Smartphoneverslaving? Zo kom je ervan af!

0 Comments
smartphoneverslaving

Er zijn ontzettend veel mensen met een smartphoneverslaving. Soms wil je gewoon even weten wat er allemaal verstuurd is op de app. Heeft iemand nog iets leuks op Facebook geschreven? In dit artikel vertellen we hoe je van je smartphoneverslaving af kunt komen. Dat is gemakkelijker dan je denkt.

Smartphone en smartphoneverslaving

Toen de smartphones eenmaal geïntroduceerd werden werd de wereld op de kop gezet voor velen. Daar bedoelen we overigens niets negatiefs mee: de smartphone brengt namelijk ontzettend veel handige functies met zich mee. Als je je portemonnee bent vergeten kun je nog gewoon betalen met je telefoon. Je nieuwe truitje kan je ook gemakkelijk via je telefoon bestellen. Smartphones zijn echt alleskunners en dat maakt het wellicht ook een tikkeltje verslavend. Hoe kun je nou van zo’n smartphoneverslaving afkomen? Je leest het in dit artikel.

Onderzoek naar smartphoneverslaving

Er is natuurlijk veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de smartphoneverslaving. Inmiddels is er zelfs een term voor bedacht: nomofobie. Bij deze stoornis willen mensen graag naar hun smartphone grijpen. Als zij hun smartphone vasthouden wordt er een soort beloningssysteem aangezet. Sommige mensen kunnen zelfs angstig worden als zij hun smartphone niet dichtbij zich hebben. Het is natuurlijk niet erg om met je smartphone te zitten zolang je dit maar met mate doet. In dit artikel lees je handige tips hoe je van je smartphoneverslaving afkomt.

Zo kom je van je smartphoneverslaving af

Ben je een beetje verslaafd aan je smartphone? Zo kom je van je smartphoneverslaving af. Lees onze handige tips.

1. Bekijk hoeveel je je smartphone gebruikt

Meten is weten en daarom is het wel zo fijn als je weet hoe vaak je je smartphone nu echt gebruikt. Kun je al wel spreken over een smartphoneverslaving of heb je je telefoon helemaal niet zo vaak in de handen? Voor zowel Android-toestellen als iOS-toestellen zijn hier handige features voor. Vanaf Android P en iOS 12 is dit automatisch ingebouwd in je smartphone. Heb je een ouder Android-toestel? Dan kun je in Play Store zoeken naar Checky en Space of Break Phone Addiction. Je iPhone kun je natuurlijk gewoon updaten naar de meest recente versie.

2. Vermijd games of verslavende apps

Het is natuurlijk erg leuk om spelletjes te spelen. Echter kan dat ook zorgen voor een flinke smartphoneverslaving. Je wilt net weer een level hoger komen of je wilt alle mogelijke Pokémons vangen die er zijn. Ook de game Candy Crush kan erg verslavend zijn. Het kan dus ook lonen om dit gewoonweg niet te downloaden. Daarmee bespaar je veel uurtjes op je smartphone die je dan iets productiever kunt inzetten.

3. Schakel notificaties uit en leg je telefoon weg

Je kunt je smartphoneverslaving ook flink verminderen door je telefoon simpelweg weg te leggen. Voordat je dat doet is het belangrijk dat je de notificaties uitzet. Je moet natuurlijk niet tussendoor geluiden horen. Bij Android-telefoons kun je dit uitzetten via de prioriteitsmodus bij Quick Settings. Hier kun je kiezen voor Totale Stilte. Bij iOS kan je navigeren naar Instellingen > Apps > Meldingen uitschakelen. Om notificaties op je iPhone uit te schakelen ga je naar Instellingen > Berichtgeving > Berichten en kun je schuifknop van ‘Sta berichtgeving toe’ wijzigen.

Wil je niet met de instellingen rotzooien? Leg je smartphone dan op zolder neer en ga beneden zitten! Dan zal je je telefoon gegarandeerd ook niet horen.

4. Schermtijd en schermlimiet

Je kunt je smartphoneverslaving ook indampen door een schermtijd en schermlimiet in te stellen. Hoeveel uren per dag wil jij maximaal op je telefoon besteden? Je kunt bijvoorbeeld maximaal een half uurtje op Facebook zitten per dag. Ook kun je een tijdslimiet voor jezelf instellen voor bepaalde games.

In plaats van spelen met je smartphone kun je natuurlijk ook lekker aan tafel zitten met het hele gezin. Hoe was je dag? Hoe was het op school of werk? Dat zijn leuke gespreksonderwerpen waarbij je je telefoon helemaal niet nodig hebt.

5. Sporten

Wil je van je smartphoneverslaving af? Ga dan lekker sporten en laat je telefoon thuis. Sporten is erg ontspannend en je hebt je telefoon hier ook helemaal niet nodig. Je kunt gaan hardlopen, fitnessen of gewoonweg een andere leuke sport. Ook hier beleef je veel plezier aan en het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Toe aan een nieuwe smartphone?

Ben je inmiddels wel toe aan een nieuwe smartphone? Maak dan gebruik van onze telecomvergelijker. Op basis van jouw voorkeuren kun je gemakkelijk en snel nagaan welk abonnement het beste bij jou past. Een abonnement gsm afsluiten is erg eenvoudig. Beschik je momenteel nog over een prima toestel? Dan kun je hier ook sim only vergelijken. Daarmee kies je voor een abonnement zonder toestel.