Minder energieverbruik in tuin en terras: lees deze handige tips!

Besparen

Reacties uitgeschakeld voor Minder energieverbruik in tuin en terras: lees deze handige tips!

Minder energieverbruik in tuin en terras

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden in Nederland. Ook deze zomer hebben we weer te maken gehad met hittegolven. U wilt dus niet de hele dag binnen zitten met het warme weer én de tuin en het terras zijn dan natuurlijk wel erg fijn. Wist u dat u hier echter ook nog flink energie kunt besparen? In dit artikel leest u hoe u uw energieverbruik in tuin en terras vermindert.

Lager energieverbruik op het balkon

Ieder huishouden kan op elke vierkante meter waarschijnlijk nog wel ergens energie besparen. Dat geldt ook voor het balkon als u die heeft. Hieronder leest u een aantal handige tips waar u rekening mee kunt houden.

Tip 1: energiezuinige lampen

Met energiezuinige lampen kunt u het energieverbruik in tuin en terras flink verminderen. Het is dan ook belangrijk om daarmee te beginnen. Kies daarom bij voorkeur altijd voor ledverlichting. Eventueel kunt u ook kiezen voor een ledlamp met een timer. De lamp gaat dan aan op de momenten dat het moet.

Tip 2: uw eigen groentes en fruit

Zelf groenten en fruit kweken is ontzettend populair. Volkstuinen schieten steeds vaker uit de grond en dat is natuurlijk niet voor niets. Op het balkon kunt u natuurlijk zelf ook groente en fruit kweken. Bij tuincentra kunt u relatief voordelig een moestuintje kopen en aan de slag gaan.

Tip 3: zonnepanelen?

Heeft u een balkon op het zuiden? Dan kunt u hier ook kleine zonnepanelen op plaatsen over het hek van uw balkon. Zo heeft u er extra veel voordeel van en kunt u uw eigen energie opwekken in tuin en terras.

Lager energieverbruik op het terras

Beschikt u thuis over een gezellig terras? Dan kunt u hier genieten van gratis energie via de zon. Hieronder volgen enkele handige tips om het energieverbruik in tuin en terras te verminderen.

Tip 1: lekker buiten koken

Als u lekker buiten kookt wordt het in huis minder warm. U hoeft uw woning daardoor minder te verkoelen. Bovendien kunt u erg voordelig buiten koken, omdat het sowieso al warm is. Er zijn zelfs solar cookers waar u voor kunt kiezen. Met behulp van de zon kunt u uw maaltijd dan bereiden.

Tip 2: licht in het donker

Is het donker en wilt u wel graag wat licht op het terras? Kies dan voor tuinlampen op zonne-energie. U hoeft dan ook geen elektra aan te leggen in de tuin. Er zijn verschillende soorten waar u uit kunt kiezen. Wilt u liever kiezen voor zekerheid op stroom? Kies dan bij voorkeur voor ledlampen. Eventueel kunt u deze aanschaffen met een bewegingssensor. De lampen gaan dan alleen aan bij beweging.

Tip 3: doorzichtige zonnepanelen

U kunt uw terras voorzien van gedeeltelijke transparante zonnepanelen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar ook levert dat energie op. Zo kunt u energie opwekken in tuin en terras en dat scheelt weer op de energierekening.

Tip 4: energiezuinige terrasverwarming

Terrasverwarming is natuurlijk wel erg fraai als het in de avonduren iets kouder wordt. Toch is dat vaak ook erg duur. Daarom is het belangrijk dat u uw heater op een goede plek neerzet. Zet deze bij voorkeur onder een overkapping, omdat warmte immers opstijgt. Wilt u helemaal besparen op het energieverbruik in tuin en terras? Zorg er dan gewoon voor dat u een trui aantrekt. Dat is natuurlijk de meest efficiënte keuze.

Lager energieverbruik in de tuin

Ook in de tuin kunt u het energieverbruik nog flink verlagen. Hieronder volgen nog enkele tips om het energieverbruik in de tuin te verlagen.

Tip 1: zuinige vijverpomp

Heeft u een vijver in de tuin? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een zuinige waterpomp. Kies bij voorkeur een met energielabel A. Als u een vijver heeft met een natuurlijk evenwicht heeft u helemaal geen vijverpomp nodig.

Tip 2: tijdschakelaar

Een tijdschakelaar is ontzettend handig. Dat kan u onder andere gebruiken voor uw vijver, maar ook voor een fonteintje in de tuin. Zo gaat de elektronica alleen aan op momenten dat dit nodig is. Daarmee kunt u dus ook flink energie besparen in tuin en terras.

Tip 3: klimop

Staat er een muur op het zuiden? Met klimop blijft uw muur uit de zon en daarmee werkt het als een natuurlijke airco. Als u dit mooi vindt kunt u er dus kiezen voor een klimop. Wel is het raadzaam om u goed te laten informeren over welk type het beste is voor uw woning.

De schuur

De schuur is de plek waar men vaak allerlei spulletjes heeft staan. Sommige huishoudens hebben hier ook een extra koelkast. Hieronder leest u nog een aantal handige tips met betrekking tot de koelkast.

Tip 1: zonnepanelen

Heeft u weleens overwogen om zonnepanelen op een schuur te leggen? Dit kan ook een erg gunstige plek zijn. Of dat voor uw schuur ook het geval is, is natuurlijk te bezien. Daarvoor kunt u zich laten adviseren door een expert. Als het dak van uw schuur naar het zuiden staat is uw schuur waarschijnlijk geschikt.

Tip 2: diepvries en koelkast

Heeft u een diepvries en/of een extra koelkast in de schuur? Dan is het raadzaam om deze te verplaatsen. In de schuur wordt het vaak erg warm, waardoor uw koelkast en vriezer extra hard moet werken. Daarom kan dus ook lonen om deze elders te plaatsen. Koop bij voorkeur sowieso liever een grotere koelkast voor in de keuken in plaats van twee kleinere koelkasten. Bij de aanschaf is het altijd belangrijk om te letten op het energielabel.

Nog meer besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook profiteren van onze energie acties. U kunt namelijk profiteren van scherpe aanbiedingen van diverse energieleveranciers. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Start hier direct met energie vergelijken voor de beste deal.