Energie besparen in de keuken

0 Comments
energie besparen in de keuken

De keuken staat natuurlijk boordevol elektrische apparaten. Zo staat hier onder andere een oven, een waterkoker, een koelkast, een vriezer, een magnetron, een koffiezetapparaat, een vaatwasser en natuurlijk een afzuigkap. Wellicht zijn we nog een aantal elektrische apparaten vergeten, maar er staan er in ieder geval meer dan voldoende. Dat betekent dat je ook flink kunt besparen. Hoe kun je nu energie besparen in de keuken? Je leest het in dit artikel.

Energie besparen in de keuken tijdens het koken

In de keuken maken we natuurlijk onze maaltijden klaar. We staan hier niet alleen tijdens de avonduren, maar ook bereiden we hier ons ontbijtje. Vooral bij het koken wordt veel stroom en gas verbruikt. Als je rekening houdt met een aantal zaken kun je hier echter flink op besparen. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen naar elektrisch koken. Hierbij maak je niet langer gebruik van gas én gas is nu juist zo duur. Het zal wel zorgen voor een hogere elektriciteitsrekening, maar op termijn zal aardgas alleen nog maar duurder worden. Indien je zelf energie opwekt middels zonnepanelen is dit natuurlijk sowieso de meest duurzame keuze.

Als je elektrisch kookt is het belangrijk dat je kiest voor pannen met een vlakke bodem. De warmte wordt zodoende optimaal verdeeld, waardoor je zo min mogelijk warmte verliest. Tijdens het koken kun je het beste kiezen voor de meest passende pit. Kies niet voor een grote pit als je een kleine pan gebruikt. Verder kun je tijdens het koken een deksel op de pan leggen. Dat voorkomt onnodig warmteverlies.

Als je een kleine maaltijd wilt opwarmen kun je ook gebruikmaken van de magnetron of de oven. Dat is over het algemeen zuiniger, waardoor je energie kunt besparen in de keuken. Als je klaar bent met de oven kun je de ovendeur openzetten. De warmte vanuit de oven kan zodoende vrijkomen in de keuken. Dat scheelt weer voor de verwarming.

Koelkast en vriezer

Als je energie wilt besparen in de keuken is het ook belangrijk dat je beschikt over een goede koelkast. Een oude koelkast met een slecht energielabel verbruikt namelijk veel energie. Het kan dan ook lonen om de koelkast eens te vervangen voor een energiezuiniger model. Indien je koelkast ouder dan acht jaar oud is, is het raadzaam om deze te vervangen.

Als je de koelkast- of vriezerdeur openmaakt is het belangrijk dat je je producten zo snel mogelijk pakt. Op die manier komt er zo min mogelijk warmte naar binnen. Producten die je moet ontdooien vanuit de vriezer kun je in de koelkast plaatsen. De kou wordt dan verspreid in je koelkast, waardoor je koelkast minder hard hoeft te werken.

Het is verder nog raadzaam om een goed gevulde koelkast en vriezer te hebben. Het kost meer moeite om een lege koelkast of vriezer koel te houden. Vul je koelkast daarom gerust met een aantal flesjes water. Ook daarmee kun je flink energie besparen in de keuken.

Sluipverbruik voorkomen

Verscheidene apparaten in de keuken maken onbewust gebruik van stroom zonder dat deze echt actief zijn. Zo staan onder andere magnetrons en koffiezetapparaten vaak op stand-by. In deze stand wordt er vooralsnog stroom verbruikt. Kies daarom bij voorkeur voor apparaten die niet op stand-by staan. Dat is dus bijvoorbeeld een magnetron zonder tijdsweergave. Wil je sluipverbruik helemaal voorkomen? Haal de stekkers van de apparaten dan uit het stopcontact.

Verlichting

In iedere ruimte in huis heb je natuurlijk verlichting hangen. Dat geldt ook voor de keuken. Heb je hier al ledlampen hangen of heb je hier nog ouderwetse gloeilampen? Als je energie wilt besparen in de keuken is het raadzaam om te kiezen voor ledverlichting. Ledverlichting is bovendien ook veel veiliger dan gloeilampen. Deze verlichting wordt namelijk niet warm. Ledverlichting gaat ook nog eens langer mee, dus vervangen maar!

Afwassen en de vaatwasser

Als je beschikt over een vaatwasser is het raadzaam om deze pas aan te zetten als deze helemaal vol is. Voorspoelen is niet nodig en dat verbruikt ook alleen maar meer energie. Wil je helemaal energie besparen in de keuken? Dan kun je de vieze vaat natuurlijk ook met de hand schoonmaken. Gebruik hiervoor een teiltje en laat de kraan niet continu lopen met warm water.

Nog meer besparen?

Wil je graag nog meer besparen? Dan kun je profiteren van onze scherpe energie acties en exclusieve aanbiedingen. Als je jaarlijks overstapt van energieleverancier kun je ontzettend veel geld besparen. Energie vergelijken is erg eenvoudig en bovendien is je overstap snel geregeld. Wacht daarom niet langer en maak de overstap vandaag nog. Daarmee kun je tot wel 500 euro op jaarbasis besparen!

Sponsored Ads

Power.nl website om te vergelijken en te besparen op energie, internet, tv, telefonie, verzekeringen en meer. Kijk op Power.nl voor meer informatie.