Maakt u uw zonnepanelen weleens schoon?

0 Comments
Maakt u uw zonnepanelen weleens schoon

Het is ontzettend belangrijk om de zonnepanelen zo nu en dan schoon te maken. Vuil kan het rendement van de panelen namelijk negatief beïnvloeden. Soms kan een flinke regenbui al voldoende zijn, maar dat is niet altijd zo.

Tip: energie besparen? Bekijk onze energie aanbiedingen.

Waarom moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Veel mensen zullen wel denken: de zonnepanelen wordt toch automatisch schoongemaakt door de regen? Dat is wel deels het geval, maar dat is toch niet helemaal zo. Bepaald vuil blijft namelijk wel degelijk zitten. Datzelfde vuil kan er ook voor zorgen dat het rendement van de panelen minder wordt. Om die reden is het dan ook erg belangrijk dat u de zonnepanelen reinigt of laat reinigen.

Zonnepanelen kunnen vies worden door verschillende redenen. Hierbij kunt u denken aan stof, bladeren, sneeuw, zand, vogelpoep of mos.

Wanneer moet u uw zonnepanelen reinigen?

Er zijn natuurlijk verschillende momenten wanneer u uw zonnepanelen kunt reinigen. Echter zijn de maanden mei, juni en juli de beste maanden. Probeer de panelen gedurende de ochtenduren te reinigen. Vaak is eenmaal per vijf jaar reinigen voldoende. In zanderige gebieden mag dat vaker, maar daar hebben we in Nederland gelukkig (bijna) geen last van.

Zo kunt u uw zonnepanelen schoonmaken

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om te bepalen of u deze taak wel zelf wilt doen. Kunt u bijvoorbeeld wel goed bij de panelen of kunt u het wellicht beter aan een expert overlaten? Als de risico’s te groot zijn, is het raadzaam om dit uit te besteden. Wilt u het wel zelf doen? Dan kunt u gebruikmaken van een zachte borstel, water en (biologisch) schoonmaakmiddel. Deze middelen beschadigen het glas niet, maar reinigen deze wel goed. Zorg ervoor dat u nooit allesreiniger of bijtend schoonmaakmiddel gebruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de beschermlaag eraf gaat. Schuurmiddelen en hogedrukreinigers worden ook absoluut afgeraden.

Het schoonmaakplan

Wilt u graag uw panelen goed reinigen? Volg dan het onderstaande schoonmaakplan:

  • Controleer regelmatig of de zonnepanelen vies zijn. Doe dit bij voorkeur eenmaal per kwartaal.
  • Werk altijd veilig. Zorg ervoor dat u het systeem uitzet voordat u deze gaat reinigen. Raak de bekabeling nooit aan. Als u niet goed bij de zonnepanelen kunt, is het raadzaam om deze taak uit te besteden aan een expert.
  • Verwijder de bladeren. Liggen er nog bladeren op de panelen? Verwijder deze dan van tevoren.
  • Stof kunt u eenvoudig met een tuinslang wegspuiten. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukreiniger.
  • Hardnekkig vuil. Treft u hardnekkig vuil aan op uw panelen? Gebruik hiervoor dan een sponsje.
  • Laten drogen. U hoeft de zonnepanelen niet zelf drogen. Dat gebeurt automatisch. In principe werkt dat net zoals bij een regenbui.

Maak de zonnepanelen bij voorkeur schoon in de ochtenduren.

Energie besparen?

Wilt u ook graag minder betalen voor uw energierekening? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Daarmee kunt u namelijk ieder jaar profiteren van een flinke welkomstkorting. Energie vergelijken kan gelukkig online en dat werkt erg eenvoudig. U voert uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is.