Rijdt u met uw winterbanden in de zomer?

0 Comments
Rijdt u met uw winterbanden in de zomer

Als u met uw winterbanden in de zomer rijdt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. De remweg wordt namelijk langer en bovendien raakt de wegligging verslechterd. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor extra slijtage aan de banden, een hoger brandstofverbruik en tot slot tot meer afrolgeluid. Dat kwam allemaal naar voren uit een onderzoek van de BOVAG. Rijdt u nog met uw winterbanden in de zomer? Dan is het belangrijk dat u deze per direct vervangt door zomerbanden.

Zomer- en winterbanden is niet verplicht

In Nederland is het niet verplicht om te wisselen tussen zomer- en winterbanden. Echter is dat wel erg verstandig. Als de buitentemperatuur hoger dan 7 graden Celsius is, heeft u meer grip met zomerbanden. Daarnaast heeft u een kortere remafstand als het wegdek nat is. Gedurende de wintermaanden werkt dit net andersom: u heeft juist meer grip op de weg bij winterse neerslag. Zorg er daarom altijd voor dat u uw banden tijdig omwisselt.

In Europa

In bepaalde Europese landen is het omwisselen van zomer- en winterbanden echter wel verplicht. De winterbanden zijn in verscheidene landen namelijk verplicht. U riskeert een boete als u geen winterbanden gebruikt tijdens de wintermaanden. In Italië kunt u zelfs een boete krijgen als u met winterbanden rijdt tussen 16 mei en 14 oktober. De boetes zijn ook vrij fors: van 419 tot maximaal 1682 euro. Ook kan uw auto ingenomen worden. Daarom is het belangrijk om de regels per land na te gaan als u wilt rijden met uw auto buiten Nederland.

Schade gereden met uw winterbanden?

Rijdt u nog met uw winterbanden en heeft u schade gereden? Dan wordt deze schade wel gewoon vergoed door uw autoverzekeraar (indien het onder de dekking van uw autoverzekering valt). Echter is het wel natuurlijk ontzettend belangrijk dat u de banden tijdig vervangt. Immers gaat het ook om uw eigen veiligheid.

Autoverzekering vergelijken?

Wilt u niet te veel betalen voor uw autoverzekering? Dat is begrijpelijk! Om die reden is het ook verstandig om regelmatig te controleren of er nog een voordeligere verzekeraar is. Is uw contract reeds verlopen? Dan kunt u autoverzekeringen vergelijken via ons handige overzicht. Daarmee kunt u al gauw zo’n 175 euro op jaarbasis mee besparen.