Review: Nokia 8 Sirocco

0 Comments
Nokia 8 Sirocco review

De Nokia 8 Sirocco is het nieuwste toestel van HMD Global. Deze smartphone is voorzien van een strak design, maar oogt wel anders dan de meeste smartphones. Van het design moet u dus wel echt houden. Qua specificaties had het toestel wel iets beter gemogen. Wat vinden wij van de Nokia 8 Sirocco? U leest het in dit artikel.

Veel nieuwe smartphones van Nokia

Het Finse merk heeft dit jaar niet alleen de Nokia 8 Sirocco uitgebracht. Eerder bracht het bedrijf ook al verschillende andere toestellen uit, waaronder de Nokia 7 Plus. Daar schreven we ook al een review over. Ook de modellen Nokia 6.1, Nokia X6 en Nokia 6.1 Plus kwamen recentelijk uit.

De Nokia 8 Sirocco is het duurste model uit het assortiment. Het toestel oogt ook als een high-end smartphone, maar is dat ook echt zo? Hoe zijn de specificaties van het toestel én werkt de camera naar behoren? U leest het in deze review.

Design

Laten we beginnen bij het design van het toestel. De smartphone ziet er anders uit dan de meeste high-end smartphones, maar het toestel ziet er wat ons betreft erg fraai uit. De glazen plaat aan de achterkant oogt mooi en de Nokia 8 Sirocco voelt ook gewoon goed aan. Helaas beschadigt glas wel sneller, maar daarvoor kunt u natuurlijk een goed hoesje kopen. Ook heeft HMD Global een eigen beschermhoesje meegeleverd bij het toestel: wel zo fijn. Een ander nadeel is dat u het glas veel moet schoonmaken, als u het toestel echt mooi schoon wilt houden.

Het frame van het toestel is erg slank. Enerzijds ziet dat er zeker mooi uit, maar aan de andere kant zijn de volumeknoppen ook zeer dun. De knoppen hadden wellicht wel iets groter gemogen. Als u nu klikt op de knop, is het net alsof het niet geactiveerd wordt.

De smartphone is erg smal, maar toch is het met 177 gram toch een vrij zwaar toestel. We hoopten dat dit door de batterij kwam, maar dat is helaas niet het geval. Wel heeft het toestel een mooie uitstraling en is het toestel stof- en waterdicht.

Beeldscherm

De Nokia 8 Sirocco heeft een prima beeldscherm. Ditmaal betreft het een 5,5-inch compact scherm met een hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Er is geen notch aanwezig aan de bovenkant van het toestel. Het toestel beschikt verder over een OLED-scherm en daarmee kunt u genieten van prachtige kleuren. In de praktijk vallen de kleuren echter soms nog weleens tegen. In de hoeken van het toestel ontstaan soms blauwe balletjes. Dat kan nog weleens storend zijn.

Verder beschikt het toestel over een zogeheten Glance-weergave. Zodra u de Nokia 8 Sirocco oppakt, krijgt u allerlei praktische informatie in beeld te zien. U kunt gemakkelijk zien hoe laat het is, hoe vol uw batterij is en of u nog nieuwe berichten heeft. Dat is zeker een toffe feature. Glance schakelt zichzelf na 30 seconden uit, zodat u het niet al te veel van uw batterij vraagt. Verder kunt u prima video’s bekijken met het toestel.

Software

Over de software zijn we goed te spreken: de Nokia 8 Sirocco maakt namelijk gebruik van stock-Android. Dat wil zeggen dat er geen onnodige bloatware is toegevoegd aan het toestel. Dat betekent dus ook dat u meer ruimte overhoudt voor de apps die u écht graag wilt. Het toestel draait op Android 8.1 Oreo en dat is natuurlijk meer dan prima. Ook is het toestel voorzien van de meeste recente beveiligingsupdates. Over de software hebben we dan ook niets te klagen.

Hardware

Het toestel beschikt over de Qualcomm Snapdragon 835. Dat is dezelfde processor als van haar directe voorganger, terwijl Qualcomm wel degelijk al een nieuwe versie heeft uitgebracht. Het is dan ook erg jammer dat HMD Global ervoor heeft gekozen om een oudere variant te gebruiken. Er zijn namelijk voldoende andere smartphones, die lager geprijsd zijn, maar wel beschikken over de Qualcomm Snapdragon 845.

De rest van de hardware ziet er overigens wel goed uit. Het toestel beschikt namelijk over 6GB werkgeheugen en standaard is de Nokia 8 Sirocco uitgerust met 128GB geheugen. Helaas heeft u niet de mogelijkheid om een tweede simkaartje in het toestel te plaatsen. Veel concurrenten bieden deze mogelijkheid echter wel.

De vingerafdrukscanner is verwerkt aan de achterkant. Deze zit net onder de camera en dat is een prima plek. De speaker van het toestel is verwerkt aan de onderkant. Helaas is een speaker wel erg marginaal en valt het geluid daarmee ook relatief tegen.

Batterij

De Nokia 8 Sirocco beschikt over een 3260 mAh batterij. Dat is bijna tien procent meer dan haar voorganger, maar de batterij is toch erg gemiddeld. Bij intensief gebruik gaat het toestel geen dag mee. Bij normaal gebruik kunt u er echter prima een dagje mee vooruit. De oplader laadt het toestel daarentegen wel weer ontzettend snel op. Binnen een half uurtje is de smartphone alweer voor de helft opgeladen. In anderhalf uur tijd kunt u de smartphone opladen van 0 naar 100 procent. Dat is zeker fijn. Ook kunt u het toestel draadloos opladen.

Camera

De Nokia 8 Sirocco beschikt over een dubbele camera aan de achterzijde. Een daarvan is een 12 megapixelcamera met een diafragma van f/1.8. De andere camera is een 13 megapixelcamera met een diafragma van f/2.6. Deze beschikt over een grotere lensopening. Met behulp van de laatstgenoemde camera kunt u 2x optisch zoomen. Beide lenzen zijn van Carl Zeiss. Dat is zeker een pluspunt.

Echter kent de camera ook zijn gebreken. Er is namelijk geen optische of elektronische beeldstabilisatie aanwezig. Dat is toch wel iets wat u op een high-end smartphone mag verwachten.

Voorop het toestel kunt u genieten van een 5 megapixelcamera. Daar is op zich niets mis mee. Helaas heeft de frontcamera geen led-flitser, maar wel beschikt het toestel over portretmodus en schermflits. Bij beide camera’s kunt u gebruikmaken van het Bokeh-effect, wat wil zeggen dat de achtergrond (licht) vervaagd wordt. Dat zorgt voor mooie foto’s.

Over het algemeen kunt u genieten van een mooie foto’s, maar in de avond kunnen de foto’s wel een beetje tegenvallen. Maakt u vooral overdag foto’s? Dan kan het toestel prima mee.

Tot slot kunt u ook 4K video’s schieten met deze camera. Het aantal frames per seconde (30 fps) valt nog wel een beetje tegen. Veel high-end smartphones kunnen immers al video’s schieten in 60 fps.

Prijs en beschikbaarheid

De Nokia 8 Sirocco is inmiddels al verkrijgbaar vanaf zo’n 645 euro. Echter heeft het toestel een adviesprijs van 750 euro. De smartphone valt relatief tegen voor zijn prijsklasse. Er zijn simpelweg betere smartphones in dezelfde prijsklasse. Het uiterlijk van het toestel is daarentegen wel uniek en dat kan een reden zijn waarom u voor de smartphone kunt kiezen. Daarmee is het echte en smartphone met twee gezichten.

Pluspunten Nokia 8 Sirocco

  • Standaard al veel geheugen in het toestel;
  • Uniek design;
  • Stof- en waterdicht design;
  • Stock-Android;
  • Geen bloatware.

Minpunten Nokia 8 Sirocco

  • Schermkwaliteit valt tegen door de blauwe bubbeltjes in de schermhoeken;
  • De chipset is enigszins verouderd;
  • Geen ondersteuning voor dual-sim;
  • Frames per seconde voor video’s in 4K had wel iets meer gemogen;
  • Foto’s in het donker vallen een beetje tegen.

Mobiele telefoons vergelijken?

Wilt u graag een nieuwe smartphone bestellen? Dan kunt u gebruikmaken van onze handige telecomvergelijker. Met behulp van dit vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk en laagdrempelig verschillende smartphones en providers vergelijken. Voer simpelweg in wat u belangrijk vindt. Zo kunt u aangeven welke provider uw voorkeur heeft, hoeveel belminuten en data u graag wilt en wat de maximale abonnementsprijs mag zijn. Wilt u een liever een los toestel kopen, mogelijk in combinatie met het goedkoopste sim only abonnement? Dan kan dat ook!