Energie besparen op koelen

0 Comments
Energie besparen op koelen

Een groot gedeelte van uw energierekening wordt veroorzaakt door de koelkast en de vriezer. Daarmee is het ook een flinke energieslurper in huis. Hoe kunt u energie besparen op koelen? U leest het in dit artikel.

Energie besparen op koelen is best eenvoudig

Energie besparen op koelen is best eenvoudig. De onderstaande tips zijn stuk voor stuk direct toepasbaar. U kunt dus vandaag al beginnen met energie besparen op koelen.

1) Open de deur niet onnodig

Het is overbodig om de deur onnodig te openen. Open de deur daarom alleen als u echt iets nodig heeft. Zo voorkomt u dat er kou verloren gaat en voorkomt u dat de vriezer extra hard moet werken om weer op temperatuur te komen.

2) Uw vriezer ontdooien

Het is raadzaam om uw vriezer minimaal twee keer per jaar te ontdooien. Een vrieslaag kost namelijk bijzonder veel energie en zorgt er eveneens voor dat het vriesvermogen drastisch minder wordt. Om die reden adviseren we u om deze minimaal tweemaal per jaar te ontdooien.

3) Vul uw koelkast

Een volle koelkast is energiezuiniger dan een lege koelkast. Als u de deur namelijk opent, stroomt er weer warme lucht naar binnen. Dat gaat op de lege plekken ‘zitten’. Het is echter veel lastiger om pakken drinken af te koelen. Daarom is een volle koelkast ook veel zuiniger. Vul uw koelkast daarom eventueel op met flesjes water of pakken drinken.

4) Laat warme gerechten afkoelen

Het is belangrijk dat u warme gerechten laat afkoelen voordat u deze in koelkast plaatst. Heeft u nog warm eten van uw avondmaaltijd over en wilt u dat de volgende dag weer consumeren? Zorg er dan voor dat u dit eerst laat afkoelen, voordat u het in de koelkast stopt. Immers moet de koelkast weer extra hard werken als er warme producten instaan.

5) Ontdooi eten in de koelkast

U kunt ook eenvoudig energie besparen op koelen door simpelweg uw vlees te ontdooien in de koelkast. Dat zorgt voor extra kou, waardoor de koelkast ook weer minder hard hoeft te werken. Als u uw bevroren vlees in de ochtend in de koelkast stopt, zal dat aan het einde van de middag al wel ontdooid zijn.

6) Reinig de rubbers

Het is ook belangrijk om de rubbers regelmatig te reinigen. Controleer eveneens of de koelkastdeur goed sluit. Het reinigen kan gemakkelijk met behulp van een natte doek. Zo ontsnapt er geen koude lucht uit uw koelkast en daarmee voorkomt u uiteraard ook de koelkast extra hard moet werken.

7) Op vakantie? Zet de koelkast uit!

Gaat u op vakantie of gaat u een weekendje weg? Zorg er dan voor dat u uw koelkast leegt. Dat is ook een goed moment om de koelkast weer eens goed te reinigen. Zet de koelkast vervolgens uit en houd de deur op een kiertje. Daarmee voorkomt u nare geurtjes. Als u dan weer thuis bent, heeft u niet alleen een schone koelkast maar heeft het apparaat ook nog eens geen energie verbruikt.

Oude koelkast vervangen?

Beschikt u nog over een echt oude koelkast, maar wilt u wel graag energie besparen op koelen? Dan kan het ook raadzaam zijn om uw oude koelkast te vervangen. De nieuwste koelkasten zijn namelijk vele malen energiezuiniger. Houd rekening met de volgende aandachtspunten.

1) Let op het energielabel

Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast is het ontzettend belangrijk om te letten op het energielabel. Kies bij voorkeur altijd voor het A+++ model. Dit zijn de meest energiezuinige koelkasten op dit moment. Deze zijn zo’n 30 procent zuiniger dan A+ modellen.

2) Kies het juiste formaat

Het is belangrijk dat u kiest voor het juiste formaat koelkast. Kies voor eentje die past bij uw huishouden. Heeft u een groot gezin? Kies dan ook voor een groot model. Heeft u daarentegen een klein gezin of woont u alleen? Dan is een klein modelletje meer dan voldoende. Koop wel eentje die groot genoeg is. Vermijd het gebruik van dubbele koelkasten.

3) Kies voor een combikoelkast (koelkast en vriezer in een)

Kies bij voorkeur altijd voor een combikoelkast. Dit is een koelkast waar ook een vriezer in verwerkt is. Dat is altijd voordeliger dan twee aparte apparaten.

4) Plaats uw koelkast op een strategische plek

Het is belangrijk dat u uw nieuwe koelkast op een strategische plek plaatst. Plaats deze bijvoorbeeld niet naast de oven of naast het gasfornuis. Dat zal alleen maar zorgen voor extra warmte.

5) Houd uw koelkast een stukje van de muur

Ook is het belangrijk dat u uw koelkast een stukje van de muur plaatst. Het apparaat zal namelijk minder energie verbruiken als de warmte gemakkelijk weg kan.

Minder betalen voor uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan is het raadzaam om ieder jaar te kiezen voor een nieuwe energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt, kunt u jaarlijks profiteren van een welkomstkorting. Bovendien profiteert u altijd van vaste, scherpe energietarieven. Met behulp van de handige energievergelijker kunt u gemakkelijk energie vergelijken. Regelmatig zijn er scherpe energie aanbiedingen beschikbaar. Stap ook over en bespaar gemiddeld 400 euro op jaarbasis.