Energie besparen in de zomer

Besparen

Reacties uitgeschakeld voor Energie besparen in de zomer

energie besparen in de zomer

Wilt u graag energie besparen in de zomer? Dat is eenvoudiger dan u denkt. In de zomermaanden verbruiken we over het algemeen sowieso minder energie, maar als u dit tot een minimum wilt beperken kunt u onze handige tips opvolgen. Hieronder leest u actuele en handige tips.

1. Zet uw verwarmingsketel op zomerstand

Gedurende de zomermaanden hebben we de verwarmingsketel gelukkig niet nodig. Als u deze op zomerstand zet voorkomt u dat uw verwarming aanspringt op een koudere zomerochtend. De zon zal overdag zorgen voor een lekkere temperatuur en dus is uw verwarmingsketel ook niet nodig. De temperatuur van uw cv-ketel kunt u ook prima een aantal graden lager zetten. Ook daarmee kunt u weer besparen.

2. Doof de waakvlam

In de herfst- en winterperiode is een (gas)kachel natuurlijk erg gezellig. Bovendien biedt het dan ook warmte. In de zomermaanden is dat natuurlijk niet nodig. U kunt de waakvlam daarom helemaal doven. Daarmee kunt u flink energie besparen in de zomer: u bespaart al gauw enkele tientjes en dat is toch mooi meegenomen.

3. Voorkom sluipverbruik

Bent u van plan om op vakantie te gaan? Zorg er dan voor dat u uw apparaten zoveel mogelijk uitschakelt. Zo kunt u de stekker uit uw tv halen, maar ook de decoder mag eruit. Gaat u helemaal op vakantie en bent u een aantal weken niet thuis? Zorg er dan ook voor dat u de koelkast en vriezer leeghaalt en deze helemaal uitzet. Op die manier kunt u al het stroomverbruik voorkomen.

4. Energiezuinige verlichting

Indien u beschikt over energiezuinige verlichting kunt u ontzettend veel geld besparen. Zo kunt u niet alleen binnen led-lampen plaatsen, maar ook in de tuin kunt u kiezen voor energiezuinige verlichting. Een led-lamp kan bovendien ook nog zorgen voor extra sfeer en daarom ook zeker een goede investering. Zo kunt u niet alleen energie besparen in de zomer, maar ook zorgt voor een extra mooi inrichting.

5. Houd overdag de gordijnen dicht

Bent u thuis op een warme zomerdag, maar wilt u niet dat het binnen warm wordt? Houd alle ramen en deuren dan gesloten en zorg ervoor dat u de gordijnen dicht houdt. Op die manier blijft het lekker koel binnen en kunt u het gebruik van een ventilator en/of airco beperken in uw woning. Op die manier kunt u flink energie besparen in de zomer.

6. Gebruik toffe gadgets

Wilt u graag echt energie besparen tijdens de zomer? Dan is het tijd voor toffe gadgets! Zo kunt u onder andere kiezen voor bluetooth speakers, zaklampen of andere leuke elektronica dat werkt op zonne-energie. Zo zijn er meer dan voldoende voorbeelden en dat werkt natuurlijk vooral goed gedurende de warme zomermaanden.

7. Zet de ramen ’s avonds open

Gedurende avonden wilt u uw ramen juist openzetten. Op die manier kan er koude en frisse lucht naar binnen komen. Een lekker briesje is dan natuurlijk wel zo lekker.

8. Beperk het aircogebruik

Raakt uw woning, ondanks de tips, toch niet helemaal afgekoeld? Dan kunt u de airco natuurlijk gebruiken indien u deze heeft. Toch is het belangrijk om het gebruik van de airco zoveel mogelijk te beperken. Een airco is namelijk een flinke energieverbruiker. Wilt u graag energie besparen tijdens de zomer? Gebruik dan liever een ventilator ten opzichte van een airco.

9. Gebruik uw ventilator slim

Als u thuis een vriezer heeft kunt u hier twee flessen water in bevriezen. Zodra dit eenmaal bevroren is kunt u deze voor uw ventilator plaatsen. Op die manier zal uw ventilator koude lucht verspreiden in uw woning. Het effect van een airco werkt hetzelfde. Deze oplossing is dus ideaal voor mensen die geen airco hebben. Bovendien kunt u op deze manier ook nog eens flink energie besparen in de zomer.

10. Droog uw was buiten

Als het buiten lekker warm is droogt uw was ontzettend snel. Het is dus ook niet langer nodig om de wasdroger te gebruiken. Als de zon erg fel is, is uw was binnen slechts enkele uurtjes helemaal droog. U kunt het dus vlot weer opbergen.

11. Maai uw gras niet te kort

Gedurende de lentemaanden zal uw gras sneller groeien. Het klinkt dan logisch om uw gras zo snel mogelijk te maken. Toch klopt dat niet, want hoe sneller u uw gras maait hoe harder het groeit. Als u meer moet maaien verbruikt u ook weer meer energie. Wilt u graag energie besparen in de zomer? Zorg ervoor dat u in de lente uw gras niet te snel maait.

12. Besproei de tuin met regenwater

Elk jaar krijgen onze tuinen enkele honderden liters drinkwater. Gedurende de zomermaanden heeft uw tuin meer behoefte aan het water. Het is dan zonde om schoon drinkwater te gebruiken. U kunt daarom een regenton aanschaffen waarmee u regenwater kunt opvangen. Daarmee kunt u uw tuin vervolgens water geven.

13. Neem geen extra koelkast

Een extra koelkast is een flinke energieverbruiker. Het is daarom ook raadzaam om géén tweede koelkast te nemen. De meeste huishoudens hebben bovendien een extra koelkast die al wat ouder is. Dat zijn al helemaal energieverbruikers. Richt daarom liever uw eerste koelkast efficiënter in.

14. Douche op een lage temperatuur

Wilt u graag energie besparen in de zomer? Zorg er dan voor dat u op een lage temperatuur doucht. Het verwarmen van water kost veel energie en daarom kunt u liever een beetje kouder douchen. Wilt u toch liever niet koud douchen? Gebruik dan een waterbesparende douchekop of douche iets korter.

15. Kies voor zonnepanelen

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen. Een logische keuze ook, want het werkt natuurlijk ook erg energiebesparend. In de warme zomermaanden kunt u veel energie opwekken en daarmee dus ook flink energie besparen in de zomer.

16. Kies voor dubbel glas

Beschikt u thuis nog over enkel glas? Dan kunt u nog veel energie besparen door dit te vervangen voor dubbel glas, HR+ of HR+++ glas. Dat biedt een verkoelende werking in de zomer en gedurende de wintermaanden blijft het juist warmer in huis. Wel gaat hier een flinke investering aan vooraf.

17. Vervang uw cv-ketel

Uw cv-ketel vervangen is natuurlijk wel een grote ingreep maar als de cv-ketel aan vervanging toe is, is dit zeker een goede investering. Kies het liefste voor een HR-combiketel. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens energiebesparend. Ook daarvoor geldt: er gaat natuurlijk wel een flinke investering aan vooraf.

18. Heerlijk barbecueën

Als u binnen kookt, zal dat zorgen voor veel warmte in huis. U zult uw woning dus weer moeten afkoelen en dat kost energie. Wilt u graag energie besparen in de zomer? Ga dan lekker buiten barbecueën! De warmte komt dan niet binnenshuis en barbecueën is natuurlijk ook wel zo gezellig.

Nog meer besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer energie besparen in de zomer? Dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de overstap te maken naar een nieuwe leverancier. U kunt hier energie vergelijken en overstappen van energieleverancier. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Met een overstap kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen. Laat dat dus niet liggen en stap ook over.