Energie besparen in een studentenhuis

0 Comments
Energie besparen in een studentenhuis

Als je studeert heb je natuurlijk te maken met veel kosten. Daarentegen is je inkomen nog niet zo hoog. Daarom is het natuurlijk belangrijk om geld te besparen waar dat kan. Zo kan je bijvoorbeeld een goedkope zorgverzekering uitkiezen, maar ook kun je besparen op je abonnementen. Je kunt ook energie besparen in een studentenhuis. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt voor de gezamenlijke energierekening? In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Zet de thermostaat lager

Het is natuurlijk erg prettig als het warm is in huis. Toch brengt dat ook weer veel kosten met zich mee. Iedereen kan natuurlijk ook een warme trui aanzetten. De thermostaat kan daardoor weer een graadje lager. Je kunt zodoende veel energie besparen in het studentenhuis waar je woont. Degene die als laatste op bed gaat kan de thermostaat bovendien nog iets lager draaien. Eventueel kunnen jullie ook gezamenlijk kiezen voor een slimme thermostaat. Dan kun je een handig programma instellen.

Douche iets minder lang

Wil je energie besparen in een studentenhuis? Zorg er dan voor dat iedereen niet al te lang doucht. Stel een regel in dat je maximaal vijf minuten per persoon per dag doucht. Op die manier zullen jullie ook merken dat de energierekening flink zal dalen.

Samen koken

De meeste studenten koken gezamenlijk. Het is dus niet zo dat iedereen zijn eigen maaltje kookt. Doen jullie dat nog niet in huis? Dan kun je nog flink energie besparen in jullie studentenhuis. Als iedereen zijn of haar eigen maaltje bereidt kost dat ook ieder keer weer energie. Hebben jullie de oven gebruikt voor een avondmaaltijd? Houd deze nadien nog even open zodat de warmte kan opsnappen naar de woonruimte. De verwarming hoeft dan minder hard te werken.

Wasjes bundelen

Zijn jullie eraan gewend om alle was apart van elkaar te wassen? Dan kan je natuurlijk ook overwegen om de wasjes met elkaar te bundelen. De wasmachine hoeft daardoor minder vaak aan het werk en daarmee kun je ook weer energie besparen in het studentenhuis. Bovendien hoef je niet altijd te wassen op 40 graden Celsius. Je kunt de wasjes ook gerust op een lagere temperatuur wassen.

Voorkom sluipverbruik

Staat de magnetron of het koffiezetapparaat altijd aan in huis? Als het rode lampje steeds brandt betekent dit dat er ook sluipverbruik is. De apparaten verbruiken stroom zonder dat deze daadwerkelijk gebruikt worden. Je kunt de stekker er daarom helemaal uithalen. Daarmee wordt voorkomen dat er onnodige energie verbruikt wordt. Wel zo prettig, want sluipverbruik kost op jaarbasis al gauw enkele tientjes.

Vermijd de wasdroger

Staat er een wasdroger in huis? Dan is het vooralsnog raadzaam om deze niet altijd te gebruiken. Heb je de mogelijkheid om een wasrekje op te zetten? Of kun je de was hangen aan een waslijn? Dan heb je de wasdroger helemaal niet nodig en kun je daardoor ook weer flink besparen op de gezamenlijke energierekening. Een wasdroger verbruikt veel energie dus hier kun je nog goed op besparen.

Vul de koelkast

Wil je graag energie besparen in een studentenhuis? Zorg er dan voor dat de koelkast goed gevuld is. Een lege koelkast verbruikt namelijk meer energie. Is de koelkast bijvoorbeeld gevuld met flesjes water? Dan is dat altijd beter dan een lege koelkast. Zodra de studiefinanciering weer binnen is kun je de koelkast dus direct weer vullen.

Vriezer

Het is belangrijk dat de vriezer met enige regelmaat ontdooid wordt. Als er een flinke ijslaag inzit zal dat zorgen voor een hoger energieverbruik. Laat de deuren van de koelkast en de vriezer bovendien niet openstaan, want dan moeten deze apparaten weer extra hard werken om alles te verkoelen.

Vaatwasser

Wonen jullie in een luxe studentenhuis en hebben jullie een vaatwasser? Te gek, maar gebruik deze wel met mate. Zet de vaatwasser pas aan zodra deze helemaal gevuld is. Op die manier kun je ook weer flink energie besparen in het studentenhuis. Wil je helemaal duurzaam bezig? Dan kun je de afwas natuurlijk ook met de hand doen.

Naar thuis-thuis of op vakantie?

Zijn jullie met z’n allen naar ‘thuis-thuis’ of misschien zelfs op vakantie? Dan bevind je je dus niet in je studentenhuis. Je kunt energie besparen in je studentenhuis door alle apparatuur helemaal uit te zetten. Zet de koelkast en de vriezer helemaal uit als deze leeg zijn. Houd de koelkast- en vriezerdeur wel op een kiertje om schimmels te voorkomen. De stekkers kunnen uit de verschillende elektrische apparaten. Jullie zijn er dan van verzekerd dat dit geen stroom verbruikt.

Laat de lichten niet branden

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je de lichten niet in iedere ruimte laat branden. Zorg er daarom voor dat je de lichten uitzet als je je niet begeeft in je slaapkamer. Degene die als laatste uit de woonkamer vertrekt moet het licht hier natuurlijk ook uitdoen.

Nog meer energie besparen in een studentenhuis?

Wil je graag nog meer energie besparen in een studentenhuis? Dan kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor een aanbieder die energie goedkoop levert. Via onze website kun je profiteren van scherpe energie acties en kun je profiteren scherpe aanbiedingen. Je kunt hier direct energie vergelijken voor je studentenhuis. Op basis van het woonadres en het verbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.