Sony Xperia XZ1 Compact: een zeer compacte smartphone!

0 Comments
Sony Xperia XZ1 Compact

Zoals de naam van het toestel al doet vermoeden, is het ook een zeer compacte smartphone. De Sony Xperia XZ1 Compact draait op Android 8.0 Oreo. In dit artikel leest u over de verschillende specificaties van het toestel.

Er worden steeds minder kleine smartphones uitgebracht. Toch besluit Sony om een nieuwe smartphone van klein formaat uit te brengen. Natuurlijk zijn er nog voldoende liefhebbers voor de kleinere variant. Eerder bracht Sony al de Xperia X Compact uit. Dit was echter niet echt een succes geworden: zal de Sony Xperia XZ1 Compact wel het verschil maken?

Design

Het Japanse bedrijf heeft het toestel niet voor niets de Sony Xperia XZ1 Compact genoemd, want het toestel is ook écht compact. Het model is zeer klein en ongeveer te vergelijken met de eerst uitgebrachte iPhones. Op het eerste oog ziet de smartphone er nogal hoekig uit, maar als u het toestel in de handen hebt valt dat eigenlijk best wel mee. De zijkanten zijn vrij plat, waardoor de smartphone lekker in de hand ligt.

Het voordeel van het kleine formaat is natuurlijk dat u het gemakkelijk met een hand kan bedienen. Helaas is dat niet meer zo bij de grotere modellen. Ook het scherm is dunner geworden en dat is wel fijn. Het toestel is daarentegen nog wel een beetje dik, vooral vergeleken met de huidige nieuwste smartphones. Het toestel is wel waterdicht en dat is zeker een pluspunt.

Beeldscherm

Het scherm is zeer compact: 4,6 inch. Dat is vergelijkbaar met de formaten uit de eerdere Compact-reeks van Sony. Ditmaal is er gekozen voor een beeldschermresolutie van 720 bij 1280 pixels. Dat klinkt misschien niet veel, maar voor dit formaat toestel is dat op zich voldoende.

Het beeldscherm is goed af te lezen, ook als er volle zon opstaat. Helaas is het model niet voorzien van een OLED-scherm, dus daarmee zijn de zwarte kleuren nog niet echt zwart. De kleuren vallen daardoor misschien ook nog een beetje tegen.

De Sony Xperia XZ1 Compact heeft verder nog een leuke feature: u kunt namelijk gemakkelijk typen op dit kleine beeldscherm. Het is namelijk mogelijk om over het toetsenbord heen te vegen en dat is vrij eenvoudig. Het is zelfs mogelijk met een hand. U zult er dus geen last van hebben dat het typen moeilijk is, ondanks het kleine formaat van het toestel.

Sony Xperia XZ1 Compact

Batterij

De Sony Xperia XZ1 Compact is voorzien van een krachtige batterij. Het heeft namelijk dezelfde batterij als de reguliere variant: de XZ1. De 2700 mAh batterij is erg krachtig en presteert erg goed. Dit kleine toestel verbruikt namelijk weinig batterij, maar is wel voorzien van een krachtige batterij. Bovendien toont het weinig pixels, waardoor het ook weer batterij bespaart.

Hardware

De smartphone is voorzien van dezelfde hardware als op de grotere Xperia XZ1: een Qualcomm Snapdragon 835-chipset met 4 GB-werkgeheugen. Dat is meer dan genoeg voor dit kleine toestel. Verder is het model voorzien van 32 GB-opslaggeheugen. Dat is misschien niet heel veel, maar gelukkig kunt u het opslaggeheugen gemakkelijk uitbreiden met behulp van een microSD-kaartje.

Er valt maar weinig te klagen over de hardware, want dat is prima in orde. Ook de vingerafdrukscanner op het toestel is een fijne feature. Deze is geplaatst op de zijkant en dat is een bijzonder plek. Die plek is echter vrij logisch, omdat het een compact toestel is. Als het toestel op uw duim rust, zult u het toestel dus niet per abuis ontgrendelen.

Software

De hardware werkt verder goed samen met software op het toestel. Zoals gezegd gebruikt de Sony Xperia XZ1 Compact Android 8.0 Oreo. Ook heeft Sony een eigen skin daaroverheen geplaatst. De typische look van Sony is echter nog goed te zien.

De galerij-app en muziek-app van Sony zien er goed uit. Via de galerij-app kunnen foto’s gemakkelijk gefilterd worden en kan het naar eigen smaak worden ingericht. Als u veel foto’s maakt, is dat een handige feature. De muziek-app kent ook een nieuwe feature: u kunt de mp3’s op uw toestel via een Chromecast Audio door de woonkamer laten spelen. Dat was nog niet eerder mogelijk op een smartphone.

Niet alles is echter fraai aan de software. Er is namelijk veel bloatware (overbodige software) te vinden op het toestel. Zo worden er veel promoties vermeld door eigen apps van Sony, wat erg storend kan zijn. Verder staan er nog verscheidene andere vervelende apps op het toestel. Sony had er wellicht beter voor kunnen kiezen om dat weg te laten.

Sony Xperia XZ1 Compact

Camera

Sony heeft vaak goede camera’s op hun smartphones. Dit toestel is matig: het is een compacte camera met verschillende goede sensoren. Het kan soms even wel even duren voordat het toestel de te fotograferen plek scherp krijgt. Foto’s uit de losse hand kunnen daardoor al snel wazig worden. Onder zware weersomstandigheden kan de kwaliteit van de foto’s tegenvallen.

Prijs van de Sony Xperia XZ1 Compact

Het nieuwe toestel van Sony is verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 euro. Qua formaat heeft het in principe een echte concurrent op dit moment: de iPhone SE. Echter is dit model al bijna twee jaar oud en zou de keuze voor de Sony Xperia XZ1 Compact dan logischer zijn. Qua prijs zijn er nog wel andere toestellen waarvoor u zou kunnen kiezen. De XZ1 is bijvoorbeeld maar iets duurder. Deze is voorzien van een groter beeldscherm. Ook de Huawai P10 is een serieuze concurrent.

Conclusie

Het is duidelijk dat de Sony Xperia XZ1 Compact een prima toestel is. De hardware is goed, de software is up-to-date en de smartphone is voorzien van een fijn formaat. Ook de batterijduur is zeker een pluspunt. Er zijn maar weinig kleine smartphones met zo’n lange accuduur. Ook de galerij en de muziek app zijn zeker pluspunten. De camera en de overbodige apps van de software zijn echter tegenvallers.

Als u echter een budget heeft van maximaal 500 euro, is dit zeker een toestel om naar uit te kijken. Wilt u dit toestel bestellen? Bekijk dan onze telecomvergelijker en bestel het toestel vandaag nog. U kunt het toestel ook los kopen. Optioneel kunt u ook nog even wachten op de iPhone SE 2, welke naar verwachting in maart wordt gepresenteerd. iOS-liefhebbers zullen daar vast en zeker nog wel twee maanden op willen wachten. De Android-gebruikers, die smachten naar een kleiner formaat smartphone, kunnen echter kiezen voor dit prachtige model.