Nokia 7 Plus (review)

0 Comments
Nokia 7 Plus (review)

De Nokia 7 Plus is de nieuwe middenklasser van het Finse bedrijf. De smartphone heeft fonkelrode accenten en is voorzien van een metalen behuizing. Daarmee valt ‘ie zeker op tussen andere smartphones, maar is het er ook eentje om te kopen? In deze review geven we een uitgebreide omschrijving van de smartphone.

HMD Global is terug

HMD Global is het moederbedrijf van Nokia. In de laatste jaren voert het bedrijf steeds meer campagnes in Nederland. Het bedrijf was jarenlang afwezig op de smartphonemarkt, maar langzamerhand begint het weer een positieve twist te krijgen. Inmiddels bezit Nokia weer een procent van de totale smartphonemarkt. Dat klinkt weinig, maar voor een nieuwkomer is dat een aanzienlijk percentage. Immers was Nokia jarenlang afwezig.

In de afgelopen tijd heeft het Finse bedrijf verscheidene smartphones op de markt gebracht. U kunt onder andere denken aan de Nokia 3, 6 of 8. De smartphones zijn erg verschillend van elkaar. Ook komen er steeds meer variaties op de markt. Zo onthulde het bedrijf maar liefst vier nieuwe smartphones op het afgelopen MWC-event. Een daarvan was de Nokia 7 Plus. Het is een interessante smartphone met een aantrekkelijk prijskaartje.

Het uiterlijk

Als we alleen al naar de vormgeving van het toestel kijken, wijkt de smartphone al aardig af van concurrenten. Het Finse bedrijf heeft overigens zelf ook nog niet eerder een dergelijke smartphone uitgebracht. De 6 was bijvoorbeeld gemaakt van metaal.

Het is net alsof de achterkant van het toestel is gemaakt van plastic. Echter is niets minder waar, want het Finse bedrijf heeft er namelijk voor gekozen om een coating toe te brengen aan het toestel. Die bestaat uit zes verschillende lagen en moet ervoor zorgen dat het een fijne keramische look geeft. Ook zou het toestel daardoor lekkerder in de hand liggen. Helaas beschadigt het materiaal wel sneller dan bijvoorbeeld metaal. Het heeft daarmee ook zeker een keerzijde. De Nokia 7 Plus heeft wel een mooie afwerking. De accenten op de verschillende onderdelen van het toestel zien er prachtig uitgewerkt uit.

Gelukkig is de Nokia 7 Plus nog wél voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om deze te verwijderen van het toestel. U heeft dus geen vreemde extra aansluitingen nodig om gewoon muziek te kunnen luisteren. Wel zo fijn.

Het scherm

Steeds meer smartphones krijgen randloze schermen. In eerste instantie was het een dingetje voor de high-end toestellen, maar tegenwoordig worden de meeste midrange modellen ook voorzien van dergelijke schermen. De Nokia 7 Plus is voorzien van een 6-inch IPS lcd-display. De resolutie is 2.160 bij 1.080 pixels met een 18:9 verhouding. Dat is op zich prima.

Ondanks het relatief grote schermformaat, blijft het nog wel een vrij compacte smartphone. Het is vergelijkbaar met een 5,5-inch smartphone. In de breedte is het toestel dan echter een halve centimeter groter.

Onder de motorkap

Deze Nokia 7 Plus is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 660 processor. Deze bestaat uit vier 2,2 GHz Kyro cores, welke verscheidene zware taken voor haar rekening kan nemen. Het toestel gebruikt echter niet altijd deze hoge snelheid: dat zou te veel batterij kosten. Er zijn daarom ook vier 1,8 Ghz Kyro kernen toegevoegd. Deze worden dan gebruikt bij de minder zware processen.

De Nokia 7 Plus scoort echter nog niet zo goed als de high end toestellen. Voor een middenklasser is het daarentegen wel een krachtige smartphone.

Niet alle prestaties zijn toe te schrijven aan de processor. Immers wordt de processor bijgestaan door de Adreno 512 GPU en 4 GB LPDDR4 RAM. Het geheugen valt daarentegen weer een beetje tegen. Als u veel spelletjes speelt, kan het eigenlijk net iets te weinig zijn. De smartphone voelt dan al gauw warm aan aan de achterkant. Speelt u eigenlijk niet echt (veel) spelletjes op uw smartphone? Dan is dit toestel prima. Immers hoeft u ook niet te betalen voor iets wat u niet gebruikt.

Snel internetten

Het internetten op de Nokia 7 Plus gaat daarentegen wel weer erg vlot. Natuurlijk speelt een goed abonnement daar ook een rol in, maar met deze smartphone heeft u de mogelijkheid om met 50 Mbit/s te uploaden. Downloaden kan met 300 Mbit/s. Als u telefoonabonnementen vergelijken gaat, kunt u ook goed op de verschillende internetsnelheden per abonnement.

64 GB intern geheugen

Standaard is de smartphone voorzien van 64 GB intern geheugen. Een gedeelte van die ruimte bent u automatisch al kwijt aan onder andere het besturingssysteem en enkele standaard apps. Bij elkaar is dat zo’n 15 GB op dit dit toestel. Daarmee heeft u nog bijna 50 GB aan ruimte over. Optioneel kunt u het geheugen ook nog uitbreiden tot maximaal 256 GB. Ook kunt u een extra simkaartje plaatsen in het toestel, indien u ervoor kiest om het geheugen niet uit te breiden. Dan kunt u uw smartphone zowel zakelijk als privé gebruiken, indien dit voor u op toepassing is.

Goede batterij

De Nokia 7 Plus is voorzien van een goede batterij. De accucapaciteit bedraagt maar liefst 3800 mAh. Dat is een flinke batterij, vooral voor smartphones uit het middensegment. De Samsung Galaxy S9 heeft bijvoorbeeld ‘maar’ een batterij van 3000 mAh. Daarmee heeft het toestel een erg indrukwekkende batterijduur. Maakt u de gehele dag gebruik van uw smartphone met alle benodigde toeters en bellen? Dan kan dit nog weleens een interessant toestel voor u zijn.

De batterij laadt bovendien ook nog erg snel op. Binnen anderhalf uur laadt u de smartphone op van helemaal leeg tot helemaal vol. Na een half uurtje opladen staat de teller op ongeveer 45 procent.

Camera

Iedere smartphone is natuurlijk voorzien van een camera, zo ook de Nokia 7 Plus. Aan de achterkant is de smartphone voorzien van een 12 en 13 megapixelcamera. De eerste camera heeft een diafragma van f/1.75, terwijl de tweede camera een heet van f/2.6. Met slechts een druk op de knop schakelt u tussen 1x en 2x zoom. De userinterface biedt vrij weinig spannends. Wel kunt u met slechts een klik op de knop live streamen op Facebook, maar erg bijzonder is dat natuurlijk niet. Toch zijn er enkele handige features, zoals bijvoorbeeld panorama en Livebokeh. Met de laatste kunt u gemakkelijk een blur instellen voor portretfoto’s. Deze functie werkt verrassend goed op de smartphone.

Video’s kunt u zowel schieten in Full HD als op 4K. Tijdens het filmen kunt u bovendien gemakkelijk wisselen tussen de twee lenzen. Dat werkt erg eenvoudig. Het filmen is echter niet van erg hoge kwaliteit en is daarmee ook matig te noemen.

Android 8.1 Oreo óf Android One (binnenkort beschikbaar)

De hardware van het toestel is prima op orde. Ook de software is aantrekkelijk. Standaard staat Android 8.1 Oreo geïnstalleerd op het toestel. De Nokia 7 Plus kan straks echter gebruikmaken van Android One als besturingssysteem. Android One is een initiatief van Google, waarbij er betaalbare smartphones op de markt komen met een up-to-date besturingssysteem. Deze smartphones worden gegarandeerd twee jaar lang voorzien van Android-updates. Ook worden er minimaal drie jaar lang beveiligingspatches uitgereikt. Een ander voordeel is, is dat de smartphones worden voorzien van Stock Android. Daarmee krijgt u alleen de puurste vorm van Android, zonder allerlei onnodige bloatware of eigen skins van fabrikanten. Indien u software-updates belangrijk vindt, kan de Nokia 7 Plus zeker een goede keuze zijn. De komende jaren zit u dan in ieder geval goed.

Conclusie Nokia 7 Plus

De Nokia 7 Plus is een aardig toestel. Voor slechts 399 euro haalt u de smartphone van het Finse bedrijf in huis. Voor een middenklasser klopt ook alles aan het toestel: het heeft een leuk ontwerp, het randloze schermformaat is prima, de hardware is goed én het model is voorzien van een zeer krachtige batterij. Ook de mogelijkheid tot Android One is een fijn voordeel. De camera schiet relatief leuke foto’s, alleen het filmen valt daarentegen weer een beetje tegen. Daarnaast komen er vrij vlot krassen op de achterkant van het toestel. Een hoesje om deze smartphone is daarmee wel echt noodzakelijk. Als u veel spelletjes speelt, is dit misschien niet de juiste smartphone voor u. Immers warmt de Nokia 7 Plus vrij snel op aan de achterkant.

Bent u benieuwd naar het complete aanbod smartphones? Dan kunt u een los toestel kopen via ons handige overzicht. Tevens kunt u gebruikmaken van onze handige telecomvergelijker. In dit overzicht kunt u gemakkelijk smartphones + bijhorende abonnementen vergelijken.