Energie opwekken met een warmtepomp: zo werkt het

0 Comments
Energie opwekken met een warmtepomp

Met behulp van een warmtepomp kunt u energiezuinig en duurzaam verwarmen. De warmtepomp maakt, afhankelijk van het type, gebruik van de buitenlucht of ventilatielucht. Daarnaast is er (weinig) stroom nodig voor de waterpomp. Dat zorgt ervoor dat u fors minder gas verbruikt en daarmee kunt u dus ook flink besparen op uw energierekening.

Hoe werkt het?

Een warmtepomp is vergelijkbaar met een airco of een koelkast. Echter werkt dit dan juist omgekeerd. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de buitenlucht om een woning te verarmen. Hiervoor wordt een koudemiddel gebruikt, welke de warmte uit de lucht haalt. Dat wordt vervolgens weer naar een hogere temperatuur gebracht. Gelukkig heeft een warmtepomp maar weinig stroom nodig, terwijl er wel ontzettend veel gas mee wordt bespaard. De energierekening kan dus ook fors omlaag.

Verschillende modellen

In principe bestaan er twee modellen van warmtepompen: luchtwarmtepompen en aardwarmtepompen. Men noemt de combinatie tussen een luchtwarmtepomp en een cv-ketel ook wel een hybride warmtepomp. Deze zijn vooral geschikt voor de bestaande bouw. Uw woning heeft vaak slechts enkele aanpassingen nodig en u kunt vervolgens al genieten van dit prachtige systeem.

Aardwarmtepomp

De aardwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem. De temperatuur op 70 meter diepte is relatief constant en met behulp van deze warmte kunt u uw woning verwarmen. Helaas is er vaak wel een grote verbouwing nodig en daarom zijn deze pompen doorgaans alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen.

Luchtwarmtepomp

De luchtwarmtepomp is vaak een geschikt model voor bestaande woningen. De warmte wordt gehaald uit de buitenlucht. In koudere periodes is er echter wel aanvulling nodig via de cv-ketel. Dit noemt men ook wel een hybride waterpomp.

Terugverdientijd van van een waterpomp

Het duurt circa acht jaar voordat u uw investering heeft terugverdiend. De prijs van een waterpomp ligt tussen 3.500 en 5.000 euro. Gelukkig zijn er wel enkele subsidies beschikbaar. Daarmee hoeft u dus ook minder te investeren en heeft u uw investering sneller terugverdiend.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Profiteer dan van onze energie aanbiedingen. U kunt gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Overstappen duurt vervolgens slechts enkele minuten!