Energiebedrijven ontvangen voorwaardelijke boete van ACM

0 Comments
Energiebedrijven ontvangen voorwaardelijke boete van ACM

Twee energiebedrijven ontvangen een voorwaardelijke boete van de ACM. De leveranciers, Robin Energie en Fenor, versturen onduidelijke energierekeningen naar hun klanten.

De energieleveranciers stuurden onder meer facturen waarin de tarieven niet waren gekoppeld aan de periode waarin de energie is verbruikt. Dat meldt de ACM (Autoriteit Consument & Markt) donderdag.

De bedrijven hebben nog iets minder dan een maand de tijd om de facturen in orde te maken. Als dat na 2 februari 2018 nog niet het geval is, moeten de bedrijven een dwangsom van 1.000 euro betalen. Dat kan oplopen tot maximaal 50.000 euro.

Onduidelijke tarieven

Tussentijds aangepaste tarieven dienen afzonderlijk te worden getoond op de energierekening. Het mag dus niet als gemiddeld bedrag op de rekening vermeld worden. Klanten zouden dan niet kunnen herleiden tot in hoeverre de prijzen zijn veranderd.

Begrijpelijke energierekening

Energieleveranciers zijn verplicht om een begrijpelijke energierekening te leveren. Om die reden moet de energierekening dezelfde eenheden tonen als in het contract. Ook moet informatie over eventuele prijswijzigingen direct duidelijk worden.

Tip: wilt u besparen op uw energielasten? Bekijk onze energie aanbiedingen of start direct met energie vergelijken.

Onderzoek van de ACM

Robin Energie en Fenor waren niet de enige bedrijven die werden gecontroleerd door de ACM. Zo heeft de toezichthouder 40 energiebedrijven onderzocht.

Uit het onderzoek bleek dat 21 bedrijven aanpassingen moesten doen. De verschillende bedrijven hebben dezelfde deadline als Robin Energie en Fenor: 2 februari. De overige bedrijven versturen al duidelijke facturen naar hun klanten.

Drie bedrijven onder dwangsom

Drie bedrijven, waaronder Robin Energie en Fenor, hebben een last onder dwangsom. Deze bedrijven hebben zó slecht gepresteerd, dat zij nu echt stappen moeten zetten. Het derde bedrijf in kwestie heeft haar facturen al aangepast.