Elektrisch koken is de toekomst

0 Comments
Elektrisch koken is de toekomst

De overheid wil graag dat huishoudens zoveel mogelijk overstappen op elektrische voorzieningen. Aardgas moet immers flink verminderd worden en daarmee lijkt ook elektrisch koken steeds belangrijker te worden. We moeten dus van gas naar inductie of keramisch koken. Wat zijn nu precies de voordelen van elektrisch koken? Je leest het in dit artikel.

Nederland als producent van aardgas

Nederland is een van de grootste aardgasproducten ter wereld. In de jaren ’60 werden de eerste woningen aangesloten op het gasnetwerk. Men ontdekte destijds een enorme gasbel in de buurt van Slochteren (in Groningen). Toen de Nederlandse overheid hierachter kwam was men zich ervan bewust dat dit een grote inkomstenbron zou zijn. Vanzelfsprekend werd er toen nog niet gepraat over elektrisch koken, omdat dit voor tientallen jaren een oplossing zou zijn voor heel Nederland. Inmiddels zijn we echter 60 jaar verder.

Aardgas is een fossiele brandstof en circa 95 procent van de woningen in Nederland maakt gebruik van aardgas om hun woningen te verwarmen. Naar schatting zullen de bronnen voor aardgas over 60 jaar zijn uitgeput. Daarom moet men dus op zoek naar alternatieven.

Wonen zonder aardgas

Wonen zonder aardgas, of gasloos wonen, wordt daardoor steeds belangrijker. Als het binnen de mogelijkheden behoort kun je verhuizen naar een gasloze woning. Je woning verbouwen behoort ook tot de mogelijkheden. Misschien wil je namelijk wel helemaal niet verhuizen en woon je nu prima! Wil je bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe keuken? Dan kun je ook kiezen voor elektrisch koken. Je hebt dan geen gas meer nodig tijdens het koken en dat scheelt al heel veel.

Elektrisch koken

Elektrisch koken is de toekomst: daar kunnen we niet omheen. Stroom is een duurzame optie, omdat stroom ook duurzaam opgewekt kan worden. Zo bestaan er bijvoorbeeld zonnepanelen of staan er her en der door Nederland windmolens. Als je wilt overstappen naar elektrisch koken heb je ook andere pannen nodig. Je hebt namelijk pannen nog met een platte bodem.

Voordelen elektrisch koken

Elektrisch koken brengt meerdere voordelen met zich mee, namelijk:

  • Je kunt een elektrische kookplaat ontzettend gemakkelijk schoonmaken. Bij zowel een inductiekookplaat als een keramische kookplaat maak je de plaat erg eenvoudig schoon. Je haalt er een doekje overheen en het is weer schoon. De kookplaten hebben immers een glad oppervlak;
  • Pannen komen sneller op temperatuur en koken wordt daardoor veel gemakkelijker;
  • Elektrische kookplaten zijn veel veiliger, omdat er geen open vuur meer nodig is. Je hebt dus ook niet langer een kinderslot of iets dergelijks nodig;
  • Er komen geen verbrandingsgassen vrij als je in de keuken kookt;
  • Het is veel duurzamer, want je hoeft immers niet meer te koken op gas;
  • Vanwege het tekort aan aardgas zal de prijs van aardgas steeds harder stijgen. Stroom blijft echter voordelig en bovendien kun je stroom zelf opwekken met behulp van zonnepanelen.

Nadelen elektrisch koken

Eerlijk is eerlijk: elektrisch koken kent niet alleen maar voordelen. Er zijn ook wel degelijk een aantal nadelen:

  • Je zult merken dat de elektriciteitsrekening stijgt, omdat je simpelweg meer stroom verbruikt. Check daarom altijd van tevoren hoe duurzaam de kookplaat is;
  • Je zult nieuwe pannen nodig zijn indien je kiest voor een inductiekookplaat. Daarvoor heb je namelijk platte pannen nodig met een magnetische bodem;
  • Mogelijk zal je wijzigingen moeten doorvoeren in de meterkast omdat je meer stroom nodig hebt. Het is raadzaam om dit te overleggen met een expert.

Stroom kun je gelukkig voordelig afnemen

Gelukkig kun je stroom voordelig afnemen bij verschillende energieleveranciers. Daarvoor is het echter wel belangrijk dat je kiest voor de goedkoopste energieleverancier. Via onze website kun je gemakkelijk energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van je postcode + huisnummer en energieverbruik bereken je eenvoudig en snel welke deal het beste bij je past. Je kunt via onze website profiteren van exclusieve energie acties en scherpe aanbiedingen. Daarmee betaal je nooit meer te veel voor je energierekening en kun je dus ook echt gaan besparen! Wacht daarom niet langer en maak de overstap vandaag nog.