Huissleutel kwijt: wat moet ik doen?

0 Comments
Huissleutel kwijt

Staat u voor uw woning en komt u uw woning niet binnen? Bent u de sleutels verloren? Dan bent u zeker niet de eerste die dat overkomen is. Het is natuurlijk ontzettend vervelend als deze kwijt of gestolen is. Kunt u in dit geval rekenen op uw inboedelverzekering? Of misschien zelfs uw opstalverzekering? Als u uw huissleutel kwijt bent, is het raadzaam om dit artikel te lezen.

Huissleutel kwijt en uw inboedelverzekering

Een nieuwe huissleutel is niet bepaald goedkoop. Het is dan wel fijn als als uw verzekeraar dit kan vergoeden. Een sleutel wordt gezien als een van de spullen uit uw woning. Dat valt dus onder uw inboedelverzekering. Een nieuwe huissleutel wordt echter niet vergoed door iedere verzekeraar. Uiteraard kunt u dat terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Huissleutel kwijt en uw opstalverzekering

Een opstalverzekering vergoedt zowel verlies als diefstal van sleutels nooit. Wel bieden sommige verzekeraars de optie om het slot te laten vervangen. Ook dit kunt u uiteraard weer terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

Doe aangifte bij de autoriteiten

Het is belangrijk dat u aangifte doet bij de politie. Doe dit niet alleen als uw sleutels gestolen zijn, maar ook als u deze kwijt bent. De grens tussen verlies en diefstal is moeilijk te bepalen en is daarmee een grijs gebied. Immers: als u uw sleutels bent verloren, kan iemand die ook gevonden hebben. Daarmee zouden kwaadwilligen uw woning binnen kunnen komen. Daarom is het belangrijk dat u daarvan aangifte doet. Aangifte is soms zelfs een voorwaarde voor de verzekeraar. Ook dit kunt u weer terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Heeft u nieuwe sloten nodig?

Als u uw huissleutel kwijt bent, bestaat de kans dat er nu iemand anders met uw sleutels rondloopt. Dat is natuurlijk nooit een prettig idee. Soms heeft u daarom nieuwe sloten nodig. Daar zitten soms ook hoge kosten aan verbonden, maar gelukkig bent u hiervoor vaak wel verzekerd. De meeste verzekeraars vergoeden het bedrag tot maximaal 750 euro. In de regel is dat voldoende voor een nieuw slot. Bestaat de kans dat de vinder uw adres kan achterhalen? Dan kunt u een spoedklus laten uitvoeren. Op die manier verkleint u de kans op eventuele inbraken zoveel mogelijk. Check zowel de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering als uw opstalverzekering.

Goede verzekering als de basis

Huissleutel kwijt of niet: een goede verzekering is natuurlijk altijd fijn. Via onze website kunt u gemakkelijk verschillende belangrijke dingen vergelijken. Bekijk daarvoor ons overzichtspagina met belangrijke verzekeringen en diensten die u kunt vergelijken.