Hittegolf: tips tegen de warmte

0 Comments
Hittegolf tips tegen de warmte

Het is al een aantal dagen erg warm in Nederland. Deze week kunnen we waarschijnlijk zelfs weer spreken van een hittegolf. Dat zou weer de eerste hittegolf sinds 2015 zijn. Bestendig zijn tegen deze warmte? Lees onze tips tegen de warmte.

Hittegolf

Ieder jaar lijkt er wel een hittegolf aan te komen. Echter kunnen we pas spreken over een hittegolf, wanneer de temperatuur minimaal vijf dagen achter elkaar 25 graden Celsius of hoger is. Gedurende drie dagen moet de temperatuur bovendien minimaal 30 graden Celsius zijn of daarboven zijn. De temperaturen worden gemeten door het weerstation in Bilt. De laatste hittegolf is gemeten van 30 juni 2015 tot en met 5 juli 2015. Vaak duurt een hittegolf slechts vijf dagen.

Tips tegen de warmte

Hittegolf of niet: het kan erg warm worden in Nederland. Immers is drie keer 28 graden Celsius ook al aardig warm. Extreme warmte is niet fijn en bepaalde risicogroepen kunnen daar flink onder lijden. Denk hierbij aan senioren, kinderen of mensen met chronische ziekte.

Drink voldoende water

Als er echt sprake is van een hittegolf, is het natuurlijk ook bijzonder belangrijk dat u voldoende water drinkt. Zorg er daarom voor dat u voldoende flesjes water in huis hebt. Overigens kunt u ook energie besparen met flesjes water. Is uw koelkast niet helemaal gevuld? Vul deze dan op met flesjes water! Uw koelkast hoeft minder hard te werken als de koelkast lekker vol zit.

Houd uw woning koel

Als u van buiten komt, is het natuurlijk wel zo lekker om weer in een koele woning te stappen. Gelukkig kunt u de hittegolf goed tegengaan door uw woning goed te verkoelen. Laat de ramen, deuren en gordijnen bij voorkeur dicht overdag. Dat zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft. In de avonduren kunt u uw gordijnen echter weer openzetten. Indien u over een zonnescherm beschikt, is het raadzaam dat u deze uitschuift. Ook planten binnenshuis kunnen zorgen voor de nodige verkoeling. Was u sowieso al van plan om nieuwe planten te kopen? Dan is dat zeker aan te raden.

Veel mensen gebruiken een airco om de woning koel te houden. Echter wordt dit niet aangeraden. Deze zijn namelijk allesbehalve energiezuinig. Kies bij voorkeur voor een ventilator. Wilt u toch liever een airco? Controleer dan altijd het energielabel. Gebruik het apparaat alleen als het echt nodig is.

Kleding en schaduw

Draag bij voorkeur lekker lichte kleding en zoek de schaduw op. U zult daardoor minder last hebben van de hittegolf. Beperk inspanningen totdat het wat afkoelt. Wilt u bijvoorbeeld iedere dag hardlopen? Sport dan bij voorkeur in de ochtend- of avonduren.

Onderweg met de auto?

Moet u naar het werk toe? Of heeft u de auto nodig voor een andere reden? Dan is het belangrijk dat u de airco aanzet in de auto. Beschikt uw auto niet over een airco? Zet het raam schuin achter uw zitplaats open. Uw auto kan zodoende goed doortochten. Als u een lange autorit voor de boeg heeft, is het raadzaam om voldoende flesjes water mee te nemen. Bovendien is het raadzaam om voldoende pauzes te nemen.

Energierekening omlaag?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan is het raadzaam om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Beschikt u momenteel over een contract met onbepaalde looptijd? Profiteer dan van onze energie acties! Ook kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in, zodat we de energietarieven kunnen personaliseren voor u. De energievergelijker wordt iedere dag ge-update.