Prinsjesdag: wat verandert er binnen de zorgverzekering 2020?

0 Comments
prinsjesdag zorgverzekering 2020

Het was al eerder bekendgemaakt dat het eigen risico voor je zorgverzekering gelijk zou blijven. Wat verandert er echter wel voor de zorgverzekering 2020? In dit artikel lees je daar meer over.

Eigen risico zorgverzekering 2020

Het eigen risico voor de zorgverzekering 2020 blijft gelijk. Dat bedraagt opnieuw 385 euro en het kabinet heeft ook aangegeven dat dit tijdens de kabinetsperiode ongewijzigd blijft. Tot en met 2021 zal het eigen risico in ieder geval dus 385 euro blijven. Mogelijk zal dit in het jaar 2022 dus weer verhoogd worden.

Zorgpremie zorgverzekering 2020

Naar verwachting zal de zorgpremie stijgen met gemiddeld drie euro per maand. Op jaarbasis zal de stijging dus zo’n 36 euro meer zijn. Zorgverzekeraars moeten hun nieuwe tarieven op uiterlijk 12 november bekend maken. Vanaf dat moment kun je ook weer overstappen van zorgverzekeraar.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag stijgt harder dan de premie voor de zorgverzekering 2020. Voor alleenstaanden stijgt dit met zo’n 65 euro, terwijl dit voor huishoudens met zo’n 95 euro stijgt.

Lagere collectiviteitskorting

De korting voor een collectieve zorgverzekering gaat omlaag. Dit percentage wordt verlaagd van 10 naar 5 procent. Dat geldt alleen voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering geldt namelijk geen kortingspercentage.

Breder basispakket

Het basispakket van de zorgverzekering zal in 2020 eveneens worden uitgebreid met verschillende behandelingen. Ook komen er een aantal medicijnen bij. Hierbij kun je denken aan geneesmiddelen voor diverse soorten kanker en ook een geneesmiddel dat het loopvermogen van MS-patiënten kan verbeteren.

Vergelijken vanaf november

Vanaf november 2019 kun je weer je zorgverzekering vergelijken voor het jaar 2020. Het is raadzaam om ieder jaar een vergelijking te maken, zodat je nooit te veel betaalt voor je verzekering. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken staat de goedkoopste zorgverzekeraar altijd bovenaan. Zo betaal je nooit meer te veel. Je kunt vergelijken vanaf november tot en met eind december. Zeg je je verzekering voor 31 december op? Dan kun je in januari ook nog overstappen.