Hoe werkt draadloos opladen?

0 Comments
Hoe werkt draadloos opladen

Steeds meer smartphones kunnen draadloos opgeladen worden. Toch weten niet veel mensen hoe dit nou eigenlijk werkt. Daarom in dit artikel: hoe werkt draadloos opladen?

Smartphones worden steeds innovatiever

Smartphones worden iedere jaar weer innovatiever. Dat moet natuurlijk ook wel, want mensen kopen niet zomaar een nieuwe smartphone. Er moet wel iets nieuws zijn. Gelukkig werken smartphonefabrikanten daar hard aan. Zo worden de schermen steeds groter en scherper, verbeteren de camera’s en wordt de hardware steeds krachtiger. Ook draadloos opladen is een knap staaltje techniek. Hoe werkt dit precies?

Tip: bekijk onze telecom aanbiedingen

De batterij van een smartphone

De batterij van een smartphone is in de laatste jaren ook steeds groter geworden. Sommige smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een 4000 mAh batterij. Sommige smartphones beschikken zelfs al over een nóg grotere batterij. Dat is natuurlijk ontzettend groot, waardoor smartphones ook langer meegaan. De laadtechnieken van de accu worden ook steeds slimmer, waardoor de accu ook nog eens veel langer meegaat. De nieuwste mogelijkheden bestaan zelfs uit draadloos opladen. Stop de stekkers maar weg, want deze heeft u namelijk niet meer nodig! U legt uw smartphone simpelweg op een speciale mat. Vervolgens laadt uw smartphone op.

Hoe werkt de accu van een smartphone?

Veel elektronische apparaten beschikken over een accu. Dat geldt niet alleen voor uw smartphone, maar ook voor speelgoed of bijvoorbeeld voor gehoorapparaten. Niet ieder product heeft echter eenzelfde accu. Echter heeft iedere accu wel een plus- en minpool. Deze staan niet direct met elkaar in verbinding, maar worden met elkaar verbonden middels een gesloten circuit. In de accu ontstaat een chemische reactie, waardoor er een elektrische lading ontstaat. Daarmee wordt elektriciteit door opgewekt waardoor uw smartphone werkend is.

Hoe werkt draadloos opladen?

Goed: we weten nu hoe een smartphonebatterij werkt. Hoe werkt draadloos opladen precies? Oudere smartphones worden opgeladen met behulp van een draadje. Er komt immers weer nieuwe elektriciteit naar de accu via de kabel vanuit het stopcontact. Met draadloos opladen hoeft dat dus niet meer. In nieuwe smartphones is namelijk een magnetisch veld toegepast. Dat veld kan op twee manieren worden toegepast: inductief en resonant.

De manier van opladen verschilt per variant. Bij de inductieve methode moet de smartphone verbinding maken met de draadloze oplader. Bij het andere model is dat niet nodig. De smartphone en de oplader moeten gewoonweg dichtbij elkaar staan.

Bij draadloos opladen wordt elektriciteit overgedragen aan het elektronisch magnetische veld. U kunt het zien als twee plaatjes die iets met elkaar delen. Er is een verzendspoel en een ontvangstspoel. De ontvanger is verwerkt in de smartphone, terwijl de verzendspoel is verwerkt in de draadloze oplader. Zodra de beide signalen met elkaar in verbinding staan, wordt er beweging gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de ontvangstspoel in beweging komt, waardoor de smartphone oplaadt.

De voordelen van draadloos opladen

Draadloos opladen heeft natuurlijk vele voordelen. Het grootste voordeel is dat u natuurlijk geen oplader met draad meer nodig hebt. U maakt immers gebruik van een mooi oplaadstation waar u uw smartphone gemakkelijk op kunt opladen. Als u uw smartphone niet gebruikt, legt u deze op het bureau. U kunt uw smartphone dan continu bijladen.

Steeds meer restaurants en vliegvelden zullen hierin ook mogelijkheden gaan bieden. Hoe fijn zou het zijn als we onze smartphones allemaal draadloos kunnen opladen als we bij de Starbucks zitten? Ook draadloos opladen in de trein behoort straks misschien wel tot de mogelijkheden.

De nadelen van draadloos opladen

Eerlijk is eerlijk, draadloos opladen kent ook een aantal nadelen. Uw smartphone wordt namelijk niet zo snel opgeladen als met de kabel. Wilt u uw smartphone snel opladen, omdat u ook snel weer weg moet? Dan kunt u het gewone kabeltje gebruiken. Daarmee laadt u uw smartphone sneller op.

Nieuwe smartphone met ondersteuning voor draadloos opladen bestellen?

Bent u wel toe aan een nieuwe smartphone? Maak dan gebruik van onze handige telecomvergelijker! Hierin kunt u precies aangeven wat voor smartphone u wilt. Ook kunt u aangeven of voorkeur heeft voor een bepaalde provider of kunt u het aantal belminuten en data aangeven. Daarmee scoort u altijd de beste deal!

PS: wilt u liever een los toestel kopen? Dan kan ook via ons handige vergelijkingssysteem!