Energie besparen tijdens het koken (10 tips)

0 Comments
Energie besparen tijdens het koken (10 tips)

Vrijwel iedere dag staan we in de keuken om ons eten te bereiden. Gedurende de ochtenduren maken we hier ons ontbijt. U kunt zich vast voorstellen dat hier dan ook meer dan voldoende energie wordt gebruikt. Hoe kunt u energie besparen tijdens het koken? U leest het in artikel.

1) Een zuinige kookplaat

Met behulp van een zuinige kookplaat kunt u ontzettend veel energie besparen. In de regel is koken op gas voordeliger dan elektrisch koken, maar als u beschikt over zonnepanelen is een elektrische kookplaat wel zo voordelig. Bovendien is gas een fossiele brandstof en zal dit op termijn duurder worden.

2) Deksel op de pan houden

Als u de deksel op de pan houdt, zal er minder warmte verloren gaan. Daardoor hoeft het fornuis weer minder hard te werken én zodoende kunt u energie besparen tijdens het koken.

3) Kies voor de juiste pannen

Het is belangrijk dat u een pan gebruikt van een goed formaat. Kookt u relatief kleine hoeveelheden? Dan kunt u een minder grote pan gebruiken. Ook daarmee kunt u energie besparen tijdens het koken.

4) Snelkookpan

Een snelkookpan maakt het eten sneller klaar. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook energie!

5) Heteluchtoven

Met behulp van een oven kunt u uiteraard ook eten opwarmen. Een heteluchtoven heeft de voorkeur. Deze modellen maken het eten namelijk warm op een lagere temperatuur en werken bovendien nog sneller ook.

6) Houd de deur van open oven

Heeft u uw oven gebruikt? Houd de deur nadien nog eventjes open. De warmte uit de oven zal immers naar de keuken gaan.

7) Apparaten zonder display

Een apparaat zonder display behoeft de voorkeur. Immers staat deze ingebouwde klok altijd aan en kost dat ook continu stroom. Koop daarom liever geen apparaten met deze functie.

8) Afzuigkap reinigen

Het is ontzettend belangrijk om de afzuigkap met enige regelmaat te reinigen. De filters raken namelijk vuil én werken daardoor minder goed. Zet de afzuigkap bovendien niet altijd op de hoogste stand. Dat is namelijk niet altijd nodig.

9) Magnetron

Soms is het voordeliger om de magnetron te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u melk wilt opwarmen. Ook verse groente kunt u soms in magnetron bereiden. Dat behoeft de voorkeur ten opzichte van een pannetje.

10) Wokken!

Wokpannen zijn voordeliger dan gewone pannen. Gebruik daarom eens wat vaker de wok. De kleine stukjes vlees en groente zijn bovendien ook nog eens sneller klaar. Energie besparen in de keuken is eigenlijk erg eenvoudig!

Extra tip: schaf energiezuinige apparaten aan

Tot slot kunt u ook nog kiezen voor energiezuinige apparaten. Heeft u een nieuw elektronisch apparaat nodig? Dan is het belangrijk dat u kijkt naar het energielabel. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++-label. Ook is het belangrijk dat u apparaten kiest die bij uw verbruik passen. Zet u doorgaans maar één bakje koffie? Kies dan voor een geschikt koffiezetapparaat die niet in een keer meerdere bakjes zet. Datzelfde geldt natuurlijk voor een koelkast. Koop bij voorkeur een niet al te grote koelkast, als u alleen woont. Zorg ervoor dat de koelkast goed gevuld is. Dan verbruikt deze namelijk minder energie.

Nóg meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Maak dan gebruik van ons handige vergelijkingssysteem. U kunt ontzettend gemakkelijk en snel verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Vul bij voorkeur uw postcode + huisnummer en verbruik in en u krijgt direct een overzicht met alle aanbieders. U kunt hier energie vergelijken.