Uw eerste cruisevakantie: wat neemt u mee?

0 Comments
cruisevakantie

Een cruisevakantie is ontzettend leuk. Het is een bijzondere ervaring die lang nog niet iedereen heeft meegemaakt. Toch kiezen veel mensen, die al eens op cruisevakantie geweest zijn, ervoor om nog een keer te gaan omdat het gewoon zó leuk was. Gaat u voor de eerste keer op cruisevakantie en weet u niet wat u allemaal moet meenemen? U leest het in dit artikel.

Vergelijk cruisevakanties

Als u nog geen cruisevakantie heeft geboekt, is het verstandig om te kijken naar onze cruise aanbiedingen. In ons handige overzicht kunt u gemakkelijk en snel diverse aanbieders met elkaar vergelijken. Zo ontvangt u direct een handig overzicht en kunt u uw reis direct online boeken.

Handbagage

Net als in een vliegtuig, heeft u tijdens uw cruisevakantie handbagage en ‘ruimbagage’. Uw handbagage blijft u altijd bij u houden, terwijl uw ruimbagage gecheckt wordt. Laatstgenoemde wordt later naar uw hut gebracht. Het is dus belangrijk dat u alles meeneemt wat u eventueel direct nodig heeft. Zorg er daarom in ieder geval voor dat u de volgende items bij u heeft in uw handbagage:

 1. Paspoort;
 2. Cruiseticket;
 3. Portemonnee;
 4. Elektronica (smartphone, laptop, camera) inclusief laders;
 5. Waardevolle spullen die kapot kunnen gaan;
 6. Een setje extra kleding;
 7. Toiletartikelen;
 8. Eventuele medicijnen;
 9. Eventueel een plattegrond van het schip (mits daar een app voor is).

cruisevakantie wat neem ik mee

Wat neemt u mee in uw koffer?

Naast uw handbagage kunt u ook een koffer meenemen. Wat heeft u allemaal nodig tijdens uw cruisevakantie?

 1. Neem voldoende kleding mee. Neem niet alleen T-shirtjes en zwembroeken als u naar een warme bestemming gaat, maar ook een aantal (dunne) truien en lange broeken. In de avonduren kan het namelijk flink afkoelen op het schip. Om die reden is het belangrijk om verschillende soorten kleding mee te nemen.
 2. Vaak is het aantal stopcontacten in een hutje beperkt. Daarom is het verstandig om stekkerdoos mee te nemen. Zo kunt u het aantal stopcontacten vermenigvuldigen. In sommige gevallen kan een reisstekker ook handig zijn.
 3. Een nachtlampje is ook erg handig om mee te nemen, voor het geval de elektriciteit uitvalt.
 4. Zorg altijd voor een kopie van je paspoort in je koffer. Als u uw handbagage inclusief paspoort verliest, is het altijd handig om een kopie te hebben. U kunt er tevens voor kiezen om een gescande kopie op uw smartphone te hebben.
 5. Wordt u snel zeeziek? Dan kan het raadzaam zijn om van tevoren medicijnen te bestellen en mee te nemen. Wellicht dekt uw zorgverzekering dit.
 6. Afhankelijk van uw bestemming is het ook belangrijk om zonnebrandcrème en aftersun mee te nemen. Op een boot kan het al gauw warm worden in de tropische bestemmingen en voor u het weet bent u verbrand.
 7. Neem eventueel een dopper-fles mee, zodat u zelf water kunt tappen en dit overal kunt opdrinken. Dan hoeft u niet keer op keer naar de bar te lopen. Bij warm weer is het immers verstandig om voldoende te drinken. Op sommige cruiseschepen is het mogelijk om zelf drinken te tappen. Een eigen bidonfles of dopper-fles is dan erg handig.
 8. Neemt u veel foto’s tijdens uw reis? Kies er dan voor om een extra geheugenkaart mee te nemen. Een extra accu voor uw camera kan ook erg handig zijn.
 9. Zorg voor de zekerheid ervoor dat u toiletartikelen bij u heeft, zoals tandpasta en een tandenborstel, shampoo en douchecrème. Handdoeken zijn in principe aanwezig.

Bent u goed verzekerd?

Als u ziek wordt op het schip, kunnen de kosten flink oplopen als u niet goed verzekerd bent. Als een schip in de buurt van een haven is, kan het aanmeren. Mocht dat niet lukken, dan is er een alternatieve manier nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een helikopter. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen dat dit hoge kosten met zich meebrengt. Uw basiszorgverzekering vergoedt medische hulp in het buitenland tot een maximaal bedrag, namelijk het Nederlands geldende tarief. Een reddingsactie met een helikopter kan dus al flink in de kosten lopen en dat is al snel hoger dan het Nederlandse tarief. Daarom is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Gaat u op een cruisevakantie buiten Europa? Zorg er dan voor dat u kiest voor een werelddekking.