Feiten en fabels over windmolens

0 Comments
Feiten en fabels over windmolens

Windmolens zijn anno 2018 niet meer weg te denken uit Nederland. In diverse plekken in Nederland staan deze enorme units. 14 procent van de opgewekte energie zal in 2020 moeten worden opgewekt uit duurzame bronnen. Hierbij worden voornamelijk windmolens ingezet. Benieuwd naar de feiten en fabels over windmolens? Lees dan dit artikel!

De werking van een windmolen

Een windmolen beschikt over drie wieken, welke zullen draaien wanneer het voldoende waait. Aan deze wieken is een as gevestigd, welke weer is aangesloten op een generator. De generator is in feite te vergelijken met een dynamo van een fiets. Hoe harder het waait, hoe meer energie er kan worden opgewekt. Zo simpel werkt het!

Windenergie is voordelig

Volgens velen zou windenergie erg duur zijn. Echter valt dat reuze mee. De techniek van windenergie is namelijk veel efficiënter en goedkoper geworden. Dat maakt windenergie ook goedkoper. Kolen, olie en gas zijn daarentegen fossiele brandstoffen, welke ook steeds schaarser worden. Dit wordt dan ook steeds duurder.

Windenergie is schoon en oneindig

Windenergie kan eenvoudig in Nederland worden opgewekt. Daardoor zijn we veel minder afhankelijk van energie uit het buitenland. Bovendien is het natuurlijk ook nog eens ontzettend schoon. Wind raakt bovendien niet op en daarmee is het een oplossing voor de langere termijn.

Zonnepanelen versus windmolens

Windmolens zijn veel efficiënter dan zonnepanelen. Zonne-energie is daarentegen natuurlijk ook een duurzame energiebron, maar toch werkt dit minder effectief. Een windmolen kan namelijk meer energie opwekken dan twaalf voetbalvelden die vol staan met zonnepanelen! Tel maar uit.

Een windmolen kan 2.000 huishoudens voorzien

Een windmolen levert ontzettend veel energie op. Naar schatting wekt een windmolen energie op voor circa 2.000 huishoudens.

Hoe zit het met de vogels?

Volgens verschillende mensen zorgen windmolens voor ontzettend veel vogelslachtoffers. Echter zijn die vogels niet zo gek als veel mensen denken. Zij vermijden deze windmolens vaak wel. Katten zijn bijvoorbeeld veel gevaarlijker voor vogels. Ook vliegt een vogel sneller tegen een gebouw aan dan tegen een windmolen. Wordt er wel een vogel geraakt door een windmolen? Dan zat deze waarschijnlijk in een stresssituatie, waardoor het vogeltje niet goed oplette. Natuurlijk blijft dat wel sneu.

Lawaai-overlast?

We zullen niet ontkennen een windmolen het nodige lawaai produceert. Echter worden windmolens gelukkig altijd minimaal 300 meter van huizen vandaan gebouwd. In dit geval hoort u de windmolen maar nauwelijks.

De windmolens worden steeds hoger

Het klopt inderdaad dat de windmolens steeds hoger worden. Windmolens die hoger zijn, wekken simpelweg meer energie op dan kleinere windmolens. Hoe hoger een windmolen, hoe minder molens er ook nodig zijn.

Duurzame energie

Wilt u graag energie dat is opgewekt uit windmolens? Dan kunt u ook kiezen voor een Nederlandse energiemaatschappij die windenergie uit Nederland levert. Daarmee bent u altijd verzekerd van écht duurzame stroom. Start direct met energie vergelijken en stap vandaag nog over. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en actuele verbruik in, zodat u een goede prijsindicatie krijgt. De goedkoopste aanbieder staat altijd bovenaan.