s van tegenwoordig maken steeds betere foto’s. Dat zorgt ook voor veel data op uw smartphone. Gelukkig zijn de nieuwste smartphones ook steeds vaker uitgerust met meer geheugen. Veel smartphonebezitters maken elke dag weer selfies. Toch zullen niet alle selfies erg mooi zijn. Het kan dus ook lonen om eens door uw foto’s te bladeren om te kijken welke foto’s weg mogen en welke mogen blijven.

Als u uw foto’s aan het verwijderen bent kunt u ook direct eens een back-up maken van uw foto’s. Indien u werkt met Google Foto’s of iCloud zal er direct een back-up worden gemaakt zodra u verbinding maakt een Wi-Fi-netwerk. Het is natuurlijk wel zo fijn als u direct een kopie heeft van uw mooiste foto’s. Als uw smartphone crasht heeft u in ieder geval nog een back-up. U kunt bovendien extra ruimte vrijmaken als u uw smartphone opruimt. De foto’s staan immers ook al in de cloud. Deze kunnen dus van uw smartphone af. Zo kunt u uw smartphone eenvoudig opschonen. Google Foto’s en iCloud zijn echter niet de enige clouddiensten waar u voor knt kiezen. U kunt ook kiezen voor Microsoft OneDrive, STACK of Dropbox.

U kunt ook een back-up maken van uw chatberichten op WhatsApp. Ga daarvoor naar WhatsApp > Instellingen > Chats. Hier vindt u de optie Chat back-up. Hier kunt u een back-up van uw berichten opslaan in de cloud.

Uw smartphone écht opschonen? Kies voor fabrieksinstellingen!

Wilt u uw smartphone écht opschonen? Dan kunt u er ook voor kiezen om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Daarmee kunt u uw smartphone natuurlijk ultiem opschonen, maar u bent in dat geval ook al uw bestanden en apps kwijt. Indien u kiest voor een hard reset wordt uw smartphone geheel gewist. Houd er rekening mee dat u dan ook echt alles kwijt bent: er is geen weg meer terug.

iPhone-bezitters kunnen een hard reset uitvoeren via Instellingen > Back-up maken en resetten > Fabrieksinstellingen herstellen. Heeft u een Android-toestel? Dan kunt u navigeren naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

Toe aan een nieuwe smartphone? Bekijk onze deals!

Bent u eigenlijk wel toe aan een nieuwe smartphone? Dat kan natuurlijk ook. Daarvoor kunt u onze fraaie deals bekijken. Op onze website kunt u profiteren van talloze telecom acties. Ook kunt u de telecomvergelijker raadplegen en zodoende alle aanbieders met elkaar vergelijken. Via onze website kunt u profiteren van exclusieve aanbiedingen en deals. Zo betaalt u nooit meer te veel voor uw volgende smartphone. Toch liever een los toestel kopen, bijvoorbeeld in combinatie met een sim only abonnement? Ook daarvoor vindt u leuke deals op onze website.