Internet en bellen in het buitenland

0 Comments
internet en bellen in het buitenland

Nederlanders vinden het over het algemeen erg prettig om in het buitenland ook lekker te kunnen internetten (en bellen). Je kunt dan gewoon je foto’s en video’s plaatsen op je Instagram-verhaallijn of op je Snapchat-story. Ook kun je berichtjes via WhatsApp delen met je vrienden en familie. Hoe zit het nu precies met internet en bellen in het buitenland? Daarover lees je meer in dit artikel.

Internet en bellen in het buitenland: roaming

Als je gebruik wilt maken van het internet en als je wilt bellen in het buitenland wordt er gebruikgemaakt van roaming. Speciaal voor internet spreekt men ook wel over dataroaming. Dat houdt in dat je provider gebruikmaakt van het netwerk van een andere provider. Indien er sprake is van roaming zullen er andere ‘regels’ gelden dan zoals we in Nederland gewend zijn.

Internet en bellen in het buitenland: binnen de Europese Unie

Binnen de Europese Unie is het gebruik van je smartphone gelukkig gereguleerd. Het Europese Parlement heeft hiervoor afspraken gemaakt. Je kunt daardoor veel goedkoper gebruikmaken van het internet in het buitenland. Ook kun je veel goedkoper bellen binnen de Europese Unie. Een MB is tot wel 1.000 keer goedkoper geworden en dat is natuurlijk waanzinnig. Sinds 15 juni 2017 zijn de roamingkosten verleden tijd geworden. Met je Nederlandse bundel kun je dus in heel Europa gebruikmaken van internet en bellen in het buitenland.

Landen binnen Europa

De Europese Unie is iets anders dan Europa. Niet elk Europees land is lid van de Europese Unie. Hier kunnen dus ook andere regels gelden. Ben je op vakantie in Turkije? Dan biedt alleen Vodafone de mogelijkheid om hier ook te bellen en te internetten volgens je normale Nederlandse bundel. Zwitserland is ook geen onderdeel van de Europese Unie. Onder andere KPN en Vodafone bieden hier wel hun diensten aan. T-Mobile bijvoorbeeld niet. Noorwegen hoort eveneens niet bij de Europese Unie, maar ligt wel binnen Europa. Daarom is het ook raadzaam om van tevoren na te gaan welke regels er gelden om hoge kosten voor internet en bellen in het buitenland te voorkomen.

Onbeperkte abonnementen

Tegenwoordig zijn er steeds meer providers die onbeperkte abonnementen aanbieden. Daarvoor is een zogeheten Fair Use Policy samengesteld. Zo mag je bij T-Mobile wel onbeperkt internetten in Nederland, maar is dit gelimiteerd tot 14GB internetdata in een ander land uit de Europese Unie. Bij Tele2 en Vodafone is dat 12GB internetdata. Dat is natuurlijk nog steeds erg veel, maar het in ieder geval belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent.

KPN heeft geen limiet ingesteld bij hun grote datapakketten. Je kunt hier ook kiezen voor internetpakketten van 50GB of 100GB. Dit mag je ook volledig in het buitenland gebruiken als je dat graag wilt.

Sommige providers gaan wel na hoeveel je je abonnement gebruikt in het buitenland. Gebruik je je abonnement alleen maar in Spanje bijvoorbeeld? Dan kunnen zij hier extra kosten voor in rekening brengen. Als je echter een goede reden hebt kun je deze kosten weer laten vallen.

Internet en bellen buiten de Europese Unie

Binnen de Europese Unie hoef je gelukkig niet meer bang te zijn voor hoge telefoonrekeningen. Ga je echter iets verder van huis? Dan is het natuurlijk ontzettend belangrijk om goed op te letten. Hier kan het immers nog steeds erg prijzig worden. De kosten kunnen flink variëren per bestemming. Als je in een land aankomt krijg je direct een sms’je van je provider met daarin de huidige kosten. Je kunt lokaal natuurlijk een nieuw simkaartje ophalen zodat je hier goedkoper gebruik kunt maken van het internet en kunt bellen in het buitenland. Eventueel kun je ook een datapakket kopen van je Nederlandse provider. Dat is echter wel gelimiteerd tot een aantal MB en dat kan dus ook snel opraken.

Internet en bellen in het buitenland: voorkom hoge kosten

Wil je graag gebruikmaken van het internet en wil je bellen in het buitenland? Dan is het natuurlijk van groot belang dat je hoge kosten voorkomt. Zo kun je flink besparen op belkosten.

Besparen op belkosten

  • Probeer zoveel mogelijk te bellen via Messenger, WhatsApp of Skype via een Wi-Fi netwerk. Op die manier hoef je geen kosten te betalen voor het aantal minuten dat je belt;
  • Wil je toch liever bellen via de telefoonlijn? Controleer dan in welke zone je zit en wat het zonetarief is. Daarmee ben je op de hoogte van de kosten waar je mee te maken krijgt;
  • Check alle voorwaarden voor eventuele bundels in het buitenland.

Besparen op datakosten

Datakosten kunnen onopgemerkt ook ineens erg hoog zijn. De meeste providers stellen gelukkig een limiet van 50 euro (exclusief btw) in. Toch wil je dat bedrag liever niet ‘verliezen’ voor een beetje internetgebruik. Zo kun je besparen op dataverbruik in het buitenland:

  • Maak gebruik van gratis Wi-Fi, zodat je geen gebruik hoeft te maken van je mobiele data via je abonnement;
  • Zet de functie dataroaming uit als je geen gebruikmaakt van het internet;
  • Zorg ervoor dat bepaalde apps geen internetdata verbruiken. Wil je bijvoorbeeld alleen gebruikmaken van WhatsApp? Zorg ervoor dat dit dan de enige app is die toegang heeft tot je internetdata;
  • Met behulp van een datateller kun je nagaan hoeveel MB’s je al verbruikt hebt;
  • Bekijk geen video’s op Facebook als je gebruikmaakt van je reguliere internetbundel. Ook story’s op Instagram en Snapchat kun je beter niet kijken. Dat kost veel data. Maak liever gebruik van een Wi-Fi netwerk;
  • Zet automatisch updaten voor apps uit, maar sta dit alleen toe in verbinding met een Wi-Fi netwerk.

Een nieuw smartphone-abonnement uitkiezen?

Wil je graag gebruikmaken van het internet en wil je graag bellen in het buitenland? Kies dan een abonnement die bij je past. Als je op reis gaat naar Zwitserland of Turkije kan het bijvoorbeeld lonen om te kiezen voor een Vodafone-abonnement. Wil je graag onbeperkt kunnen internetten in het buitenland? Dan kan een KPN-abonnement ook erg geschikt zijn. Je kunt hier een sim only abonnement vergelijken en hier kun je kiezen voor een gsm-abonnement.