Trage smartphone? Belangrijke oorzaken en oplossingen

0 Comments
trage smartphone

Niemand zit natuurlijk te wachten op een trage smartphone. Van de een op de andere dag kan je telefoon echter veel trager zijn. Toen je je telefoon kocht was ‘ie misschien wel veel sneller. Is dat de verbeelding of is dat echt zo? Waarom wordt je toestel trager? Je leest het in dit artikel.

Nieuwe smartphone

Als je net een nieuw toestel in huis hebt gehaald is deze altijd erg snel. Applicaties starten bijzonder snel op, websites laden erg snel en je kunt door menu’s bladeren zonder enige moeite. Na verloop van tijd merk je echter dat je telefoon steeds een beetje trager wordt. Een app opstarten kost meer moeite, websites laden duurt langer en ook schakelen tussen menu’s gaat nu niet meer zo soepel.

Misschien heb je al wel te maken met een trage smartphone. In de praktijk komt dit helaas veel voor. Als je een of twee jaar met een telefoon loopt wordt ‘ie dus echt langzamer. Waarom is dit eigenlijk zo? Dat is toch ook niet zo met een nieuwe auto na twee jaar? Er zijn verschillende redenen wat een trage smartphone veroorzaakt. Daarover vertellen we je hieronder meer.

Updates

Het besturingssysteem update zich steeds. Als je je telefoon weer voorziet van update worden software- en beveiligingsupdates geïnstalleerd. Dat heeft een impact op de prestaties van je smartphone. Sterker nog: dit kan ook zorgen voor een trage smartphone. Na verloop van tijd wordt je telefoon trager vanwege deze updates.

Dat heeft te maken met de aard van de app-updates. Sommige apps krijgen bijvoorbeeld een nieuwe uitstraling door middel van een nieuwe interface. Er komen ook weer nieuwe features bij waardoor een app zwaarder wordt. Dit vraagt dus ook weer meer van je telefoon. Je telefoon heeft bijvoorbeeld meer rekenkracht nodig. De updates worden namelijk gebaseerd op de nieuwe smartphones en de rekenkracht daarvan. Nieuwere toestellen kunnen dat dus ook nog prima trekken, maar dat de oudere modellen hebben hier meer moeite mee.

Ook software-updates kunnen bijdragen een trage smartphone. In feite werkt dat hetzelfde als met de apps. Updates in het besturingssysteem zorgen voor ook voor nieuwe features. Dit vraagt ook weer wat van de rekenkracht van je processor. Ook hiervoor geldt: voor nieuwe smartphones is dat geen probleem, maar voor de oudere modellen wordt dit lastiger. Je telefoon houdt minder rekenkracht over voor andere taken, waardoor ‘ie iets trager wordt.

Natuurlijk is het wel van belang dat je alle updates installeert. Je wilt natuurlijk genieten van nieuwe features, maar je wilt ook een veilig toestel hebben. Ook bugs worden verholpen door middel van updates. Zorg er daarom wel altijd voor dat je je smartphone update naar de meest recente versie.

Verminder het aantal apps

Je mag dan misschien geen invloed hebben op het aantal updates: je hebt wel invloed op het aantal apps op je telefoon. Als je ervoor kiest om minder apps te installeren hou je meer opslagruimte over. Je telefoon heeft dus minder moeite om te zoeken naar vrije opslagruimte voor updates. De nieuwste smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met UFS-geheugen, waardoor lezen en schrijven vlotter gaat.

Accu

De accu van je telefoon gaat ook steeds iets minder goed werken. Dat merk je natuurlijk vooral aan de batterijduur van je telefoon. Een oude accu gaat vanzelfsprekend minder lang mee dan een gloednieuwe accu. Zo’n accu raakt namelijk steeds iets meer kwijt van zijn oorspronkelijke accucapaciteit. De prestaties van je telefoon worden hier ook door beïnvloed. De processor wordt namelijk warmer en vraagt daardoor meer van je telefoon. Gelukkig zorgen smartphone-fabrikanten wel voor beveiligingsmaatregelen zodat een trage smartphone zoveel mogelijk wordt voorkomen. Toch heeft dat vooralsnog altijd nog wel een beetje invloed.

Onder andere Apple heeft weleens een update doorgevoerd in hun iPhones. Deze update zorgde er in 2017 voor dat de batterij minder lang mee ging, maar dat de processor nog wel snel bleef werken. Gebruikers waren het hier echter niet mee eens. De Amerikaanse fabrikant gaf toen aan dat de accu kon worden vervangen tegen een scherpe prijs. Zo wilde CEO Tim Cook het weer rechtzetten.

Toch liever een nieuwe smartphone?

Een trage smartphone is natuurlijk niet altijd te voorkomen. Als je inmiddels een oud toestel hebt kan het natuurlijk zijn dat deze aan vervanging toe is. Misschien ziet je telefoon vanbuiten er nog goed uit maar werkt je toestel vanbinnen niet meer zo goed. Je kunt hier een abonnement gsm vergelijken. Je kunt daarmee flink besparen op je nieuwe toestel + abonnement. Via onze website kun je profiteren van exclusieve telecom acties en aanbiedingen.

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.