Hoger termijnbedrag na overstap? 5 mogelijke oorzaken

0 Comments
hoger termijnbedrag na overstap

Iedereen wil graag besparen én dat is ook de reden waarom veel mensen overstappen van energieleverancier. Echter kan het voorkomen dat een termijnbedrag plotseling hoger uitvalt nadat u bent overgestapt. Dat is natuurlijk een tegenvaller. Heeft u een hoger termijnbedrag na overstap? Dit zijn de vijf mogelijke oorzaken.

1. Historisch gebruik

Via de energievergelijker krijgt u een indicatie van het maandelijkse termijnbedrag. Dat is echter op basis van de informatie die u heeft ingevuld. Indien de energieleverancier het daadwerkelijke verbruik invult, zal op basis daarvan een termijnbedrag worden vastgesteld. Het historisch gebruik kan natuurlijk hoger aanvullen dan hetgeen wat u heeft ingevuld.

2. Energietarieven en belastingen zijn gestegen

Gas en stroom worden steeds duurder. Dat heeft ook te maken met de energiebelastingen. De overheid heeft dit in de laatste jaren steeds meer opgekrikt. Ook de netbeheerkosten worden duurder, met als gevolg dat de totaalprijs hoger wordt. Een hoger termijnbedrag na overstap is zodoende ook mogelijk.

3. Veilige marge

Sommige energieleveranciers kiezen er bewust voor om een veilige marge aan te houden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een strenge winter op komst is. In deze maanden zult u immers meer gas en stroom verbruiken. Het wordt sneller donker, waardoor de lampen sneller aangaan. Ook staat de verwarming vaker aan, waardoor u ook meer gas verbruikt. Indien u dan iedere maand iets meer betaalt, is de kans groter dat u niets meer hoeft bij te betalen. Ook kan het natuurlijk zelfs zo zijn dat u geld terugkrijgt.

4. Duurzaam huis?

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw energieleverancier niet op de hoogte is van de verduurzaming van uw woning. Heeft u het recent goed laten isoleren? Of heeft u inmiddels zonnepanelen op het dak? Daar is uw energieleverancier mogelijk nog niet van op de hoogte. In dat geval zullen zij nog de ‘oude’ termijnbedragen afschrijven.

5. Hoger energieverbruik

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw energieverbruik simpelweg hoger is. Heeft u goed opgelet of u de juiste getallen heeft ingevuld? Het kan natuurlijk ook zijn dat u te weinig heeft ingevuld, waardoor de energievergelijker een andere indicatie aangaf. Heeft u elektronische apparaten die onbewust veel energie verbruiken (sluipverbruik)? Of heeft een van de kinderen de televisie altijd aan? Dan kan de energierekening natuurlijk hoger uitvallen.

Hoger termijnbedrag na overstap?

Heeft u een hoger termijnbedrag na overstap? Dan kunt u ervoor kiezen om bezwaar in te dienen. Daarvoor kunt u simpelweg contact opnemen met de energieleverancier waar u een nieuw contract heeft afgesloten. Dat kan vaak telefonisch, maar soms ook via een online omgeving zoals chat of mail.

Nog niet overgestapt?

Bent u nog niet overgestapt van energieleverancier? Start dan direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Met ruim 40 energieleveranciers op de huidige markt heeft een ontzettend uitgebreide keuze. Stap vandaag nog over en bespaar ook op uw energielasten.