Met de auto op vakantie? Bereid u goed voor

0 Comments
Met de auto op vakantie

Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? Dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Om de autotocht zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen, is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. In dit artikel leest u over een aantal handige tips.

Uw auto laten controleren

Voordat u met de auto op vakantie gaat, is het raadzaam dat u de auto eerst volledig laat controleren. Een aantal zaken kunt u echter ook zelf doen. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf verscheidene vloeistoffen bijvullen. Verder is het gemakkelijk om zelf de bandenspanning te controleren. Echter is het ook belangrijk om aantal zaken te laten controleren bij de garage. Zo’n check kost vaak slechts enkele tientjes. Er wordt onder andere gekeken naar de airco, de remschijven en de ruitenwissers. Laat die alvast ruim voor vertrek controleren, zodat u niet in tijdsnood komt te zitten.

Gewicht

Het is belangrijk om rekening te houden met gewicht dat u meeneemt. U kunt natuurlijk wel meer nemen dan dat u in het vliegtuig kunt meenemen, maar toch is het belangrijk om waakzaam te zijn. Voor auto’s geldt er namelijk ook een maximaal gewicht. Controleer dit op het kentekenbewijs. Leg zware koffers bij voorkeur onderin en bij voorkeur in de kofferbak.

Is de auto inmiddels volgeladen? Dan is het wederom raadzaam om de bandenspanning te controleren. Door het grotere gewicht van de auto, kunnen de banden ietwat verslappen. Iets bijvullen kan daardoor vaak geen kwaad. Let er echter wel op dat er niet te veel druk op de banden komt. Daarmee verhoogt u de kans op een klapband en heeft u minder grip op de weg.

Houd rekening met andere regels

Als u met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk om te weten dat er in andere landen soms ook andere regels gelden. Zo kunt u in Italië een flinke boete krijgen als u nog met winterbanden rijdt. In Noorwegen krijgt u een ontzettend hoge boete bij een kleine snelheidsovertreding. Ook moet u in Spanje bijvoorbeeld verplicht een reservebril in de auto hebben liggen, indien u een bril draagt.

Verplichte veiligheidsuitrusting

In bepaalde landen zult u verplicht een aantal veiligheidsuitrustingen moeten meenemen. Hierbij kunt u onder andere denken aan een verbanddoos, de bekende gevarendriehoek, een brandblusser, een alcoholtest en reservelampjes. Soms dient u zelf veiligheidshesjes bij u te hebben. Dat verschilt flink per land, maar het is raadzaam om deze sowieso bij u te hebben. Immers is het natuurlijk ook voor uw eigen veiligheid.

Tolbadge, vignetplicht of een milieusticker

Naast de bovenstaande veiligheidsspullen heeft u vaak ook nog andere zaken nodig. Zo zult u op tolwagen moeten betalen voor het gebruik van de weg. Een tolbadge kan dan erg handig zijn. Soms is een vignet ook verplicht. Ook kan het verstandig zijn om een creditcard mee te nemen. Dat zorgt namelijk voor meer snelheid.

In sommige gevallen zult u ook een milieusticker moeten hebben. In bepaalde gebieden mogen oudere auto’s niet rijden. Voldoet uw auto aan de eisen? Dan kunt u een milieusticker aanvragen. Voldoet u uw auto daarentegen niet aan de eisen? Dan zult u echt een andere route moeten nemen, want u mag dan simpelweg niet passeren.

Pech onderweg?

Als u met de auto op vakantie gaat, hoopt u natuurlijk niet dat u onderweg met pech komt te staan. Zelfs met een goede voorbereiding kan dat natuurlijk gebeuren. Heeft u pech onderweg? Zorg er dan altijd voor dat u de alarmlichten aanzet. Ook is het belangrijk om de gevarendriehoek op de weg te plaatsen. Als u een allriskverzekering hebt, is het verstandig om van tevoren alvast te informeren wie u moet bellen. Heeft u een WA-verzekering? Dan zult u de lokale hulptroepen zelf moeten bellen. Immers draait u zelf voor die kosten op. In het buitenland kan dat nog weleens een duur grapje worden…

Uw autoverzekering

Tot slot is het ook belangrijk om uw autoverzekering te controleren. Wat dekt uw autoverzekeraar in geval van schade? Hoe ziet de buitenlanddekking eruit? En bent u bijvoorbeeld verzekerd voor pechhulp in het buitenland?

Bent u al een tijdje niet meer overgestapt van autoverzekeraar? Dan kunt u waarschijnlijk ook overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Wilt u graag veilig en vertrouwd met de auto op vakantie? En wilt u ook goed verzekerd zijn? Start dan met autoverzekeringen vergelijken!