Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

0 Comments
Hoe lang gaan zonnepanelen mee

Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Dat is een flinke periode, maar regelmatig onderhoud is wel ontzettend belangrijk. Bovendien is het belangrijk dat de zonnepanelen goed geïnstalleerd worden. Het zonnepanelensysteem bestaat uit verscheidene onderdelen, waarvan bepaalde onderdelen geen 25 jaar meegaan. Na een bepaalde periode dient u dus rekening te houden met bijkomende kosten.

Installatie en energieproductie

De meeste aanbieders van zonnepanelen bieden na 25 jaar nog een energieproductie van 80 procent. Na deze periode kunnen de zonnepanelen dus wel degelijk nog functioneren. De opbrengst is echter iets lager. Daarnaast geeft de installateur vaak ook nog garantie op de panelen. Als er problemen voorkomen in de eerste jaren, zal de installateur langskomen om het systeem te controleren. Het wordt aangeraden om de jaaropbrengst na een jaar te noteren. Dat kunt u vervolgens vergelijken met de verwachting. Als dit ver uit elkaar ligt, is het raadzaam om contact op te nemen met de installateur.

Goed onderhoud is belangrijk

Als de panelen goed onderhouden worden, zullen deze ook langer meegaan. Onderhoud is daarmee ontzettend belangrijk. Het is daarom ook belangrijk om de zonnepanelen zo nu en dan te reinigen. Vuil, stof en bladeren moeten regelmatig verwijderd worden. Veel stof en vuil verdwijnt echter door de regen. De zonnepanelen zijn schuin gemonteerd, waardoor het water er ook weer gemakkelijk afdruipt. Daarnaast wordt het aangeraden om de panelen eens per vijf jaar grondig te laten schoonmaken door een erkend schoonmaakbedrijf.

Omvormer

De omvormer is een onderdeel die helaas geen 25 jaar meegaat. Vaak dient deze na vijftien jaar vervangen te worden. De garantieperiode bedraagt echter vijf of tien jaar. Kies bij voorkeur altijd voor een goed merk, zodat u het vervangen zo lang mogelijk kunt uitstellen. Daarmee voorkomt u ook problemen in de toekomst. De kosten van de omvormer vallen gelukkig erg mee.

De opbrengst controleren

Zonnepanelen maken gelukkig geen lawaai en produceren onopgemerkt op uw dak. Het kan daardoor ook lastig zijn om te controleren of alles nog naar behoren werkt. Daarom is het ook erg belangrijk dat u de opbrengst bijhoudt. Controleer daarom zo nu en dan de opbrengst. Dat kunt u vaak via een app controleren. Dat is dus zo gepiept!

Energie besparen?

Wilt u ook graag minder betalen voor uw energierekening? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Gelukkig kunt u profiteren van onze energie aanbiedingen. Dit wordt iedere dag ge-update. Vergelijkt u liever op basis van uw verbruik? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Voer bij voorkeur altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan berekent het vergelijkingssysteem welke aanbieder het voordeligste is.