Pas op voor sleutelloze autodiefstal

0 Comments
sleutelloze autodiefstal

In de afgelopen maanden zijn er diverse auto’s gestolen. Dieven hebben geen sleutel nodig voor het stelen van een moderne auto die sleutelloos werkt. Hoe werkt sleutelloze autodiefstal en hoe zit het met de verzekering? In dit artikel lees je daar meer over.

Wat is sleutelloze autodiefstal?

Jaarlijks worden er talloze auto’s gestolen. Het is lastig om vast te stellen hoeveel auto’s er worden gestolen door middel van sleutelloze autodiefstal. De auto’s worden vaak namelijk niet teruggevonden na de diefstal. Het is in ieder geval belangrijk dat consumenten hiervan op de hoogte zijn. Heb jij zelf een auto met keyless entry? Zorg ervoor dat je dit artikel dan leest.

Wat is sleutelloze autodiefstal?

Bij sleutelloze autodiefstal werken twee autodieven samen. Een autodief staat voor de voordeur met een apparaatje, terwijl de andere dief bij je auto staat. De dief bij de voordeur heeft een apparaatje die je autosleutel kan uitlezen. Daarvoor moet de sleutel wel binnen bereik zijn en mag er ook geen ruis zijn. Heb je je autosleutel bijvoorbeeld in een kluis of een metalen box liggen? Dan wordt het voor de dief al lastiger. De andere autodief staat bij de auto. Hij zal er eerst in willen komen om de auto vervolgens te kunnen starten. Verscheidene programma’s, waaronder Opgelicht, hebben hier al aandacht aan besteed.

Om welke automerken gaat het?

In principe gaat het om alle auto’s die keyless entry aanbieden. Auto’s van 2017 of daarvoor zijn gemakkelijker te hacken dan de series uit 2018 en later. Met keyless entry kun je je auto openen zonder dat je hiervoor je sleutel hoeft te gebruiken. De auto controleert namelijk of de sleutel in de buurt is en ontgrendelt je auto alvast voor je. Een sleutel omdraaien of op een knopje drukken hoeft daarmee niet langer. Dit is vaak als optie te verkrijgen bij duurdere auto’s.

Autoverzekering en sleutelloze autodiefstal

Niemand zit natuurlijk te wachten op sleutelloze autodiefstal: jij niet en je verzekeraar ook niet. Wat doet een verzekeraar als je auto op deze manier gestolen is? Indien je een beperkt casco of volledig cascodekking hebt kan je een claim indienen. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moeten er aantoonbare braaksporen zijn en moet je beide autosleutels kunnen overleggen. Tevens is aangifte doen bij de politie verplicht. De exacte voorwaarden kun je per autoverzekeraar nagaan.

Afgekeurde auto’s

Sinds 2019 is er een instantie die keyless entry kan afkeuren. Zijn er geen preventiemaatregelen voor een bepaald model? Dan kan een bepaald automodel worden afgekeurd. In dat geval rijd je dus onverzekerd rond in je auto. Je kunt wel bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen om zodoende vooralsnog verzekerd rond te rijden.

Hoe kan je de kans op sleutelloze autodiefstal verkleinen?

Het is natuurlijk een nachtmerrie als je auto plotseling gestolen is. Hoe kan je de kans op sleutelloze autodiefstal nu verkleinen? Dat kan door middel van de volgende maatregelen:

  • Zorg ervoor dat je je autosleutels bewaart in een metalen blik, een sleutelkastje of een kluis in je woning. Zorg er ook voor dat dit zover mogelijk van je voordeur verwijderd is. Dat geldt niet alleen voor je eerste sleutel, maar ook voor de reservesleutel;
  • Je kunt de keyless entry functie ook simpelweg laten uitschakelen bij de autodealer;
  • Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen neemt en kies voor een goedgekeurd beveiligingssysteem. Houd er rekening mee dat autodieven ook innoveren! Uitsluiten kan dus nooit.

Kies de juiste autoverzekering

Je hoopt natuurlijk nooit dat je auto gestolen wordt, maar als je auto gestolen wordt is het natuurlijk wel zo fijn als je een goede verzekering hebt afgesloten. Daarvoor kun je autoverzekeringen vergelijken op onze website. Je kunt zelf je voorkeuren aangeven en je nieuwe autoverzekering binnen slechts enkele minuten opnieuw afsluiten.