Is groene stroom echt groen?

0 Comments
groene stroom

Groene stroom is niet altijd écht groen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar toch is dat zo. Soms wordt het min of meer groen gemaakt vanwege de inkoop van een groencertificaat. Bovendien zijn er ook nog verschillen tussen groene stroom uit Europa of uit Nederland. Niet alle stroom is weer hetzelfde aan elkaar. Dat klinkt allemaal erg ingewikkeld en dat is het ook wel een beetje. In dit artikel leggen we het je daarom allemaal uit.

Groene energievormen

Er zijn meerdere groene energievormen, maar de meest bekende varianten zijn windenergie en zonne-energie. Echter wordt er ook energie opgewekt door middel van waterkrachtcentrales. Ook wordt er groene energie opgewekt door biomassa te verbranden. Biomassa is organisch materiaal, waarbij je onder andere kunt denken aan groente- en tuinafval en hout. In feite is dat dus ook maar half-groen, omdat het niet hernieuwbaar is. Dat geldt wel voor wind, water en zon. Dit kan immers niet opraken.

Groen gemaakt door certificaten

Groene stroom kan ook groen gemaakt worden door middel van groene certificaten. Op papier is de stroom daarmee dus groen en wordt dit dus geïmporteerd uit andere landen. In Nederland is er namelijk veel minder aanbod en dus moet er veel geïmporteerd worden. In de praktijk komt dat erop neer dat energieleveranciers betalen voor certificaten en daarmee kunnen zij het duurzaam noemen. Echter blijft dit in dat geval wel degelijk grijs.

Lokale stroom

Wil je kiezen voor echt groene stroom? Dan kun je ook kiezen voor lokale of oranjestroom. Er zijn verscheidene energieleveranciers die samenwerken met boeren in Nederland. Onder andere Vandebron doet dit in Nederland. Daarmee kies je ook echt voor de duurzame keuze. Je weet dan ook precies waar je opgewekte stroom vandaan komt.

Grijze stroom

Steeds meer Nederlanders vinden het belangrijk dat stroom duurzaam opgewekt wordt. Daarmee beschermen we immers onze planeet en het klimaat. Steeds meer mensen kiezen daarom ook bewust voor groene energie. De stroom die uit het stopcontact komt is echter altijd hetzelfde. Jouw afgenomen stroom komt dus niet speciaal bij jouw woning terecht. Je helpt echter wel degelijk mee aan de verduurzaming in Nederland. Hoe meer mensen hiervoor kiezen, hoe groener Nederland natuurlijk wordt. Dat geldt niet alleen voor consumenten, maar ook voor bedrijven. Bedrijven nemen immers ook veel energie af.

Waar kan ik op letten?

Wil je graag kiezen voor echt groene stroom? Dan is het raadzaam om te letten op de duurzaamheidsscores van de verschillende energieleveranciers. Aan de hand daarvan kun je namelijk inzien hoe duurzaam een bepaalde aanbieder is. Hier wordt niet alleen gekeken naar het type opgewekte stroom, maar ook bijvoorbeeld naar investeringen van de (moeder)organisatie. Onder andere Powerpeers en Vandebron scoren goed uit deze test. Je kunt deze resultaten allemaal terugzien in onze energievergelijker. Wil je graag kiezen voor een duurzame aanbieder? Dan kun je daarop filteren.

Start met energie vergelijken

Wil je graag besparen op je energierekening en kiezen voor een duurzame aanbieder? Dan kun je hier energie vergelijken voor de beste deal. Via onze website kun je profiteren van diverse scherpe aanbiedingen en energie acties. Soms is de duurzame variant ook helemaal niet duurder dan de grijze variant. Daarom kan het dus ook prima lonen om te kiezen voor de duurzame keuze.